用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 點樣開口叫呀仔暑假唔打咁多機,利用暑假準備DSE ...
go

點樣開口叫呀仔暑假唔打咁多機,利用暑假準備DSE [複製鏈接]

各位父母,好快又到我地每年最頭痕既暑假,雖然知道暑假應該要比佢抖一抖,但佢成日掛住打機加上好快又要DSE,大家會點安排仔女既暑期活動。會補習嗎?

好懷念呀仔讀幼稚園時,暑假淨係諗下去邊到玩的日子。

1    0    0    0

回覆樓主:

jumphigh 發表於 18-6-11 11:55
明年考DSE?

唔係,所以先要諗,下年考唔煩一定讀書為上,我位太子準備升中四,爸爸話我太緊張

jumphigh 發表於 18-6-11 12:04
升中四啫,咁你真係緊張得滯喇, 放鬆啲啦

呀仔本身成績中上,咁先慘,老實講,佢自動波叻我就唔洗咁緊張,但呢個中上成績都係靠谷谷番來的。
但可能佢開始大,開始因為溫書同我作對,我唔想攪到咁⋯⋯好心煩

佢肯俾你谷,啫係聽話肯溫書啦,我仔平時都打唔少機,只不過測考前佢都肯溫書,所以,我好少話佢打機。
暑假想佢補習架,睇下今次大考考成點,我仔當務之急唔係DSE係高中選科。

我會跟他說少打機, 但不會以溫書為掛鈎。

bigbigeyeeye 發表於 18-6-11 12:00
唔係,所以先要諗,下年考唔煩一定讀書為上,我位太子準備升中四,爸爸話我太緊張
...
準備升中四之麻吓……即係过左中三呢关揀好科啦!Honeymoon多年中五先再搏命啦!講到禁紧張,等个个以為明年考添……

Yanamami 發表於 18-6-11 13:40
準備升中四之麻吓……即係过左中三呢关揀好科啦!Honeymoon多年中五先再搏命啦!講到禁紧張 ...

我怕易放難收,鬆開好難收番緊,你地唔怕?可能真係我太緊張?我唔係要求高,唔係一定要入神科,入到U就得

嗯...你係太緊張,除非你學校係 Band 2B/C,學校入 U 率好低果隻。

bigbigeyeeye 發表於 18-6-11 14:45
我怕易放難收,鬆開好難收番緊,你地唔怕?可能真係我太緊張?我唔係要求高,唔係一定要入神科,入到U就得 ...

可能女仔定性d,而且从小知讀書係為自己唔係同父母交代,平曰点玩都好,重要关就曉元神歸位,自动導航。

BTW, 未教DSE野,点準備?

回覆樓主

樓主太緊張喇,我女都係升中四,我哋放暑假即去旅行一星期,返嚟就如上返補習,唔駛返嘅日子就俾佢hea飽佢,佢都辛苦咗成年,唔hea冇得hea,出年中四開始經常補課,到時預備dse都未遲

Yanamami 發表於 18-6-11 15:05
可能女仔定性d,而且从小知讀書係為自己唔係同父母交代,平曰点玩都好,重要关就曉元神歸位,自动導航。

...

女仔好d,但仔就⋯一打起機來不分晝夜。

bigbigeyeeye 發表於 18-6-11 16:53
女仔好d,但仔就⋯一打起機來不分晝夜。
其实我不嬲贊成男仔玩sports. 做波牛好过打机,起碼强身健体。

Yanamami 發表於 18-6-11 15:05

...

補中英,係要長期keep,我仔升小一開始無停過,我知有人話我虎媽,但爸爸太free,甚至一齊打機,我可以點⋯⋯
我自己就因為行過要一邊做野一邊進修的苦路,唔想呀仔咁辛苦
有無媽媽有同感,定真係得我一個係咁

October. 發表於 18-6-11 12:40
佢肯俾你谷,啫係聽話肯溫書啦,我仔平時都打唔少機,只不過測考前佢都肯溫書,所以,我好少話佢打機。
暑 ...

DSE 選科,聽做教師既朋友講,Bio 加 Chem出路最廣,不過好多人爭,穩穩陣陣就Health Management 加 Chem, 因為來既香港人口老化,醫護有前途,錢途

bigbigeyeeye 發表於 18-6-11 17:49
DSE 選科,聽做教師既朋友講,Bio 加 Chem出路最廣,不過好多人爭,穩穩陣陣就Health Management 加 Chem, ...
DSE有Health Management 考?我仔學校冇呢科。

October. 發表於 18-6-11 19:19
DSE有Health Management 考?我仔學校冇呢科。

係呀,全名應該係Health management and social care ,如果將來想揀醫護就要揀呢科,係X 科目。

bigbigeyeeye 發表於 18-6-11 12:00
...

中四,更應去玩!
‹ 上一主題|下一主題