用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 分享囡轉校後的改變
樓主: 小寶貝兒
go

分享囡轉校後的改變   [複製鏈接]

小寶貝兒 發表於 18-6-13 16:15
唔係,舊校不是名校,後一段是我回憶囡過去的幾年的讀書路,諗返起當初囡仲係B B時,我好膚淺地以為考入名 ...

替你和女兒开心

小寶貝兒    發表於 18-6-14 08:37

小寶貝兒 發表於 18-6-13 16:07
冇錯!有時我會覺得,有捨才有得,當我捨去有把握的路,得到的是囡有正確的學習態度!
囡讀左IB之後,令我 ...

係,其實學習應該係快樂,最少唔應該係痛苦。咁唔鍾意,捱小中大學15年都難,仲講乜終生學習  

牛拔雞肉腸 發表於 18-6-13 16:30
最緊要係用對的方法俾小朋友, 從小朋友脾性出發

可惜大多數本地傳統學校也由老師或易管理為出發點。

如果家長看自己孩子脾性行事,咁只係一半時間痛苦,如果家長也不看自己孩子脾性行事,咁孩子就全程苦過弟弟。

Jane1983 發表於 18-6-13 18:27
係,其實學習應該係快樂,最少唔應該係痛苦。咁唔鍾意,捱小中大學15年都難,仲講乜終生學習  
...
係啊!15年點捱

Jane1983    發表於 18-6-14 08:43
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

shadeslayer 發表於 18-6-13 19:28

可惜大多數本地傳統學校也由老師或易管理為出發點。

一班30人,可能有幾個SEN(絕不是歧視,要關顧佢哋,老師要付出更多心力),老師要趕進度,家長/校長要睇成續,老師唯有要求學生靜靜哋坐喺庹,等老師教曬佢要教既嘢。其實我唔明點解香港既教育要噤急噤趕,究竟趕乜呢?冇時間俾學生探索,冇空間俾學生諗嘢/發問,其實小學教少啲,教慢啲得唔得?

恭喜你幫女兒找到岩佢的學校!!
希望每天開心渡過 ;-)

haihaimom 發表於 18-6-14 09:44
一班30人,可能有幾個SEN(絕不是歧視,要關顧佢哋,老師要付出更多心力),老師要趕進度,家長/校長要睇成 ...

其實ESF也成30人一班,好多國際學校也是廿幾人一班。 ESF non selective 也有 SEN.

小學教慢D,國際上香港學生能力排名便跌。。。大家受到嗎?

尋日, 我同老公傾計, 我女係旁邊聽下, 佢忽然好認真咁話:"學習, 並唔係只係學校裡面, 書本裡面學, 讀完書, 都應該繼續學習, 無論係煮飯又好, 湊仔又好, 都係要繼續學習!" (以上係大約意思)
當時, 我同老公真係好感動, 因為我地其實最想囡學到既, 就係呢重自主學習, lifelong learner既精神! 我地冇諗過, 只係轉左校幾個月, 佢就已經學識(或者講接受呢個觀念, 願意去實踐)

咩名校,咁快就有咁正確的學習態度?

恭喜樓主,我宜家面對緊類似的情況,又係被老師要求坐定定,不能有多餘問題,講多幾句會被罰,小朋友自信心跌到谷底,非常討厭那兩個主科老師.見到她們也不想跟她打招呼,我十分自責幫她揀錯學校.想轉校要成績好好,無論阿囡成績一般,真係好唔開心,好無助.請問樓主轉了哪間?是否要成績十分好,才轉到呢?

恭喜樓主,我亦一樣面對這種問題,邊個小朋友唔講野呀,要學生封口封手封腳,系我都可能唔得,你好好勇氣幫女轉佐幾間學校,真辛苦媽媽,揾學校真的是一件難事,如果高年班插班仲要擔心他是否適應,驚他唔適應的話就無得返轉頭,現也進退兩難。請問樓主你間IB學校是幾年班開始插班的?

看後,忍不了,要留言!恭喜!找到一間適合孩子的學校!

judy 發表於 18-6-14 11:01
咩名校,咁快就有咁正確的學習態度?
唔係名校,仲係新校呢所以我都好surprised
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

daisyox 發表於 18-6-14 16:15
看後,忍不了,要留言!恭喜!找到一間適合孩子的學校!
多謝,我都好開心終於找到一間合適的學校比囡

2jkidsfather    發表於 18-6-14 22:46
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

小寶貝兒 發表於 18-6-14 22:28
多謝,我都好開心終於找到一間合適的學校比囡

我想知舊校是那間

回覆樓主

其實要幫仔女做決定真係好難。我到依家都吾知點選擇。我仔今年升小一 派位吾好 周圍叩門,但又冇消息。我仔都係好鐘意發問 好動既一群,但就好懶吾願溫書練習。選擇活動教學既學校 又驚佢太過鬆散,谷既學校又怕佢承受吾到壓力

樓主,請問邊不方便PM新校資料?謝謝

恭喜你~ 終於為小朋友揀到合適既學校....

新校係保良局建造業商會學校 (HKCA PLK)
舊校其實睇返我舊POST都見到, 我曾經都對佢滿懷期待......
小小映像誌
張家大少奶的美食日記
‹ 上一主題|下一主題