用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德萃小學
go

德萃小學  

請問有冇德萃用家可分享一下:
英文好嘛?老師課堂是all subjects 都英文嘛?
課程程度如何?
老師關愛如何?
教學方法活動嘛?

可否比啲意見?

中文同常識係普通話,其他全英。
英文課程深的,要睇開英文書先知做乜。
數學1C開始教,但不會敎得太快。
中英不重視默深字,重視應用及寫作。
小一起有科學科,用外國小學課本。
老師開明,對小孩有耐性,細心,容讓孩子慢慢成長,批改功課方式令小朋友放膽寫,多鼓勵。
教學有活動部份,亦有認真聽書寫嘢部分,有project有presentation,科學有實驗。英文科校本課程最多元化,重思考、創意、圖像表達,德育素材亦融入在內。

用家,小朋友由一間第一志願入的次熱門津校轉過去(是很不錯的津校,但因課程欠發揮空間,小朋友考得好仍感到納悶),能比較出分別,現在學習滿足感大為提升。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

Apple1357 發表於 18-6-12 01:28
你不如問下天虹用家意見,應該比在德萃的用家清晰,起碼天虹的用家跟過新校長
...

Agreed no more!   

校董喺Facebook live就強調現有嘅嘢會繼續有,語境會保留。同意Apple所講要了解朱校長風格,留意過呢度都幾少天虹用家分享,我只認識一位,我只知全港各區及中產家庭都有人去天虹,校內亦有資優學生。朱校長facebook page可睇到天虹學生嘅校園生活,但兩間學校學生背景同學習情況會有不同,有啲嘢目前不能比較同要拭目以待。校董強調,德萃目標係會追求卓越。

我睇過朱校長出post請人嘅要求,大約係:對小朋友有愛心、識解決狀況、熟悉科技、願意運用科技及創新教法,願意做一個“闖“嘅老師。

回覆 5點28分 的帖子

多謝你無惡意,我唔想大家錯focus,我雖然覺得難過但唔介意被誤會,忍咗咁耐都豁出去嚟留言了。

題外話:我以前工作上都領教過網絡溝通間的不信任,已好多年無參與,其實好多人都唔想上網講嘢,怕原意被扭曲又扭曲。
其實人係可以用欣賞嘅心睇嘢,唔一定有壞話要講。如果有post問我對學校有無唔滿意嘅地方,我一樣可以分享,但對我嚟講,嗰啲喺呢個時候唔係重點,除非有人一面倒讚,我就可能會想平衡下。我唔認同嘅學校,我在不知情下都唔會公開評論,我希望所有人嘅選擇都得到尊重,希望人與人之間多啲互相了解同互助。

都要多謝令我忍唔住出聲嘅人,你哋嘅comment係忠於你哋嘅感覺我能夠理解,而今次俾咗我一個機會去幫一批有需要嘅家長,呢件事都幾好。

回覆樓主

如果我想支持呢間學校同新校長
又會唔會好似打手呢?

5點28分 發表於 18-6-12 02:43
先說明我不介意打手,有仲好,可以聽到用家意見嘛。

不過可否做到感覺無咁’硬銷‘好啲

唔好意思,no offense
唔知點解,個人感覺
如果個分享post 係晌其他谷
就應該少左份打手的感覺

其實,會唔會係大家對呢間學校有bias ?

我只係提出一啲我知而未有人講而準用家做決定時可能需要知嘅嘢。
如果我講我仔讀得開心、滿足嘅具體例子,你可能覺得更難頂,有時我都頂唔順,我已經講得好保守。

卓越嗰樣嘢,係獲聘老師朋友同我講。呢個世界係有一班人恨咗呢個模式嘅教育好耐,好想成為一份子。

做咩又逼我講咁多呢?哈,我feel到你真係無惡意,能坦誠溝通感覺多好。

可以話,我呢幾個月見到自己個仔嘅轉變,同另一啲插班生嘅轉變,係會好想好想同人分享(雖然不一定人人適合)。

邊一點?
性價比,外人睇一定唔高,所以我當初係無揀㗎。

就算讀緊,性價比都因人而異。

養一個工人或一架車嘅錢,換一種本來理所當然但喺香港唔易得到嘅教育,換孩子健康成長嘅空間,可以係好值得。
有人覺得唔值,無問題,杯茶不同。

當然我都好想可以免費。

回覆 iluvpug 的帖子

唔緊要啦,就算bias都係真心感覺,佢哋嘅率直唔需要好似我咁考慮太多,想講就講。
我交表同註冊嗰下都有少少卻步㗎。

而家總算有多啲資訊,9月再update大家。

好多謝你支持。可否都分享一下你睇法?

回覆樓主

除了學費之外,雜費多嗎?
九龍校址在哪裏?