用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一派卷, 我都有點失望
樓主: littlelamlam
go

呈一派卷, 我都有點失望  

LOVEnHOPE 發表於 18-6-15 15:20
呈一突然很多同學突然發力,幾乎每科99,100。一不小心,遠被拋離。這是一場長途戰,一定不能慌。小女有輕微 ...

個老師有無攪錯, 咁樣講小朋友咪仲無信心 仲有呈二, 三可以努力呀

瑩希媽媽 發表於 18-6-15 17:03
我地呈一系最深,整體都低分,呈二正常,呈三就淺,呈三D人好高分
...

或許,你地有直屬/聯繫,防外逃~~~

fionaytwong    發表於 18-6-15 18:32

littlelamlam 發表於 18-6-15 17:16
所以人地話呈一係定海神針係無錯

都系,如果呈一失左分,呈二三吾深,你高分人也高分,補吾返之前失去既分,阿女就是咁了,呈一有一科衰,之後好努力,分數睇上去幾好,但佢前面D人分數無跌,通常前十果D好難跌,呈分個個博命,她最後只系保持到沒有進步太多

littlelamlam 發表於 18-6-15 17:16
所以人地話呈一係定海神針係無錯
俾你哋咁嚇..........我下個禮拜四至派卷..................

mcl203 發表於 18-6-15 17:18

考前面果D一定逃咖

瑩希媽媽 發表於 18-6-15 17:20
考前面果D一定逃咖

逃走係無得捉既,但可以加難度~~~

但這只是陰謀論~~~

little_yolky 發表於 18-6-15 17:20
俾你哋咁嚇..........我下個禮拜四至派卷..................

反正呈一二后其實都叫定局了,呈三淺,自己科科九字,人地都九字啦,不過如果個個九字,自己八字仲死,有變數

mcl203 發表於 18-6-15 17:22
逃走係無得捉既,但可以加難度~~~

但這只是陰謀論~~~

你想太多了,一定有人考前面咖,只是睇名次咋,前三分一D人吾會直升咖

瑩希媽媽 發表於 18-6-15 17:24

你想太多了,一定有人考前面咖,只是睇名次咋,前三分一D ...

我哋當年都好似呈2普遍深左,呈3唔知了,一向甚少理~~~

名次一定有人排前啦,但份成績表肉酸左嘛,當年見到咁都驚一驚,但又諗其實自己都唔係一定要外逃,理得佢吖~~~

mcl203 發表於 18-6-15 17:18

亞囡嗰間係B1b聯繫中學,通常級一至十都去考出面B1a,佢考完返嚟話中數都深呀!唔通真係出手段整唔靚張成績表……巧驚驚呀!下星期先派卷呀

cosyfook 發表於 18-6-15 18:08
亞囡嗰間係B1b聯繫中學,通常級一至十都去考出面B1a,佢考完返嚟話中數都深呀!唔通真係出手段整唔靚張成 ...

咁又唔使咁緊張,有往績取錄過既中學係識睇張成績表既,影響唔會大~~~

cosyfook    發表於 18-6-16 08:42

瑩希媽媽 發表於 18-6-15 16:46
我地之前呈一,數學普遍低分左,吾系話好深,而系巳有知識考得太多,D人吾記得曬之前D數就衰左了,我聽附 ...

如果呢個程況普遍都係咁, 咁應該唔止你個女。 其他同學可能都係。

daisy17772 發表於 18-6-15 18:46
如果呢個程況普遍都係咁, 咁應該唔止你個女。 其他同學可能都係。

所以整體分吾高,D人以為好深,睇卷后發覺有几題星星題系深D,其他題目只屬一般

醒目開學勳章

phyllislau 發表於 18-6-15 15:08
我女都開始派卷,我心情真的跌咗落谷底,又係數學科一直由小一至上個term keep 住85分以上, 今次呈一得66, ...
你當時應該同我一樣,嚇到個心離一離,以為講笑。

pauljr 發表於 18-6-15 21:06
你當時應該同我一樣,嚇到個心離一離,以為講笑。

我都好想係講笑,好怕睇到成績表時,唔知跌到第幾

littlelamlam 發表於 18-6-12 18:36
今日派左中, 英, 呀囡五年級英文一直全班最高, 上次有97.5, 中文亦不錯, 係數學弱少少, 但今次英文只有91分 ...

你學校出得好淺架?差幾分排名就退一大步?

瑩希媽媽 發表於 18-6-15 16:46
我地之前呈一,數學普遍低分左,吾系話好深,而系巳有知識考得太多,D人吾記得曬之前D數就衰左了,我聽附 ...

我囡4年班就試過咁, 所以, 之後精了, 呈分時連3年班既數都摷出黎比佢做下, 所以, 3次呈分力保不失, 慶幸我咁多年無掉書啫.

amychan13 發表於 18-6-13 01:58
近排見幾個post 都係差唔多.... 又話灰心 又話down... 份卷有九十幾分...

考唔到頭幾名就down?

如果我女科科九字頭,我開心都開香檳

回覆樓主

我大概估到樓主學校,程度唔算太深適中啦,我識幾個讀緊嘅分數都係呢D range,咁樓主要入區內四大,又真係要保級頭先有機會(想自行入的話)

搞搞科數,自己都要同小朋友操下!

gigayan 發表於 18-6-18 09:08
我大概估到樓主學校,程度唔算太深適中啦,我識幾個讀緊嘅分數都係呢D range,咁樓主要入區內四大,又真係 ...

我都係呢區,四大真是好多人爭,又多聯繫小學。樓主要加油