用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 身邊有無讀書人...
樓主: prettywuman
go

身邊有無讀書人... [複製鏈接]

prettywuman 發表於 18-6-12 11:56
其實十個小朋友有幾多個鐘意睇書?我身邊既朋友無小朋友鐘意睇...想交流下都唔得...尤其有搵書既煩惱...只 ...

有呀!大女超鍾意英文,中文哦下佢先睇,細女鍾意中文,英文就一般但都仲肯睇。
太多不能盡錄,影左部分。

自己本身英文唔好,所以好細已經陪(點)讀。由ORT開始,Leapfrog,有D書已經功成身退FB平售。平時好多野唔捨得買,唯讀書一套套咁買比2個女。所以佢地仲肯坐車(地鐵)書不離手,我真係好恩惠。

身邊有家人朋友話佢地小朋友唔肯睇書,已經苦口婆心叫佢地唔好比平板電話,但冇人會聽。我2女依家都有玩下電話,關鍵係要已經建立左穩固閱讀習慣之後先電話平板電腦會好D。依家佢2個有時會迷YouTube d外國小朋友自拍片,一過左火就停一輪收起,佢地又會去返d書到。

kirstyau 發表於 18-6-24 21:42

有呀!大女超鍾意英文,中文哦下佢先睇,細女鍾意中文,英 ...
好乖女,媽媽教得好!我也有很多朋友讓子女使用手機,我看見他們有點沉迷跡象,我也有提點,但朋友認為現在不給小孩使用手機,將來小孩更加沉迷手機。沒辦法,大家價值觀不同。
我看見你的書櫃裡的英文圖書,我可以用來的參考。阿女就快看完Harry Potter,都不知該看哪些英文書籍了。最麻煩的是她對女孩的書籍沒有興趣。

cherrieshum 發表於 18-6-26 15:31
好乖女,媽媽教得好!我也有很多朋友讓子女使用手機,我看見他們有點沉迷跡象,我也有提點,但朋友認為現在 ...

其實係,好多問完點樣可以肯睇書,講左叫收電話平板,但一係話佢會嘈到拆天,根本大人怕煩,之前當電子奶咀,又唔肯恨下心腸

你地會比小朋友睇漫畫嗎?

回覆樓主

好開心見到呢個post!
我好想鼓勵下一啲小朋友未開始/唔願意睇書既家長,希望有緣人睇到!
我本身都中意睇書的,但人大左忙左睇電話多左(睇電話都是睇文章)
我仔7歲升小二,佢幼稚園時簡單來說是一個文盲,不愛書,K3時更愛上打super mario手機game (放假第一時間就是跑來問我拎手機)
現在是一條書不離手的小書蟲,假期每天最少看一兩小時。到底係咩令佢會變成咁?

sinam 發表於 18-8-6 10:44
我好想鼓勵下一啲小朋友未開始/唔願意睇書既家長,希望有緣人睇到!
我本身都中意睇書 ...

咁係點解呢?分享下

sinam 發表於 18-8-6 10:44
我本身都中意睇書 ...

簡單來說有三個重點:
1. 收起電子產品。一開始真的難,因為仔好像著了魔似的。令他改變的重點是父母要找很多其他活動填滿他的時間,去公園、游水、睇展覽...他沒空想遊戲機,慢慢就會忘記。自己的孩子自己最清楚,例如我明知仔仔最愛飲茶時扭打機,我便減少去飲茶。
2. 伴讀。口臭都要講多次,所有愛書的小孩我相信開始都是由父母伴讀開始。重點只有兩字,是「堅持」!我捱了三個月才見成效。現在仔仔會叫我不用讀給他聽,他會自己看(反過來是我有點失落)。
3. 勤力地找對口味的書。我每天的其中一個工作就是不停找書借書還書搬書,因要上班的關係不可能經常帶孩子到圖書館。

MrBeast    發表於 19-1-29 12:37

sinam 發表於 18-8-6 10:52

簡單來說有三個重點:

續3

於是我每天上facebook gp、台灣童書group 、親子報(e.g. easyxxxx...)、本地的繪本書店等等看看人家的介紹,較舊的書我會嘗試在google search 圖,找內頁看看,覺得合適的便會再用圖書館app找找附近圖書館有沒有,真的沒有又可以預約的便預約來看看。dog man 、屁屁偵探等都是我兒子的愛書,一開始我都只是在圖書館用$3.3 來預約借閱一至兩本,他要求買全套來保留才買,以免浪費。

sinam 發表於 18-8-6 10:56

續3

還有一點是要「sell」下佢不同類型的書,令他知道書本世界的大,這才會提起孩子的好奇心和新鮮感!

