用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園
go

學之園

好多人都會報學之園,可唔可以分享下黎間學校有咩好?因為我聽過有啲學生要外補英文!黎間學校語境係點?

始終上課時間有限,唔好諗返學校語境好不外補能應對小一面試。始終面試對幼兒要求是高。不過外補也沒保證,大量閱讀伴讀就是必須。

你可以去開放日了解下, 我覺得老師用心,只講英文, 教材係自己設計。 不過我無報讀,因為地點唔方便。

LittlemBB 發表於 18-6-12 02:06
好多人都會報學之園,可唔可以分享下黎間學校有咩好?因為我聽過有啲學生要外補英文!黎間學校語境係點? ...

學校有好多教材派俾家長係屋企同小朋友玩。
學術上係足夠銜接任何小一。

但如果玩小一面試,家長要跟得好足。其實任何一間幼稚園都一樣。

學校行政好有系統, 唔亂, 老師唔係亂咁鬧小朋友,主要同小朋友講道理,活動教學,小朋友返學好開心,學校好著重德育,PN、K1有一系列既德育故事書。

哈哈爸爸 發表於 18-6-13 09:50
始終上課時間有限,唔好諗返學校語境好不外補能應對小一面試。始終面試對幼兒要求是高。不過外補也沒保證, ...

係,學校好著重小朋友既閲讀習慣,PN開始已開始培養。每星期都有派圖書返屋企睇,家長跟得足,對小朋友好大幫助,見有家長冇跟,去到K2開始有好明顯差別。我囡中文比較好,K2已經可以自己讀每頁有2-3句既中文故事書。

回覆樓主:

有d學生會外補英文其中一個原因應該係因為大部分LH既NET都唔係外藉人士,係ABC或BBC, 所以有d家長可能會覺得不足。

wg_ann 發表於 18-6-20 19:07
有d學生會外補英文其中一個原因應該係因為大部分LH既NET都唔係外藉人士,係ABC或BBC, 所以有d家長可能會覺 ...

真心請教,外藉人士同ABC/BBC教英文有咩分別?全部都係講Native English
成日聽好多媽媽話要外藉人士教英文,唔要ABC/BBC。我真係唔太明有咩分別。

LittlemBB 發表於 18-6-12 02:06
好多人都會報學之園,可唔可以分享下黎間學校有咩好?因為我聽過有啲學生要外補英文!黎間學校語境係點? ...

每間學校都有人出去外補,SC/KV都一定有唔少。需唔需要外補,要睇小朋友情況,例如我大囡,數學差到爆,出完去外補,比冇外補既同學都差,個個小朋友既長處短處都唔同。

要知語境,open house 去聽下學生同老師既對話就知。

konew720 發表於 18-6-25 00:39
真心請教,外藉人士同ABC/BBC教英文有咩分別?全部都係講Native English
成日聽好多媽媽話要外藉人士教英 ...

坦白講,ABC/BBC對比NET教英文,其實我自己仍未知是否有很大差別(小朋友黎緊讀PN),我相信大部分既家長都係擔心口音或港式英語。
但基於我於interview時既觀察(華藉英文老師帶circle time同唱歌),不存在港式英語,但我自己覺得該老師同NET既口音同表達方式會有一定距離(注意: 呢個係好主觀既感覺),老師既英文係流利既,但我個人覺得同一般港人講流利英語無大分別,個人覺得NET既英語係生動同有趣d, 因為NET老師通常既表情動作會誇張少少,容易帶動小朋友既興趣。
但外唔外補係好睇家長,有人覺得英語流利已經ok, 有人覺得NET生鬼d同可接觸唔同種族,各有所好。

回覆樓主:

朋友既小朋友係現讀生,佢既comment係LH既英語係一定夠用,即一般對答無問題同聽得明英文指令,但如果想英文教到好似鬼仔鬼妹咁,LH唔會係你杯茶。

回覆樓主:

學之園有分英普班同英粵班,有冇用家分享吓邊班會好d?

wg_ann 發表於 18-6-25 08:44
坦白講,ABC/BBC對比NET教英文,其實我自己仍未知是否有很大差別(小朋友黎緊讀PN),我相信大部分既家長都 ...

ABC, BBC and CBC 即係American born Chinese, British born Chinese and Canadian born Chinese。其實佢地係當地土生土長,係唔存在口音問題。一個土生土長既香港人,縱然佢父母唔係講廣東話,佢講廣東話都唔會存在有口音問題。
NET即係native English teacher,任何講native English 既人,任何國籍都好,都係叫native English teacher,呢樣好多香港人都誤會,覺得外國人樣先叫NET。
生唔生鬼我諗都係個人性格,但我係d learning centre見到差既老師,都係外國人樣既。
所以我自己個人唔會咁傻,一定要求外國人樣教,又貴,質素又低左。

wg_ann 發表於 18-6-25 08:59
朋友既小朋友係現讀生,佢既comment係LH既英語係一定夠用,即一般對答無問題同聽得明英文指令,但如果想英 ...

如果要好似鬼妹鬼仔咁,最起碼屋企既語言環境都要係英文。
眼見讀英基既小朋友,如果屋企唔同佢講英文,佢既英文都唔似鬼妹鬼仔。所以屋企既語境好重要,始終幼稚園係屋企既時間好多。

little.devil 發表於 18-6-29 09:23
學之園有分英普班同英粵班,有冇用家分享吓邊班會好d?

課程一樣架,不過英粵唔係你想讀就入到,因為佢係上午班,下午班冇英粵,而上午班學校只會跟教處規定留10%俾K1新生,其他全部PN升上去,而PN升K1係抽籤揀班的。

konew720 發表於 18-7-11 08:48
課程一樣架,不過英粵唔係你想讀就入到,因為佢係上午班,下午班冇英粵,而上午班學校只會跟教處規定留10% ...
LH過往家長升K1時prefer英粵定英普多?

回覆 rchan1 的帖子

英普

回覆 konew720 的帖子

咁PN 升K 仲要唔仲Interview 架? 謝謝

Louiba 發表於 18-7-16 09:13
回覆 konew720 的帖子

咁PN 升K 仲要唔仲Interview 架? 謝謝

唔駛,100%直升的。

rchan1 發表於 18-7-11 09:47
LH過往家長升K1時prefer英粵定英普多?

個個取向唔同。