用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 500蚊零用錢對中學生來講,真係唔夠咩? ...
go

500蚊零用錢對中學生來講,真係唔夠咩?  

呀仔返學、補習都要搭車,所以升中後一向都有比零用錢佢自己學下理財(小學淨比8達通)今日哦佢幾句叫佢唔好亂買野,竟然話得$500咁少點亂買,仲話成班同學最少佢,咩而家d家長真係咁手鬆?想問下大家比唔比零用錢小朋友?比幾多?

bigbigeyeeye 發表於 18-6-12 20:59
呀仔返學、補習都要搭車,所以升中後一向都有比零用錢佢自己學下理財(小學淨比8達通)今日哦佢幾句叫佢唔 ...

500元一個月?

包左D咩?? 搭車加零用?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

bigbigeyeeye 發表於 18-6-12 20:59
呀仔返學、補習都要搭車,所以升中後一向都有比零用錢佢自己學下理財(小學淨比8達通)今日哦佢幾句叫佢唔 ...
~$400/month, 包交通(MTR)。
不包食,因食飯商,家長出。

gracelam 發表於 18-6-12 21:58
500元一個月?

包左D咩?? 搭車加零用?

一星期7日計,包車錢同零用,早餐屋企食,lunch 直接交午餐公司,佢唔駛用錢食正餐架。

bigbigeyeeye 發表於 18-6-12 22:18
一星期7日計,包車錢同零用,早餐屋企食,lunch 直接交午餐公司,佢唔駛用錢食正餐架。
...

咁500元一個星期好多lu. 我個女一星期$25o, 包午餐及零用, 車費我另外入8達通。 佢每個月仲有錢剩買文具。

我果陣一個月 $1200 左右,不過我完全冇娛樂。
不過的確我係同學間零用最少,因為我班同學會去睇韓星演唱會,買韓星產品,行街,去主題公園玩。

bigbigeyeeye 發表於 18-6-12 22:18
...
方便透露車錢幾錢?零用幾錢?$400車錢同$200車錢已經差好遠啊!

若每星期比$500,只包車費及零用,一個月即是有2千,除開返學天數平均一天有8-9拾,相當多!

我大仔高中時都只有$1800一個月,包車費飯錢及零用。
細仔中一學校訂飯,每月比$700零用,中二起出街食,由於佢自律成績又好,所以獎勵佢比多啲每月$1800. 佢好少亂洗大部份儲起話留番黎讀大學。  

我比每月1,000…車費連午餐,次次問仔夠用否…仔都話夠用!

回覆樓主:

我每個星期$100咋,車錢另俾,lunch學校訂飯。
唔好俾我仔知,怕佢要加價。

王家爸爸    發表於 18-6-15 01:49

回覆樓主

每日過$50入佢個人八達通,夠佢每日來回小巴轉港鐵、早餐及午餐。冇額外零用錢,不過銀包有廿零蚊責袋。過節同家人食飯,老人家會俾封利是佢,佢通常會用嚟買零食。
8-)

回覆樓主:

我仔每星期500, 佢自己負責哂早餐,午餐,坐車。佢車費每日來回over 20蚊,所以佢都冇咩錢洗架啦。

...

咁$500 一個月就真係唔太多多餘錢去消費,無左係飯錢慳D去滿足心頭好~~~

回覆樓主

我地仲少,零用$300/月,但有時佢吾出聲拎、直情無俾
返學$60/日,八達通我包,佢大概日日剩到$20。

mcl203 發表於 18-6-13 11:34
咁$500 一個月就真係唔太多多餘錢去消費,無左係飯錢慳D去滿足心頭好~~~
...
究竟$500一個月定一星期呀? 但樓主話一星期7日計,所以我get倒佢指星期,即樓主孩子一個月係有2千喎

回覆樓主:

我女50元一日,只是飯錢,佢都有錢剩,無嫌少。
不過聽佢講,佢d同學100元一日。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-6-13 12:31
究竟$500一個月定一星期呀? 但樓主話一星期7日計,所以我get倒佢指星期,即樓主孩子一個月係有2 ...

我都係咁理解。 500元一星期, 一個月2000元唔包飯錢。

gracelam 發表於 18-6-13 14:17
我都係咁理解。 500元一星期, 一個月2000元唔包飯錢。

係一個月大概$2000,車錢大概一星期$250左右,聽完大家既分享,咁我覺得我比得都唔少,應該同一般家長差不多,謝謝大家

gracelam 發表於 18-6-13 14:17
係,我覺得中學生2千一個月只用搭車/零用其實超多。零用錢家長比得太多孩子容易養成大使習慣,比太少佢地亦學不到理財,所以必須要教佢地量入為出,學儲蓄、學理財,睇餸食飯。

bigbigeyeeye 發表於 18-6-13 15:23
係一個月大概$2000,車錢大概一星期$250左右,聽完大家既分享,咁我覺得我比得都唔少,應該同一般家長差不 ...
咁佢有冇儲蓄?如果一個月2千都冇乜儲蓄算幾大駛