用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 越叻要求越高,合理嗎?
go

越叻要求越高,合理嗎?  

朋友有兩個女,大的明顯醒好多,讀書成績幾好,細的就學嘢慢d。朋友話大女當年唔使教的普通數學,細女講極都唔明。朋友因為覺得大女有能力,所以對佢要求高,幾嚴厲。對細女就較寛鬆,無乜所謂,當然亦有多少因為孻女拉心肝。

問題來了,大女高小開始睇通件事,覺得自己因為表現好而受惩罰,反而一路差仲好,加上大咗心散,成績下滑……件事令我想到父母有時有盲點,成日恨鐵不成鋼,其實可能唔合理。

回覆樓主:

Jane1983 發表於 18-6-11 11:27
朋友有兩個女,大的明顯醒好多,讀書成績幾好,細的就學嘢慢d。朋友話大女當年唔使教的普通數學,細女講極 ...
多數都係,明知阿大能力做到,佢唔做(仲要知係心散/hea )你實慶,相反阿細能力有限,迫唔到,只要見佢盡力就已經開心。不過家長對2姐妹的態度就盡量做得公平D,唔好比阿大覺得父母好似偏心咗咁,可以叫家姐做過好榜樣等阿妹學習咁。

回覆樓主:

能力高的小朋友好多時喜歡自学多過被要求,我覺得家長要研究下轉下方式, 如何幫叻女自定目標。

Jane1983 發表於 18-6-11 11:27
朋友有兩個女,大的明顯醒好多,讀書成績幾好,細的就學嘢慢d。朋友話大女當年唔使教的普通數學,細女講極 ...

能力高,要求高,嚴厲,都好正常,但為何大女覺得被罰?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

謝謝大家分享。我得一個女,所以無偏心因素。不過睇人地的事,都會反省吓自己有無過份咗而唔知。

shadeslayer 發表於 18-6-11 12:44
能力高,要求高,嚴厲,都好正常,但為何大女覺得被罰?

因為佢數學測驗90分,父母覺得差,點解咁多careless mistakes,題目得唔望清楚。亞妹80分,乜事都無,鬧都無鬧。

待遇係唔同,但我睇得出佢唔係唔錫大女,但小朋友就覺得唔公平。

回覆樓主

有能力要求高d, 正常。我大仔最近都有投訴,覺得唔公平,不過唔係成績,而係其他。
樓主朋友既小朋友好傻,成績跟自己,有冇人鬧都應該自動波,呢個世界從來都冇公平,只係盡量公平。

Jane1983 發表於 18-6-11 12:52
因為佢數學測驗90分,父母覺得差,點解咁多careless mistakes,題目得唔望清楚。亞妹80分,乜事都無,鬧都 ...

同孩子解釋讀書,做人係和自己比,要見自己進步。不應和妺妹比較,正如父母不會把大女成績同級一比。

得唔得?

little_yolky    發表於 18-6-11 18:07
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

朋友係好strong will的人,我有婉轉提過,不過好明顯佢聽唔入耳,係差在未反眼  

醒目開學勳章 貢獻勳章

我有兩個仔,大嘅聰明、成績好,細嘅學野慢,記性唔好

我地對兩個仔嘅要求,盡量一致,就係盡力而為,讚賞所付出嘅努力,努力有賞,進步都有
基於個別能力,大嘅要求平均分達90,細嘅... 就少d
但明確地,大嘅唔努力都有90分,細嘅幾努力,都唔夠85分
罰?無呀~ 唔需要!

恐龍家

Jane1983 發表於 18-6-11 13:40
朋友係好strong will的人,我有婉轉提過,不過好明顯佢聽唔入耳,係差在未反眼  
...

禁你都幫佢唔到……我調番轉,細女比大女醒,我要求係細比大高,但管教可能係因第一个既关係,係大比細嚴(佢亦会觉得不公平),我同大講,係因為我經过左佢而反思过教导方法,fine tuned左,所以唔会不必要地嚴,佢更觉得自己係白老鼠。如上边提,两个細个已知讀書為自己不為父母,所以-问係自己要求自己。

重視過程rather than result,judge whether they have tried their hardest

我都有諗過呢個問題,因為教小朋友,會難免教兩兄弟姊妹,亦難免兩個都有資質差異。

我父母同我講就係:「佢嘅將來比你黑暗好多,亦更加難行,所以依家要多 d 錫佢,對佢要求低 d,唔想佢先苦後苦。你因為讀得書,所以我地要求都高 d,但係咁樣你就可以先苦後甜。」

1998Ruby1998 發表於 18-6-11 14:44
我都有諗過呢個問題,因為教小朋友,會難免教兩兄弟姊妹,亦難免兩個都有資質差異。

我父母同我講就係:「 ...

咁講細嗰個聽到好 hurt.

MrBeast 發表於 18-6-11 14:37
重視過程rather than result,judge whether they have tried their hardest

asking primary kids to try their hardest is .... too much to ask.   What is hardest anyway?

小曳人 發表於 18-6-11 13:44
我有兩個仔,大嘅聰明、成績好,細嘅學野慢,記性唔好

我地對兩個仔嘅要求,盡量一致,就係盡力而為,讚賞 ...

朋友無罰,覺得受“惩罰 ”係小朋友的感受。

MrBeast 發表於 18-6-11 14:37

好難ga,點量度付出和盡力。你覺得佢hea温發夢,佢話佢搏盡……

Yanamami 發表於 18-6-11 13:51
禁你都幫佢唔到……我調番轉,細女比大女醒,我要求係細比大高,但管教可能係因第一个既关係,係大比細嚴( ...

我唔敢諗幫佢啦,未死過咩

係最近我為我女一d表現而唔開心,唔關讀書事。我都谷氣咗幾日,而家唸番轉頭,可能自己根本有唔合理的期望,對佢對我都唔公平。