當中當然還有一些技巧,例如有時我會「借」佢啲書睇、有時又會同佢講左一半走左去,引佢自己拿來追看!跟他一同看書一同笑,有時各又各看又互相分享,可以令佢好投入!

當時放假有時間都要和他去一下圖書館,逛商場要逛書店...

孩子的爸不愛書(漫畫除外)...所以我自覺更加要負起令孩子愛書的責任!

sinam 發表於 18-8-6 11:00
還有一點是要「sell」下佢不同類型的書,令他知道書本世界的大,這才會提起孩子的好奇心和新鮮感!

當中 ...

我現在新的任務是引佢自己看英文書...因為我少時也不多看,所以仍在努力中!

poodlema 發表於 18-8-1 16:00
你地會比小朋友睇漫畫嗎?

會!漫畫有連貫性,有助佢明白內容,提高興趣。只要係內容健康,非口語,我認為無問題。

回覆樓主

收拾得很整齊呵,小女的書櫃像戰場一樣,雖然每隔一兩天收拾,但總會回復原貎,或許兒童讀物大小不一,又沒有同一系列的書。小女學校鼓勵閲讀,所以沒有被功課謀殺了閲讀時間,現在仍有閒去圖書館,圖書館的書很棒,可以省下一大筆。現在她升小二,自己會拿書看,偶爾我也會伴讀,書沒有設限,她自由挑書,要幫忙我才出手,我也看書習慣,所以她已養成看書是生活一部分。
電子消閒產品,她怎會不知道,不過我少有在她前使用,小朋友學習能力高,一個早上已知道手機上有什麼Apps可玩,我不擔心日後學習電子產品困難,因為現在學會,十年後也可能進了歴史博物館。

回覆 sinam 的帖子

有無邊本介紹? 我覺得D字好細

poodlema 發表於 18-8-9 14:21
回覆 sinam 的帖子

有無邊本介紹? 我覺得D字好細

都細架!
我仔中意睇dog man、爆笑校園
有本改篇自電視節目「叢林的法則」啲字會大啲~有3冊!
仲有傻貓神探、老夫子、多啦a夢、漫畫大英百科...

回覆樓主

話時話呢度真係好靜。

小女黎緊升小學
由k1開始每日都有伴讀中英文書, 平時有去圖書館
由ORT , 我自己會讀, 基礎漢字500.... 到依定開始睇Chapter book
讀書變成佢慣常做既事, 唔睇反而唔慣
其實可能需要半年時間堅持,小朋友閱讀進度已差好遠, 大家加油

tonywcc 發表於 18-8-10 14:34
小女黎緊升小學
由k1開始每日都有伴讀中英文書, 平時有去圖書館
由ORT , 我自己會讀, 基礎漢字500.... 到依 ...

我同意呀,要將睇書變成習慣!
我好感恩自己遲起步,但都成功將佢變成小書蟲~
家長最緊要真係要堅持!

我個女快5歲,從小細至今每一晚都伴讀, 兩三歲時, 主力睇繪本, 字不多, 但圖畫及主題很重要, 一晚會閱讀5本以下故事。到了三四歲,有些故事佢已經非常熟悉,可以自己講出來, 好既書可以睇完又睇,例如"爸爸陪陪我"。到現在種類又多, 又要兼顧中英文, 但主題會環繞認識身體, 情緒, 品德,認識世界及動物, 少量科技, 對我同女兒來講,  伴讀係親子時間, 有時佢揀佢喜歡的書, 有時要扮書中人物, 有時講超快然後大笑, 過程氣氛開心才會覺得閱讀是快樂。成為習慣, 可以每次外出都帶一本書, 然後在車途上一齊睇,是一齊,唔可以我玩電話佢睇書。😊
亦可以每日或周末安排一段時間都是睇書, 一家人都只可以睇書。

kirstyau 發表於 18-6-26 18:52

其實係,好多問完點樣可以肯睇書,講左叫收電話平板,但一 ...
其實我都响EK講過無數次, 點樣可以培養小朋友睇書既習慣? 大人有睇書既習慣小朋友咪跟住睇囉。大人既然覺得培養小朋友睇書既習慣係咁好既嘢, 咁點解唔做呢? 毫無說服了喎。圖書館咁多唔同種類既書, 一定有一款啱大人既。大人自己都做唔到, 就唔好怪小朋友做唔到了。

我兩個都係由識坐識爬開始睇書, 佢哋幾個月大時係鐘意睇插圖, 總之一頁頁既嘢一定會攞嚟睇, 連存摺都睇餐飽。阿細就因為一懂事就全家都係睇書, 所以佢自自然然都會睇書, 只不過佢鐘意睇漫畫多D咁。我從來都無用過奶咀或電子奶咀。當然, 佢哋都鐘意睇Youtube同玩電子遊戲的。
‹ 上一主題|下一主題