用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一派卷, 我都有點失望
樓主: littlelamlam
go

呈一派卷, 我都有點失望  

IloveJJ 發表於 18-6-15 11:56
係,我仔今次有條數佢都話覺得咁簡單好奇怪,原來就係咁簡單。
今日終於考完晒。數學好似都話唔多理想。呈一真係出卷深D。

醒目開學勳章

熱媽 發表於 18-6-15 11:32
我女一向數學唔差,今次差咗係因為將條文字題複雜咗去計,人地只係普通減數就可,但文字上可能寫得刁鑽咗, ...
可能要教下佢考試技巧,唔好嘥時間響1題度,唔肯定就圈住返頭重check,通常轉過頭個人會清晰啲

醒目開學勳章

bobbob 發表於 18-6-15 11:12
唔好介意,數學級一攞7x分真係幾驚嚇,係因為過份自信,唔小心,定真係基礎不穩?作為家長真係要仔細分析下 ...
我唔介意,介意我就不在此分享了,你可以想像我有幾驚嚇。
可以跌咁多,我相信三者缺一係唔會發生,就係因為有信心,對數就掉以輕心,唔小心一定有,始終仍是小學生,再加上緊張,但估唔到可以咁慘不忍睹,呢兩樣真係要佢自己克服,所以佢叫我買小五練習,而唔係小六,佢知道我只可以幫佢打好基礎,我都好慶幸小朋友冇自暴自棄,希望佢吸取今次教訓。

大家同勉之

醒目開學勳章

bobbob 發表於 18-6-15 12:23
可能要教下佢考試技巧,唔好嘥時間響1題度,唔肯定就圈住返頭重check,通常轉過頭個人會清晰啲 ...
有時成績好,更易鑽牛角尖,覺得冇理由計唔到,呢個都係一個學習過程,個過程要幾耐,多數決定於幾時跌一跌。

bobbob    發表於 18-6-15 12:37

醒目開學勳章

pauljr 發表於 18-6-15 12:23
我唔介意,介意我就不在此分享了,你可以想像我有幾驚嚇。
可以跌咁多,我相信三者缺一係唔會發生,就係因 ...
家長最好make sure佢清楚concept,就算佢答啱都問下佢個解題流程,有啲小朋友係硬記approach而不知所以,根基就會不穩

醒目開學勳章

bobbob 發表於 18-6-15 12:36
家長最好make sure佢清楚concept,就算佢答啱都問下佢個解題流程,有啲小朋友係硬記approach而不知所以,根 ...
知道

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-6-15 12:46
我直情同我仔做返小四練習,佢真係唔記得咗HCF同LCM了
總之就要在小學階段打好基礎,減輕升中後痛苦

pauljr 發表於 18-6-15 13:37
總之就要在小學階段打好基礎,減輕升中後痛苦

升中之後既痛苦,並非完全同小學既痛苦一樣~~~

洋蔥頭媽咪    發表於 18-6-15 19:51

pauljr 發表於 18-6-15 09:13
唉,我個仲慘,數學一直都數一數二,今次呈一中英文全級第一,諗住好囉,安樂哂囉,點知科數居然滑鐵盧,得 ...

我女都開始派卷,我心情真的跌咗落谷底,又係數學科一直由小一至上個term keep 住85分以上, 今次呈一得66, 老師都跟她說跌曬眼鏡(emoji)

洋蔥頭媽咪    發表於 18-6-15 19:52
little_yolky    發表於 18-6-15 17:17

呈一突然很多同學突然發力,幾乎每科99,100。一不小心,遠被拋離。這是一場長途戰,一定不能慌。小女有輕微失手被老師說沒得救。老師必需慎言因為小孩已承受太多壓力,只好不停做心理輔導,要不然如何走下去

LOVEnHOPE 發表於 18-6-15 15:20
呈一突然很多同學突然發力,幾乎每科99,100。一不小心,遠被拋離。這是一場長途戰,一定不能慌。小女有輕微 ...
失手姐,未必無得救,下次有機會追返的。老師説話有點兒令人難受。

IloveJJ 發表於 18-6-15 16:40
咁多人數學跌,其實係咪學校通常呈一出深啲?或者數學去到五年級係特別深呢?
...

我地之前呈一,數學普遍低分左,吾系話好深,而系巳有知識考得太多,D人吾記得曬之前D數就衰左了,我聽附近幾間學校D家長都系咁講

瑩希媽媽 發表於 18-6-15 16:46
我地之前呈一,數學普遍低分左,吾系話好深,而系巳有知識考得太多,D人吾記得曬之前D數就衰左了,我聽附 ...

可能出得深咗啩,平均分的確低了,但我女之前是over average, 現在失曬手below average.

phyllislau 發表於 18-6-15 16:57
可能出得深咗啩,平均分的確低了,但我女之前是over average, 現在失曬手below average.
...

好多人只會做眼前學既數,之前果D吾記得吾奇咖,我聽女講周界面積,公因公倍呢D4年级野都有考,你可以申請睇卷嗎,睇下錯乜都好啊,我女呈一時系比平時低分

回覆樓主:

唉! 數真係好易失準, 我女D分數四則文字題都好亂架, 如果考試一吾小心都會做錯, 呈一好多學校份數卷都會深D, 真係成也數學敗也數學

littlelamlam 發表於 18-6-15 17:01
唉! 數真係好易失準, 我女D分數四則文字題都好亂架, 如果考試一吾小心都會做錯, 呈一好多學校份數卷都會深D ...

我地呈一系最深,整體都低分,呈二正常,呈三就淺,呈三D人好高分

瑩希媽媽 發表於 18-6-15 17:03
我地呈一系最深,整體都低分,呈二正常,呈三就淺,呈三D人好高分
...

所以人地話呈一係定海神針係無錯