用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 文章分享
樓主: cutieringo
go

文章分享 [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-6-14 11:51
以強勝弱佢試過了。
中英都9x,但數學7。
中英都8x,但數學9。

無必要太執著名次,入唔入到B1A。

可以看成B1B更適合孩子。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 18-6-14 12:46
我問過我哋既師兄,考30以內應該入到我想讀既中學,而佢响第二個情形係28名,所以我打算英文提升咗就得。 ...

我嘅Band oneA 係→EK中,DSE數據表第一版

是不是你目標中學呢?

今年「金豬」年,出生數字向上升,小一男拔交表日, 我記得報紙 刋登 排咗大半個山頭, 打曬蛇餅。

抽獎入嘅機會 > 自行入嘅機會(自行唔代表無)

所以我不太肯定,看看有無高人,可在此帖回覆幫到你。

我簡單D.(就算 僥倖 )呈分有Band oneA → 我都決心游說佢去揀band 1C。 因為呈分試 係我讀唔係佢讀, 不過最後決定我會尊重仔仔。

你知我大仔情況,佢好過细仔,我都俾大仔自己 選擇 Band one C.

IloveJJ 發表於 18-6-14 12:46
我問過我哋既師兄,考30以內應該入到我想讀既中學,而佢响第二個情形係28名,所以我打算英文提升咗就得。 ...

頭先顧住覆你:行左入男厕。

打開厕門,見到2個男人背脊, 我即刻用部超大芒手機遮住塊面,靜悄悄行出去。

2jkidsfather    發表於 18-6-14 14:41

IloveJJ 發表於 18-6-14 15:32
我在上面#26說了

考慮 跨區嗎?

回覆樓主

樓主,謝謝你的分享!
我仔已完成小一了,三次數學考試都是under 90。到現在為止,我仍然不肯定他真的數感差還是答題時疏忽。

天助自助者,  別再怨天尤人

Mrs.Luckycat 發表於 18-6-14 16:11
樓主,謝謝你的分享!
我仔已完成小一了,三次數學考試都是under 90。到現在為止,我仍然不肯定他真的數感 ...

或者咁樣講⋯我問返我媽,佢話我初小數學都還可以,去到高小既時候問題就越黎越嚴重!

不過,佢話我計餘數既時候(當時大概小二左右)數感差既問題就開始浮現出黎!

文字題舉例:49人排隊等的士,每架車只可坐5人,咁一共需要多少架的士先可以載全部人?

我當時係kick住係得「9」架車,但淨低個4個人咁點呢?結果我媽咪用數銀仔既方便先講得明,但換轉第二個模式我又係唔明!

某程度可以講我唔識轉彎 淨講一條數都講到半夜十二點

幸好,我囡k2暫時唔見有呢個問題,教佢加減數一教就曉!

IloveJJ 發表於 18-6-14 16:23
如果自行時誇區,就等於放棄大抽獎自己區的學校,所以不會了!每年我校也有十幾個派到我目標的中學(另外幾 ...

既然一心撰文科,而成個局都整定咗 ,那就go ahead, 順天而行, 無謂想太多。

回覆樓主:

咁我超奇怪,數感好,一直到 F6 都級頭25%,但上到大學一讀 algebra 就全軍覆沒,搞到要轉系。

通常數學老師是理科人,數學不好的學生是文科人。兩類人的思考方式不同,所以經常老師講來講去學生都唔明,學生覺得反正都聽唔明,所以就算唔明上堂都唔會問老師,老師又不知道有學生唔明。

學生成績唔好,全世界都建議多補習操練。補習操練之後成績仍然不理想,學生自然會下結論自己唔係數學料,然後得過且過。

很多學生小三前心智還未發展好,無必要對學生的能力過早下結論。最重要的千萬不要讓孩子有壓力覺得自己唔掂。無論學什麼,缺乏興趣是學習的最大敵人。

評估學生數學能力不是看多少分數,而是首先看學生計算時的反應,先具備良好的反應才考慮分數。

近來比較忙,今晚先留個腳印。遲些有時間再補充。

Mrs.Luckycat 發表於 18-6-14 16:11
樓主,謝謝你的分享!
我仔已完成小一了,三次數學考試都是under 90。到現在為止,我仍然不肯定他真的數感 ...

……

1234ats 發表於 18-6-15 00:29
通常數學老師是理科人,數學不好的學生是文科人。兩類人的思考方式不同,所以經常老師講來講去學生都唔明, ...

好耐無見。喜歡你的分享啊!

樓主的文章也很好而且寫得好搞笑

回覆樓主:

我就係果道5棵樹題要畫圖果種,甚至現在都仲要畫圖,即係數學差果類,但我細個讀書數學係幾乎年年考第一。

樓主的推介文都是我一直在想的事.   高年級數學差是思考方式不同的問題.

我自己的小學時數學都可以100同級一, 但去到中學就慢慢差..而我一向是一個語言強而數弱的人. 因唔喜背野而選左理科,  好彩一早自己知自己事, 個時冇選A-math , 否則可能死得好慘.  大學Econ / 統計要學些A-math 的數都好痛苦. 好彩最終有電腦program, 我地只識睇report 都可以過關.

樓主的文正好形象化的我感覺中學高年級數差的問題, 可能是想得太多, 左想右想, 反而混亂左又變成強記公式.  尤其是樓主所指的植數題(奧數).
‹ 上一主題|下一主題