用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 越叻要求越高,合理嗎?
樓主: Jane1983
go

越叻要求越高,合理嗎?   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 18-6-12 13:38
這句話我在考時/出結果前講,出結果後會討論一下那些地方有問題,什麼worked well,有冇什麼需follow up, ...

我哋只係會平時教,測考/比賽後都絶少問詳情,只會略略問吓,OK唔OK,反正已做左,乜都改變唔到。但發覺佢係會盡力,對結果唔會太著意,下次做好D既心態。咁有好有唔好既,輕鬆走路,得失唔太重視,只係我哋有時會咁睇,點解爭少少唔搏盡D~~~

Jane1983 發表於 18-6-12 13:28
同學之間唔過份的行為,係社交的學習,係好事。

我記得我自己小學時,已經有同學測考完,週圍問人幾多分 ...
同時可以引導小朋友正面看事,人地係叻和或有努力先寸得起,要懂得欣賞和學習別人的優點。平時就多觀察身邊事物,比人寸隨時可還撃

mcl203 發表於 18-6-12 13:46
我哋只係會平時教,測考/比賽後都絶少問詳情,只會略略問吓,OK唔OK,反正已做左,乜都改變唔到。但發覺佢 ...
至少唔會鑽牛角尖,少樣野擔心。價值觀要好長時間培養,做父母都要學懂盡左力就accept

回覆樓主:

自己常寸人(同事懷材不遇)因小學自己成績表满缸红,留班及踢出校,中校也-樣,所以25+才會考,反而同事是名校尖子生。。。讀書人生小-部份,不用太緊張 只常常問孩子考完試未,去旅行0K? (自己是反面教材,各同事—定升職加薪,大人不記小人過

回覆樓主:

越叻越容易鑽牛角尖,唔輸得,朋友孩子沙田名小全年考全级頭三内,有次考全级頭十内,轉頭空中飛人,好彩樓下是草地只斷手腳,之後朋友不俾壓力小朋友

MrBeast 發表於 18-6-12 13:48
同時可以引導小朋友正面看事,人地係叻和或有努力先寸得起,要懂得欣賞和學習別人的優點。平時就多觀察身邊 ...

還口佢都唔差㗎,話說升中後玩體藝,俾D叻過佢既體藝生寸佢表現平平,佢答番同學體藝係我興趣,我係憑成績入黎讀既~~~

MrBeast    發表於 18-6-12 14:33

路過,昨天收到女兒考試對卷結果。

我whatsapp 佢:要信自己。
                       女:thxxx。

ABC-DAD 發表於 18-6-12 14:39
路過,昨天收到女兒考試對卷結果。

我whatsapp 佢:要信自己。

係咪已經好大個?好sweet!

大個女係唔同既,唔同仲同佢對卷咩。佢實諗亞媽你都唔識,咪玩啦

jumphigh 發表於 18-6-11 11:52
我會咁睇, 一個人能力高, 佢对自己或別人對佢的期望自然會較高, 父母就更加希望可以好好栽培佢成材。
你 ...

道理很淺,小朋友會明?不現實吧!

回覆 Jane1983 的帖子

我是爸爸,女不在身邊,只是透過whatsapp 簡單地去表達支持。好多時家長就係諗得太多,講得太多,但唔到point ,講唔好孩子心裏感覺。

Jane1983    發表於 18-6-12 20:58

1998Ruby1998 發表於 18-6-11 17:08
回覆 Jane1983 的帖子

然後再 tum 個細「佢係阿大,自然要求高 d 啦,你細過佢,自然要求細 d」 ...

可以答每個年級都有唔同嘅要求嗎?
又或是 會根據能力而對不同科目有不同要求。 例如,我仔手腳不協調,我唔會要求佢PE 攞A, 合格便可,相反,其他科能力好啲,就不可能只要求合格了。
我雖然得一個,但我經常會跟仔講呢句說話。

MrBeast 發表於 18-6-12 13:38
這句話我在考時/出結果前講,出結果後會討論一下那些地方有問題,什麼worked well,有冇什麼需follow up, ...

