用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 插班
樓主: mommomb
go

插班

醒目開學勳章 貢獻勳章

上等人 發表於 18-7-11 00:23
點解奧數咁被重視?
答唔到你~
但我只知奧數獎係插幾間男校嘅"通行證"
而LS數學校隊過半係插班生

或者,奧數叻,即係話IQ高
其實,捉棋叻嗰班,IQ都高架

恐龍家

數學校隊小四有3/4是原校生,1/4是插班生;

小五 <1/2是原校生,>1/2是插班生。

插班生一般能考到班五名內。

回覆 小曳人 的帖子

喇沙中意收邊幾個學校既插班生?P2通常每年有幾多個插班位?

回覆 小曳人 的帖子

唔係資優都難以插入喇沙?

醒目開學勳章 貢獻勳章

fixedstar99 發表於 18-7-19 19:03
回覆 小曳人 的帖子

喇沙中意收邊幾個學校既插班生?P2通常每年有幾多個插班位? ...
私小,SFA 同 APS 比KTS 多,津小都多,但無一定,一般都係地區一線
P2,通常每班有一個插班生,但唔一定,要再睇返插班生質素,我仔嗰年小二收咗4個

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

fixedstar99 發表於 18-7-19 19:04
回覆 小曳人 的帖子

唔係資優都難以插入喇沙?
績優行先!過往係學校成績表 (津校一般都要級5,甚至級3內) 係筆試入場卷
筆試成績好,係面試首要條件
恐龍家

小曳人 發表於 18-7-19 19:15
績優行先!過往係學校成績表 (津校一般都要級5,甚至級3內) 係筆試入場卷
筆試成績好,係面試首要條件
...

肯收地區津校已經好好,MCS同SMCS好像都不收津校學生。私小就最中意SFA 同APS嗎? 呢兩間是否都有要求前幾多名? 通常揀幾多人筆試呢?筆試完需要再面試, total 幾多round?

醒目開學勳章 貢獻勳章

fixedstar99 發表於 18-7-19 20:06

肯收地區津校已經好好,MCS同SMCS好像都不收津校學生。 ...
筆試要級15之內,但要求年年唔同,近年級12都收,我仔嗰年收到offer嘅,都係級4以內
APS 好似無全級排名,班亦只有頭幾名,其他無排名
筆試約每級有2x-30人,面試見一次

so far, 年年一定有SFA/ APS,亦算大戶
恐龍家

小曳人 發表於 18-7-19 20:44
筆試要級15之內,但要求年年唔同,近年級12都收,我仔嗰年收到offer嘅,都係級4以內
APS 好似無全級排名, ...

清楚曬,謝謝! 睇來阿仔要先努力考入SFA/APS先 如果讀英華/st paul boy等男龍校,要再插入喇沙係咪反而難d?

小曳人 發表於 18-7-19 20:44
APS 好似無全級排名, ...

btw,APS有級頭三排名

小曳人 發表於 18-7-5 11:56
先多謝今年幾位樂意分享經驗嘅家長

面試內容都係閒談,先叫仔入去見校長,然後叫埋家長,會問家長點解想報 ...

請問校長面見小朋友和家長
都是英語對話嗎?謝謝

醒目開學勳章 貢獻勳章

Beauty222 發表於 18-7-19 22:47
請問校長面見小朋友和家長
都是英語對話嗎?謝謝
廣東話 or 英語
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

fixedstar99 發表於 18-7-19 21:15
清楚曬,謝謝! 睇來阿仔要先努力考入SFA/APS先  如果讀英華/st paul boy等男龍校,要再插入喇沙係 ...
唔係呀,有呢兩間呀!今年都有....我覺得係多唔多人想轉校,多過難唔難
恐龍家

回覆樓主

請問一下,插班是否一年考一次?
我的意思是:會不會中場(例如:下學期)會有插班生?

謝謝。

回覆樓主

另外,想問下,要不要有推薦信?例如,現任校長的推薦信?會不會有幫助?

謝謝

醒目開學勳章 貢獻勳章

yauyaumammy 發表於 18-12-21 12:12
請問一下,插班是否一年考一次?
我的意思是:會不會中場(例如:下學期)會有插班生?

咁多年,只聽過一次有人下學期入,嗰次,可能講緊10年八年次 (or more)
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

yauyaumammy 發表於 18-12-21 13:46
另外,想問下,要不要有推薦信?例如,現任校長的推薦信?會不會有幫助?

謝謝
我地無推薦信,我相信除非本身學校好一般,否則,考插班唔會想驚動學校任何人
恐龍家

小曳人 發表於 19-1-2 12:55
我地無推薦信,我相信除非本身學校好一般,否則,考插班唔會想驚動學校任何人
...

Thanks for your information.

請問如果一線津小級一想插小三,純學術冇特異才能,近年有冇成功例子? 是否新校長近年較少收津小插班生?thanks

小曳人 發表於 18-6-29 16:46
正確,校內成績,LS極重視學業成績,一般插班生入到嚟係會考班頭5名內
小兒有奧數比賽金獎,以及個人興趣 ...

請問個人興趣是什麼?朗誦算不算?