用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 分享囡轉校後的改變
樓主: 小寶貝兒
go

分享囡轉校後的改變   [複製鏈接]

SkyTracy 發表於 18-6-14 15:41
恭喜樓主,我宜家面對緊類似的情況,又係被老師要求坐定定,不能有多餘問題,講多幾句會被罰,小朋友自信心跌到 ...
我情況係插班入G1, 所以面試時只係玩遊戲, 冇寫字我女就發揮得好D~校長係面試果日同D家長講, 收生要求第一係英文要好(聽及說), 因為上堂係全英文(除左中文課), 如果聽唔明又表達唔到, 係會好辛苦, 第2要求就係個小朋友性格本身要適合讀IB, 例如充滿好奇心, 主動等等~
佢地面試唔係考學術我覺得可以試下~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

kattylam 發表於 18-6-14 15:54
恭喜樓主,我亦一樣面對這種問題,邊個小朋友唔講野呀,要學生封口封手封腳,系我都可能唔得,你好好勇氣幫 ...
咪係囉! 大人返工都冇可能成日流流長都唔會同同事傾下閒計啦, 小朋友咁細個有乜可能做到? 其實我都擔心萬一其實IB唔岩佢, 傳統又辛苦, 我真係唔知點算.... 萬幸佢好適應IB的教學法~
我女係插G1架
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

heather1106 發表於 18-6-14 23:30
其實要幫仔女做決定真係好難。我到依家都吾知點選擇。我仔今年升小一 派位吾好 周圍叩門,但又冇消息。我仔 ...
叩門好多時都冇咁快有消息, 我妹上年又係個女派得唔好, 基本上全元朗天水圍稍為好D既都去叩門, 好在最後都有幾間收左佢女, 不過我記得都擔心左成個月先收到通知~
我明, 我都曾經萬分爭扎過, 但我覺得一定要有所取捨, 最後我揀左IB, 都預左佢小學畢業時學術一定唔夠傳統小學既學生叻, 但收穫既係佢有快樂童年, 我就收穫左無壓力既仔女讀書生涯呀~

好似我今日先知, 原來佢尋日考左試!!!!!! 仲要係其他家長同我講返(佢地仔女話佢聽), 我接放學再問囡先知~
佢話份卷好淺, 仲有老師話如果唔係做岩晒, 即係證明你要上堂專心D啦!
我知道後第一個反應係, 嘩~ 咁就考左啦? 阿媽我完全零壓力丫! 實在太正!
而且聽我女既語氣, 份卷應該係好正常唔會教淺考深之類~
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

小寶貝兒 發表於 18-6-16 00:22
叩門好多時都冇咁快有消息, 我妹上年又係個女派得唔好, 基本上全元朗天水圍稍為好D既都去叩門, 好在最後都 ...

最弊我冇能力俾個仔讀IB。我都吾知可以點 依家日日都望住電話日日睇信箱。但都係冇消息,連後備位都冇我都等待有人放位會輪到我

樓主可pm我知發生咩事嗎?

雖然我覺得新校好正好口啱我囡,但同樣我亦知道有家長對學校不滿,覺得學術不夠其他IS勁,所以真係各花入各眼呢!
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

小寶貝兒 發表於 18-6-16 00:07
我情況係插班入G1, 所以面試時只係玩遊戲, 冇寫字我女就發揮得好D~校長係面試果日同D家長講, 收生要求第一 ...

謝謝妳回覆我,想問下,面試除咗玩遊戲,有冇考英文呀?阿囡啲英文麻麻地,可pm 我,係邊間學校呀?

回覆樓主

估唔到喎,你間舊校仲以為係新式咁,我睇完你經歷,我可能唔報啦。
只有你尸那班主任係咁?校長點應對?
謝謝

小寶貝兒 發表於 18-6-12 13:13
尋日, 我同老公傾計, 我女係旁邊聽下, 佢忽然好認真咁話:"學習, 並唔係只係學校裡面, 書本裡面學, 讀完書,  ...

恭喜你,睇番你之前,再讀落去真係浪費了你囡囡,資優都變呆。

小寶貝兒 發表於 18-6-14 22:27
唔係名校,仲係新校呢所以我都好surprised

樓主可否PM學校名作參考?我都計劃緊同囡囡轉校,佢好抗拒返學,仲成日發惡夢,擔心中。。。。

mlau216 發表於 18-6-17 09:30
樓主可否PM學校名作參考?我都計劃緊同囡囡轉校,佢好抗拒返學,仲成日發惡夢,擔心中。。。。
...

樓主已經講左學校名!

恭喜樓主幫囡囡找到合適學校!

小寶貝兒    發表於 18-6-19 23:41

小寶貝兒 發表於 18-6-16 01:28
雖然我覺得新校好正好口啱我囡,但同樣我亦知道有家長對學校不滿,覺得學術不夠其他IS勁,所以真係各花入各 ...
路過just curious,有試和考慮過其他more established ib schools ma?

回覆樓主:

教師路過,班主任做得唔好真係好影響小朋友,不過一個班主任唔好唔代表整間學校,現實中,間間學校都有呢類人,爭在多定少,希望大家的小朋友都能遇到好老師。

回覆樓主

樓主可否PM舊校是那間嗎?
謝謝很好的分享

回覆樓主

PLK 課程比較同級其他IS真係淺左好多, 我都曾經有offer 有考慮入, 但真係要顧及埋升中搵IS中學同其他IS及local 升中生競爭

Plk唔係話遲d會有中學咩?

philnmena 發表於 18-6-19 00:59
Plk唔係話遲d會有中學咩?

唔會發展中學

SkyTracy 發表於 18-6-16 09:20
謝謝妳回覆我,想問下,面試除咗玩遊戲,有冇考英文呀?阿囡啲英文麻麻地,可pm 我,係邊間學校呀?:kissy ...
有呀, 其實佢係全英文面試, 不過G1面試冇筆試(G2以上插班不清楚), 只考聽和說(讀不知道有冇)係保良局建造業商會學校
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

joygigi 發表於 18-6-16 16:21
估唔到喎,你間舊校仲以為係新式咁,我睇完你經歷,我可能唔報啦。
只有你尸那班主任係咁?校長點應對?
謝 ...
係我班主任係咁, 其他老師OK, 但我女已經抗拒學校, 就算我想轉班我女都唔想了校長, 我諗佢想安撫左我地班家長就當冇事掛? 之後其他家長都有同佢傾, 但我決定左退學我就冇再參與了
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

964000 發表於 18-6-16 17:04
恭喜你,睇番你之前,再讀落去真係浪費了你囡囡,資優都變呆。
你講得岩, 本身資優生都要擔心佢既情緒, 未轉校時我女真係變得呆呆地架! 而家先似返個小朋友!
小小映像誌
張家大少奶的美食日記
‹ 上一主題|下一主題