今年我喺考完嗰刻問,因為嗰刻最有感覺

assado 發表於 18-6-12 12:11
你又知, 前面兩條一定正確取滿分。

首先,我出身地區one尾天主教小學,本身應該band3,唔係band5.係我啊媽由伊中開始由好至差排落去大抽獎。band5D卷淺到呢?中二用A crow drinking water 做reader→現在D中二用 莎士比亞。

其次,係Band5學校,我嗰班得兩個人上堂讀書, 男同學自己睇書自修,我就根本日日大陪份上堂一對一私補咁,故留心聽老師講,都幾乎知道份卷出乜。

最後,我讀全文科中史、世史、中國文學。以前考試制度,只要熟背就得。

我每次考試都 confirm唔考级一就OK,中文、英文、世史……做漏1-2题(细)就一定可以,話之级十。AL出盡力就得。

好難先埋到堆,真係在厠所抽到爆缸見血,重要打贏才幸免被 target。自保為上!

little_yolky 發表於 18-6-12 12:20
拿, 我要同果兩位阿媽申辯一下先。我都無話要阿女乜都第一, 但C6就成日「感受」到我要求第一咁, 實在唔關我 ...

呢點我明呀!

EK呢到見唔少。

brother4 發表於 18-6-12 14:02
越叻越容易鑽牛角尖,唔輸得,朋友孩子沙田名小全年考全级頭三内,有次考全级頭十内,轉頭空中飛人,好彩樓 ...
我朋友都係沙田區, 今次唔關我朋友事, 係個小朋友唔知點解由細到大對自己好嚴格, 要求好高。依家小三, 朋友帶佢去睇心理E生開解開解。

yovin 發表於 18-6-12 23:19
呢點我明呀!

EK呢到見唔少。
講開小朋友對自己要求, 阿細一向自我感覺良好, 無乜要求。但其實原來唔係既。

話說噚日派散科考試分, 佢居然黑馬跑出, 英默100分, listening 80, oral 90, 中說80, 中聽90。佢除咗科聖經, 真係未試過張成績表有100分出現過, 佢話派分時開心到腳震, 笑死我。

其實佢對自己既成績仍然有感覺, 只係平時處於低水平, 表達到懶懶閑而已。噚日神采風揚, 今日一早就開開心心去考試了。小朋友真係得意。

little_yolky 發表於 18-6-13 08:52
我朋友都係沙田區, 今次唔關我朋友事, 係個小朋友唔知點解由細到大對自己好嚴格, 要求好高。依家小三, 朋友 ...
通常大人都是話係小朋友有問題要睇e生

little_yolky 發表於 18-6-13 08:56
講開小朋友對自己要求, 阿細一向自我感覺良好, 無乜要求。但其實原來唔係既。
所以有中意做功課和考試的小朋友

MrBeast 發表於 18-6-13 09:22
通常大人都是話係小朋友有問題要睇e生

今次真係唔關我朋友事, 我由幼稚園識佢哋, 真係個小朋友好奇怪, 一直對自己要求完美。佢其實依家跟到學校要求, 無乜嘢, 但我朋友覺得咁樣唔係幾好, 怕大咗牛角尖越鑽越深, 想及早解決。

Jane1983 發表於 18-6-11 11:27
朋友有兩個女,大的明顯醒好多,讀書成績幾好,細的就學嘢慢d。朋友話大女當年唔使教的普通數學,細女講極 ...

所以我覺得嚴厲係應對待態度,而唔係成績(結果)或者能力。

老趙好多人睇唔起,但佢講過一樣野,我覺得好對,就係無論讚彈,唔好講聰明(能力),應該講努唔努力(態度)。

因為聰明或蠢(能力)無德改變,但係努力可改變。

講返樓主呢個CASE,能力高又努力,當然愈來愈好,能力低但努力,亦無憾。
‹ 上一主題|下一主題