用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 越叻要求越高,合理嗎?
樓主: Jane1983
go

越叻要求越高,合理嗎?  

yovin 發表於 18-6-11 19:10

上網學返嚟:
with great power comes great responsibility

介紹the cosby show 給大家,輕鬆搞笑地講不同的family situation,老少咸宜

shadeslayer 發表於 18-6-11 15:43
What is hardest anyway?
另外,我要求低,just dont make the same mistake thrice

回覆 Lu324 的帖子

返工媽,如果份工工時長、壓力大,又要travel,係比較難。
不過返工有糧出,唔同考慮啦!

Jane1983 發表於 18-6-12 08:33
回覆 Lu324 的帖子

返工媽,如果份工工時長、壓力大,又要travel,係比較難。

屋企情況個個唔同,如果常自怨實在沒意思。
最後亦最重要都係想細路自動波。
我之前以為小朋友個個應該差不多,但事實唔係,有d教極都唔識月曆,唔識借位減法,所以,媽媽係咪返工會有影響,但唔係最大因素。

Jane1983 發表於 18-6-11 21:05
我女成績係幾好。不過我老公話,我係ftm,有工人,得一個,個女成績好係正常,差先至唔合理  
...
你老公真係厚多士。

Jane1983    發表於 18-6-12 09:50

1998Ruby1998 發表於 18-6-11 18:50
回覆 little_yolky 的帖子

我其中一個咪就係英文 99 分,我問衰邊度,原來係漏 full stop ,我同 ...
C6話齋, 通常攞90/9X分會俾人讚, 但攞98/99一定俾人鬧。

MrBeast 發表於 18-6-12 08:30
另外,我要求低,just dont make the same mistake thrice
對小學雞嚟講, 其實你個要求都唔算低。

Lu324 發表於 18-6-12 08:51
屋企情況個個唔同,如果常自怨實在沒意思。
最後亦最重要都係想細路自動波。
我之前以為小朋友個個應該差 ...

係,始終要靠佢地自己。亞媽盡心盡力極,到中學,科又多,嘢又深,無可能發到功。

little_yolky 發表於 18-6-12 08:56
C6話齋, 通常攞90/9X分會俾人讚, 但攞98/99一定俾人鬧。

做事分輕重, 重要的考試, 要努力考好成績, 吾重要的可以放輕下。

little_yolky 發表於 18-6-12 08:56
98-100, 冇得再進步,80-90 最optimal.
考第一驚比人奪位壓力大,做第二三最好

little_yolky    發表於 18-6-12 10:33

MrBeast 發表於 18-6-12 09:27
...

第吾第一吾重要, 最重要知自己有幾多斤兩, 公開試考好成績才重要。

assado 發表於 18-6-12 09:30
第吾第一吾重要, 最重要知自己有幾多斤兩, 公開試考好成績才重要。
同意ar,不過身邊不少例子唔係咁諗,仲要同小朋友洗腦,乜都是第一。
ps, 我是親耳聽到一個小朋友講的

MrBeast 發表於 18-6-12 09:46
同意ar,不過身邊不少例子唔係咁諗,仲要同小朋友洗腦,乜都是第一。
ps, 我是親耳聽到一個小朋友講的 :fun ...

唔使理別人點去諗, 你同我明就可以啦! 哈哈。

assado 發表於 18-6-12 09:54
唔使理別人點去諗, 你同我明就可以啦! 哈哈。
its a good 親子討論 topic

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 18-6-12 09:46
ps, 我是親耳聽到一個小朋友講的 :fun ...
可能個細路對自己要求高啫

識有個小朋友,讀書成績好。佢有次學校默書出貓,帶張紙入去抄。奇怪在學校默書根本唔計分,錯就改正而已。更離奇係,佢被發現後,佢表現得毫不在乎。

唔知係佢性格比較高傲有自己果套,定係屋企教養太目標有本。總之就係出咗d問題。我唔敢叫我女唔好同佢玩(驚佢當面同人講,咁又唔係幾好),但就真係零鼓勵。

MrBeast 發表於 18-6-12 09:27
...
點解個個爸爸都咁得意? C6因為幫阿大溫書, 有次測驗99分, 佢居然同阿大講:你攞咁高分做乜? 90分左右就得, 做乜要咁高分等我有壓力, 下次我仲點有進步空間。(無錯, 你哋無睇錯, 佢係話「佢自己」無進步空間, 「佢自己」有壓力, 唔係阿大)

yovin    發表於 18-6-12 11:46

bobbob 發表於 18-6-12 10:02
可能個細路對自己要求高啫
唔知,個細路本身資質不差,但又未到天下無敵。可以肯定阿媽要求是高,interestingly, no competition 時好隨和陰聲細氣