用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 越叻要求越高,合理嗎?
樓主: Jane1983
go

越叻要求越高,合理嗎?   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 18-6-12 10:06
識有個小朋友,讀書成績好。佢有次學校默書出貓,帶張紙入去抄。奇怪在學校默書根本唔計分,錯就改正而已。 ...
之前聽過一個硏究,kids received empty praise were more likely to cheat

MrBeast 發表於 18-6-12 11:13
之前聽過一個硏究,kids received empty praise were more likely to cheat

我見過佢父母一次,所以唔清楚。不過讚係要讚付出和努力,讚聰明呀、醒呀,係有害無益。

MrBeast 發表於 18-6-12 09:27
98-100, 冇得再進步,80-90 最optimal.
考第一驚比人奪位壓力大,做第二三最好
...

其實我係 間「豆泥」中學 考過級一, 第二次考級三, 老師評語寫: 學如逆水行舟 不進則退。

我收到 成績表 見到評語時 講咗句: 低x!

我阿媽千叮萬囑叫我唔好考第一, 驚我係間Band 5學校 畀人玩 , target咗就好大鑊。

之後keep住级2、3算啦,特登做漏一兩題。

MrBeast 發表於 18-6-12 09:46
同意ar,不過身邊不少例子唔係咁諗,仲要同小朋友洗腦,乜都是第一。
ps, 我是親耳聽到一個小朋友講的 :fun ...

我都親耳聽個一個媽媽

另外一個爸爸說個老婆

→乜都要第一

我心想: 虐兒

學業成績上 ,我對D仔「過程」要求幾高,反而「结果」中上就收貨了。

MrBeast 發表於 18-6-12 11:13

而家好少家長 只鬧唔讚嘅!
但我反而覺得 現在啲人 乜都讚得一餐,我聽過有人讚個仔: 你飲水 咁就叻叻啦,乖仔!(個仔仲高過我)

yovin 發表於 18-6-12 11:54
我都親耳聽個一個媽媽

另外一個爸爸說個老婆
有目標本身是好事,但這eg 中小朋友在同輩背話自己乜都第一(在那group 的確是),我聽到之後和我小朋友討論,我話只會儍的先會咁講。另外當小朋友自己發現做唔到第一,問題就會出現

yovin 發表於 18-6-12 11:44
其實我係 間「豆泥」中學 考過級一, 第二次考級三, 老師評語寫: 學如逆水行舟 不進則退。

我收到 成績 ...
我又唔會刻意做漏錯,或者將部份時間分配在其他地方

MrBeast 發表於 18-6-12 12:05
有目標本身是好事,但這eg 中小朋友在同輩背話自己乜都第一(在那group 的確是),我聽到之後和我小朋友討 ...

天外有天, 點會樣樣都是你第一。

little_yolky 發表於 18-6-12 10:39
點解個個爸爸都咁得意? C6因為幫阿大溫書, 有次測驗99分, 佢居然同阿大講:你攞咁高分做乜? 90分左右就得,  ...
當然la,推哂d豬朋狗友但冇成績,實比人笑死la

yovin 發表於 18-6-12 11:44

我收到 成績 ...

你又知, 前面兩條一定正確取滿分。

yovin 發表於 18-6-12 11:54
我都親耳聽個一個媽媽

另外一個爸爸說個老婆
拿, 我要同果兩位阿媽申辯一下先。我都無話要阿女乜都第一, 但C6就成日「感受」到我要求第一咁, 實在唔關我事, 係佢自己個人既主觀感受, 唔係我客觀既行為。

bobbob 發表於 18-6-12 10:02
可能個細路對自己要求高啫
⋯個細路有個 behaviour 仲有趣,一見面就問人默書幾分,然後就話自己一百分,唔知係天生定後天。我們無bad feeling,只覺得好有趣,茶餘飯後討論下。利申一下這小朋友戰績雖然不是最top但暫時又真的見得人下

MrBeast 發表於 18-6-12 12:38
⋯個細路有個 behaviour 仲有趣,一見面就問人默書幾分,然後就話自己一百分,唔知係天生定後天。我們無bad ...

男仔?可能屋企讚得多,佢鍾意咁樣揚吓。我對呢d又無所謂,無乜侵略性,佢講自己叻ok ga,唔好踩人就無問題。

MrBeast 發表於 18-6-12 09:46
同意ar,不過身邊不少例子唔係咁諗,仲要同小朋友洗腦,乜都是第一。
ps, 我是親耳聽到一個小朋友講的 :fun ...

我自小同自己果個講,盡左力就得,豈料,佢之後咁多年真係抱住盡左力就得,做完就算數~~~

Jane1983 發表於 18-6-12 13:05
男仔?可能屋企讚得多,佢鍾意咁樣揚吓。我對呢d又無所謂,無乜侵略性,佢講自己叻ok ga,唔好踩人就無問 ...
有意冇意,好彩我小朋友默書都ok,唔係的話好易自悲,其實出來做事,都會遇到不同性格的人,學下點handle 也是好事

MrBeast 發表於 18-6-12 13:23
有意冇意,好彩我小朋友默書都ok,唔係的話好易自悲,其實出來做事,都會遇到不同性格的人,學下點handle  ...

同學之間唔過份的行為,係社交的學習,係好事。

我記得我自己小學時,已經有同學測考完,週圍問人幾多分去比較。亦有同學人地打電話比佢check有幾樣功課,佢突登講少一樣跣人。世界從來係唔簡單,佢地學吓嘢都好。

回覆樓主:

家長是合理,小朋友不合理,朋友孩子名校考全级第一,英文平均95,要去superkxx補英,野做多咗,升得-分

little_yolky    發表於 18-6-13 08:50

mcl203 發表於 18-6-12 13:16
我自小同自己果個講,盡左力就得
...
這句話我在考時/出結果前講,出結果後會討論一下那些地方有問題,什麼worked well,有冇什麼需follow up,若可以養成反思的習慣,我就可以收工

brother4 發表於 18-6-12 13:36
家長是合理,小朋友不合理,朋友孩子名校考全级第一,英文平均95,要去superkxx補英,野做多咗,升得-分 :w ...

呢d真係唔識講,不如用d學費買多d書睇吓好過
‹ 上一主題|下一主題