用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 巧虎
go

巧虎

請問有無巧虎用家分享下?我想訂這套教材,這套教材係點架?你地會點運用教材?

你地覺得買普通話、還是廣東話好呢?

我仔睇O左3年台灣巧虎,剛續訂一年(連運費)二千一港幣
香港版其實只係將前一年的台灣版重配廣東話,書入面內容無乜改....
上年訂之前都有比較過,香港版D廣東話歌仔真係有D難頂(廣東話要填詞啱音真係唔易)同埋不時見到香港版用家投訴(如寄得慢/玩具有問題...). 所以最後訂台灣版

開頭都怕亞仔聽唔明,所以每月頭幾次都同佢一齊睇,翻譯一下....其實我覺得佢自己睇都明(dvd有圖有動作). 只係有時講野會有D國語,同佢糾正返佢就兩樣都識了....

巧虎真係唔錯,有dvd有書有玩具配合,小朋友會易D明.我最鍾意佢有教生活自理同禮貌.認知/學術野都ok,台灣版可以有一次機會轉班的(我仔開頭俾寶寶版,但我見佢都已經識晒D認知/學術野,所以轉做幼幼版,學多左好多野)

而家上到成長版,送埋點讀筆,佢自己好鐘意點

其實上youtube官方都有體驗版video可以自己上去睇o下:
https://www.youtube.com/watch?v=iK7QflCk2qg

想訂台灣版的媽媽,我可以做推薦人嗎?我仔想要推薦人那份禮物(因為是非賣品).請pm我, 謝謝!

lancearius 發表於 18-6-17 09:13
香港版其實只係將前一年的台灣版重配廣東話,書入面內 ...

台灣版可以點訂?

回覆樓主

其實除左dvd其他野有無唔同

回覆 angelyam 的帖子

香港版巧虎基本上係台灣巧虎翻譯做廣東話, dvd語言唔同; 同埋本書有啲細節圖片會轉返香港 ,例如用香港交通工具圖片。 台灣版巧虎更新得快啲, 好似點讀筆,香港版要另外買,台版係跟月刊送。

台灣版去邊度訂? 我會去書展, 書展有嗎?

TonnySS 發表於 18-7-13 11:31
台灣版去邊度訂? 我會去書展, 書展有嗎?

書展沒有。你可上巧連智網站自己訂。

回覆樓主

大囡細時訂了普通話,非常喜歡,好聽巧虎的話。我無訂廣東話版是因為價錢貴少少,同埋歌仔直譯無改歌詞,好唔順口,有啲怪怪個人認為

回覆 LittlemBB 的帖子

這套一定要普通話才有意義,白話版失真

建議幾大開始用呢?看dvd會不會對眼吾好?

回覆樓主:

訂過兩年,小朋友K2 時開始訂,因為小朋友唔識普通話,所以訂細一年,DVD 我一個星期播一次左右,書就伴讀睇。

第二年見普通話進步咗,就訂番啱年紀,但原來隔月才有DVD,所以之後沒有再訂了。

除了學普通話,也會有些小手工和遊戲,如貨幣/商店那些,都幾好玩。

回覆樓主:

我女一歲十個月開始訂台灣版,我想佢聽普通話,同埋佢以品格同自理做主題,對成長都有幫助,佢都好習慣聽普通話,暑假時2歲幾上暑期班, 可不怯場可以簡單回應老師問題,K1開學老師都話普通話學得不錯。

回覆樓主

想問訂台灣版連運費約多少?

回覆樓主

我訂廣東話版。雖然歌唔岩音,但阿仔都學到好多自理內容呀。訂左2年了。

回覆 LittlemBB 的帖子

Both is ok. Because the content is different

請問廣東話版在哪裡可以訂呢?

回覆 lancearius 的帖子

你好,我想買英文巧虎,我會在台灣訂及取貨,如你有意做推薦人可快覆我 我會月尾訂,謝謝

回覆樓主:

Hi 朋友Pkmp,那邊除了會員號碼還要小朋友姓名,請pm我