用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德萃小學
樓主: lazymeow
go

德萃小學  

melolo317 發表於 18-6-13 01:21
自己都要開始睇小學資料,德萃都係我希望了解的學校之一,之前逢有新post就自然有人質疑有打手,少有實際 ...

我地都只想幫到有興趣嘅家長。邊個係打手自己心中有數吧!
當然除了上網搵資料,最好問問身邊嘅用家,多角度去了解。始終適合與否比較個人,自己客觀分析才是重要。

melolo317 發表於 18-6-13 01:21
自己都要開始睇小學資料,德萃都係我希望了解的學校之一,之前逢有新post就自然有人質疑有打手,少有實際 ...

同意,各人有自己考量因素

我唔明點解成日話人打手,呢度有個奇怪現象,就係讚親非名校既人就係打手.....唔通只有喇拔先可以畀人讚得?我始終覺得,無話最好既學校,只有最適合自己小朋友既學校

neoscarlett 發表於 18-6-13 10:03
我唔明點解成日話人打手,呢度有個奇怪現象,就係讚親非名校既人就係打手.....唔通只有喇拔先可以畀人讚得 ...

除咗喇叭,仲好多學校都係得個贊喔。

回覆 melolo317 的帖子

同意
一路都好想知關於SH 既information, 不過d 人一講就比人話係admin 又話係職員呀打手呀咁
我地只係想知多d 學校既野,
唔係只係批評一d 冇意義既野

thank you 用家提供既valuable information!

回覆樓主

請問之前簡介會話1年有3、4次學校表演,是否呢?

用家點解唔去小學一覽申請開個專區?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

neoscarlett 發表於 18-6-13 10:03
我唔明點解成日話人打手,呢度有個奇怪現象,就係讚親非名校既人就係打手.....唔通只有喇拔先可以畀人讚得 ...
非常讚同.....無話最好既學校,只有最適合自己小朋友既學校

VRVR 發表於 18-6-12 23:23
老師有愛心嗎? 課堂是否活動式教學?

另外,有什麼OLE可選擇?

我仔接觸到嘅老師都好好,細心照顧,容許細路仔做細路仔嘢,批改功課方式亦係我所欣賞。我轉校前嘅舊校都出名老師有愛心(但其他班都有超嚴超惡嘅老師),轉校後我仔竟然話所有老師都好過舊校,我諗係整體文化上嘅不同。

活動教學嚟講,每科比例唔同,以前學校都相對活動,我仔就話而家再有趣啲,而中數常都以本地課本內容為依歸。英文科就無教科書,有時老師會將同學仔嘅名整入教材度,好搞笑。科學科係連堂,多數有實驗做。常識一星期得兩節就教課本為主。另外都有啲outing學習,返嚟有工作紙做。

呢啲嘢來年可能會有啲轉變,但都有個譜吧。

今年OLE係電腦抽,每星期三項,每學期轉一次。我唔知全部,知嘅有奧數、oral、唱歌遊戲、畫班、圖書課、運動遊戲、文化、STEM嘢等(我唔係好肯定當中係咪有部份要收費,因今年有啲收費OLE係課時內例如導修堂進行,例如樂器班嗰啲),但朱校長話下學年課內OLE會係自己揀同全免費。

ericap 發表於 18-6-13 10:37
請問之前簡介會話1年有3、4次學校表演,是否呢?

大型表演係每年一次,人人有份,認真上大台的表演,用homeroom時間排練。今年睇到,啲舞多數都排得效果幾好,我都唔知係點樣做到。亦有啲班係表演其他嘢,整體風格比較西化。

我冇去簡介會,聽講好似係話每年有三四次大型活動?不過出年同今年都有可能唔同。

另外都有啲小型表演,例如OLE分享學習成果。

回覆 hkpapa852 的帖子

希望答完近期嘅查詢,冇咩事唔駛再上嚟。
下學年起學校嘅資訊應該會透明好多。

JforJessie 發表於 18-6-13 11:14
大型表演係每年一次,人人有份,認真上大台的表演,用homeroom時間排練。今年睇到,啲舞多數都排得效果幾好 ...

我囝囝比較喜歡運動,但大埔的學舍比較小。請問有沒有足夠空間比小朋友發展運動?有校隊嗎?Interview 那天只見到一個籃球場。

回覆 VRVR 的帖子

現時田徑隊會去出面運動場訓練。

學校尚新,未有高年級,人數少,又唔係專收運動精英,校隊要逐步成立同發展(而家都有啲嘅),呢方面你要考慮一下。

平時郁動跑動嚟講,呢間學校係鼓勵的,體育堂都開心。

Mrs.Luckycat 發表於 18-6-12 23:42
請問下學年有什麼學術以外的元素?

Dream Starter (小朋友發起的project, 實踐夢想或回應社會,混齡進行)

定期嘉賓分享

OLE

師生自由交流時間

homesim 發表於 18-6-12 01:39
Agreed no more!

回覆樓主

唔該晒樓主既分享

幾時都話用家真實分享最實際

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

請問有無人知6月9日interview結果出了沒有?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章

adachris2012 發表於 18-6-13 14:25
請問有無人知6月9日interview結果出了沒有?

出了,有同學收到

回覆樓主:

收到email la ... 其實共收幾多小一生?