用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 越叻要求越高,合理嗎?
樓主: Jane1983
go

越叻要求越高,合理嗎?  

little_yolky 發表於 18-6-11 18:14
好似上次測驗, 家姐英文98, 我都問:吓? 點解唔攞埋果兩分? 100分型好多喎。當然就無鬧佢, 你估家姐自己唔 ...

我女今次英文考試都係98分,佢話錯果條係唔小心。我無乜認真睇份卷,收貨了。

反而數學佢考完回來話好淺,結果92分。我同佢講,話得好淺,應該係100分的。做人要live up to your image,你吹到自己咁勁,但又多甩漏,你話幾無癮。認真check好份卷,先係正路。

Jane1983 發表於 18-6-11 18:38
我女今次英文考試都係98分,佢話錯果條係唔小心。我無乜認真睇份卷,收貨了。

反而數學佢考完回來話好淺 ...
數學科..........如果阿女92, 我諗我開心到請佢去食buffet了。

回覆 little_yolky 的帖子

我其中一個咪就係英文 99 分,我問衰邊度,原來係漏 full stop ,我同個媽媽都冇鬧,但係睇到都肉赤,我都感覺到個妹妹唔太甘心,但係 99 分又係全班最高分所以冇咁介懷。佢之後去另一間讀,果間深好多,份量多好多,分數返黎冇咁靚仔,都係多 careless,可以做得更好,但係要求已降低至 80+,有 90 我燒炮仗。

shadeslayer 發表於 18-6-11 18:30
我女兒如果在你家長大,會好痛苦。
點解呢? 我覺得我好寬容喎。

級一果位, 無95分或以上, 阿媽會鬧人的。阿女係上次中測74分先俾我省到立立靚, 氣得我, 差一分至有B, 好彩有兩次測驗啫。

shadeslayer 發表於 18-6-11 18:30
我女兒如果在你家長大,會好痛苦。

係孩子唔夾家長。。。。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Jane1983 發表於 18-6-11 11:27
朋友有兩個女,大的明顯醒好多,讀書成績幾好,細的就學嘢慢d。朋友話大女當年唔使教的普通數學,細女講極 ...

4個字→因材施教

試下叫朋友同大女講:
孔子「因材思教」的故事,孔子對子路和冉有→有不同的要求。

Jane1983 發表於 18-6-11 11:27
朋友有兩個女,大的明顯醒好多,讀書成績幾好,細的就學嘢慢d。朋友話大女當年唔使教的普通數學,細女講極 ...

上網學返嚟:

你的天資才能,已得到上天恩賜的最好禮物和愛護。

對得不到「禮物」的人,我們要加以愛之。
(相反地,對沒有禮物的人再斤斤計較,如同落井下石,缺德也)

作為得到天賜禮物的姐姐要同父母一樣對妹妹更加以愛護。

Vanessa_Li    發表於 18-6-13 16:19

yovin 發表於 18-6-11 19:10

上網學返嚟:

little_yolky 發表於 18-6-11 18:14
好似上次測驗, 家姐英文98, 我都問:吓? 點解唔攞埋果兩分? 100分型好多喎。當然就無鬧佢, 你估家姐自己唔 ...
同屋村就有個大家樂,有時見到個小朋友佢自豪地話自己某科100分,most of the rest of time ,離遠見親都是比阿媽鬧

little_yolky    發表於 18-6-12 08:52

yovin 發表於 18-6-11 19:06
4個字→因材施教

試下叫朋友同大女講:

大叻d所以要求高d不就是因材施教?

回覆 Jane1983 的帖子

typically for management,high will high skill 的應該 give them space, parents 只須oversee things n provide guidance when needed.  不過 for 小學生唔知 work 5 work, 尤其若升中有期望

MrBeast 發表於 18-6-11 20:27
回覆 Jane1983 的帖子

typically for management,high will high skill 的應該 give them space, parents ...

For kids, no will high skill 你就係踢唔肯咁點?

做家長不能太强求。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

好多位網友都澆以大義,大人當然明,但小學生。。。唔明係正常,貪玩係正常,不盡力係正常。

家長盡量教,但不到理想效果,放開D便好了,孩子有自己的成長時間表,孩子有自己的命運。

little_yolky 發表於 18-6-11 18:49
數學科..........如果阿女92, 我諗我開心到請佢去食buffet了。

我女成績係幾好。不過我老公話,我係ftm,有工人,得一個,個女成績好係正常,差先至唔合理  

little_yolky 發表於 18-6-11 18:51
點解呢? 我覺得我好寬容喎。

級一果位, 無95分或以上, 阿媽會鬧人的。阿女係上次中 ...

我女兒係愛自由,愛玩,不受管束的人,到最後關頭,又有出乎意料之外,而且到高中才有分吋。但一有分吋起上來,又好專注。

她,有自己的時間表。別人要求她行快,行慢半步也不可以。夾硬來只有痛苦,只把她「推開」。

shadeslayer 發表於 18-6-11 20:58
For kids, no will high skill 你就係踢唔肯咁點?

做家長不能太强求。

me personally  等開竅,meanwhile, work on attitude, relationship, etc

MrBeast 發表於 18-6-11 20:23
大叻d所以要求高d不就是因材施教?

係呀!咪所以要同個女講下故事,套下佢的想法,又看看她對故事嘅見解囉。
電視都有講啦:子女好與壞在乎溝通與關懷!

我好同意你㗎→俾空間啦、重視過程大於結果……

可惜,無論學業、職場、家庭等大勢都係睇結果。空間或者會賦予,但都要睇結果!

Jane1983 發表於 18-6-11 16:33
回覆 brother4 的帖子

吓,乜「恨鐵不成鋼」呢句嘢out咗,而家無人講啦

現在D年輕一輩只會成日講: 識條「鐵」咩!

追朔最早期,上面 呢句說話, 就係由恨鐵不成鋼而出來的。

Jane1983    發表於 18-6-12 08:24

yovin 發表於 18-6-12 02:59
係呀!咪所以要同個女講下故事,套下佢的想法,又看看她對故事嘅見解囉。
電視都有講啦:子女好與壞在乎溝 ...
oic, 明白了。
e,啱咀型wor,講故是很好的方法。不過我覺得一視同仁會更好,身邊有例子掉返轉,因細仔的有sen問題,父母paid more attention on ar 細,家姐 (幾叻的) felt neglected

Jane1983 發表於 18-6-11 21:05
我女成績係幾好。不過我老公話,我係ftm,有工人,得一個,個女成績好係正常,差先至唔合理  
...

有d人又自怨,自己返工媽,冇咁多時間比小朋友,所以成績冇咁好