用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問叩門是否真的識人好過識字?
go

想問叩門是否真的識人好過識字?

醒目開學勳章

上年朋友叩門(有宗教)學校,他叫左牧師寫封叩門信,最後真的入到,真的識人好過識字?

回覆 常歡笑 的帖子

這個當然啦, 我地學校校長上次家長會, 都同我地講, 如果放榜果日真係派得好差, 叫我地第一時間要去搵佢, 佢會幫我地想辦法

常歡笑 發表於 18-6-11 08:24
上年朋友叩門(有宗教)學校,他叫左牧師寫封叩門信,最後真的入到,真的識人好過識字?
...
Of course

妹妹頭 發表於 18-6-11 08:32
回覆 常歡笑 的帖子

這個當然啦, 我地學校校長上次家長會, 都同我地講, 如果放榜果日真係派得好差, 叫我地 ...
你地間學校校長咁好,好羡慕

...

入到會話真係有用,入唔到就會認為無用~~~

回覆樓主

咁要睇下出信果個有幾多牙力

回覆 bb鼠 的帖子

講真, 校長一個電話, 遠比出十封信更好

妹妹頭 發表於 18-6-11 10:46
回覆 bb鼠 的帖子

講真, 校長一個電話, 遠比出十封信更好

我地校長話派得好差先會出信

當然,我當年升中,牧師話如果入唔到心儀中學,可以即刻安排我入一間 Band 2 成績嘅直資,連叩門程序都唔洗跟。

...
咁就緊係啦。但係, 當你唔識人既時候, 識字咪都好重要囉。10個叩門位, 最多1-2個識人, 其餘8個都係要靠識字!

校長信基本上就係用校長既信用去擔保你個小朋友,如果個小朋友係聽教聽話,校長落力去寫,用途自然就大,但如果係難攪既小朋友,甚至係難攪既家長,校長寫信可能只係應付一下家長,自然就冇乜作用...所以歸根究底都係要你小朋友值得人推薦先得....

回覆 常歡笑 的帖子

當然係啦。前年99揾著名指挥家幫仔的堂妺寫信入左九龍城直屬名小。早我仔一年截糊,仔冇左個quota

little_yolky 發表於 18-6-11 11:06
咁就緊係啦。但係, 當你唔識人既時候, 識字咪都好重要囉。10個叩門位, 最多1-2個識人, 其餘8個都係要靠識字 ...

說得對。

"識人好過識字"呢樣嘢, 相信唔單單apply喺叩門上. 古今中外, 放之四海而皆準

醒目開學勳章

回覆樓主

八掛問句,如果叫校監/牧師等人士寫信,人家可能忙,不會在派位當天比到,如果要等佢得晴寫好才遞交心儀學校,是否叩門成功的機會好微?

回覆 超正龍吐珠 的帖子

叩門時分秒必爭的,好多學校收夠就真係沒位,揾人寫信最好提醒下deadline 几時,因為寫信的人未必清楚時間表。

醒目開學勳章

回覆樓主

校牧地位,不容忽視

iki 發表於 18-6-11 23:57
校牧地位,不容忽視

而言99中0988099

超正龍吐珠 發表於 18-6-11 17:51
八掛問句,如果叫校監/牧師等人士寫信,人家可能忙,不會在派位當天比到,如果要等佢得晴寫好才遞交心儀學 ...
有心的話,封信可以早到同派位結果一齊俾你,視乎校長有幾上心果個學生。小學校監唔係學校,真係睇彩數。如果識嘅係中學校監,應該一個電話攪掂。

...

無論 讀書 、工作 、社會環境……都係的。

但識嗰個人 要好有份量。