用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問叩門是否真的識人好過識字?
樓主: 常歡笑
go

想問叩門是否真的識人好過識字?

回覆 BBKDWLAM 的帖子

所以我都話, 有心既, 打個電話已經比寫信更有用

醒目開學勳章

剛見到心儀中學有申請表DOWNLOAD, 但申請需知學校表明不接受任何推薦信件, 咁如果校長/牧師給推薦信, 真的沒有作用嗎?
;-)

常歡笑 發表於 18-6-11 08:24
上年朋友叩門(有宗教)學校,他叫左牧師寫封叩門信,最後真的入到,真的識人好過識字?
...

識人好過識字?

咁你寧願你仔女做識人還是識字果個?

如果唔識字,只識人,人哋係咪一定會對薦你?

呢個世界錦上添花嘅多過雪中送炭,有“識”嘅人可用得著,要做幾多準備功夫?

2jkidsfather    發表於 18-6-15 10:13

常歡笑 發表於 18-6-14 17:53
剛見到心儀中學有申請表DOWNLOAD, 但申請需知學校表明不接受任何推薦信件, 咁如果校長/牧師給推薦信, 真的 ...
天主教學校,如果陳日君主教之類既級數既願意同你寫,當然有用啦。問題係你唔係勁到幾乎必入,你同佢地超級熟,唔會話唔幫你臨門一腳既。

Band5 發表於 18-6-15 00:43
識人好過識字?

咁你寧願你仔女做識人還是識字果個?
講得啱,錦上添花既順水人情,大部分人都願意做。

王家爸爸 發表於 18-6-15 01:34
天主教學校,如果陳日君主教之類既級數既願意同你寫,當然有用啦。問題係你唔係勁到幾乎必入,你同佢地超級 ...
不用。使鬼寫信咩!

王家爸爸    發表於 18-6-15 10:22

回覆 王家爸爸 的帖子

本港的天主教學校大致可分為三類:教區學校、修會學校,及明愛學校。一般家長趨之若鶩的,是修會辦的學校,修會在港辦學的歷史比教區還悠久,樞機在教區學校或可呼風喚雨,但對修會學校,除天主教教義教區有發言權外,行政管理由修會直接管理。想靠所謂的「人事」入修會學校,找到有關修會的修士或修女推薦,比找主教或樞機來得有效。
請大家指正。

manmonster 發表於 18-6-15 09:52
回覆 王家爸爸 的帖子

本港的天主教學校大致可分為三類:教區學校、修會學校,及明愛學校。一般家長趨之若 ...

唔洗咁煩。

最高領導,一定係天主。我識兩個case.

1. St Mary, 本身不是那區,但祈禱,入左。

2. Maryknoll, 本身不是教徒,但畢業於天主教學校,祈禱,覺得會入,入左。

信不信由你。但真事。

joeyxlma    發表於 18-6-18 08:24
manmonster    發表於 18-6-15 10:18

王家爸爸 發表於 18-6-15 01:34
天主教學校,如果陳日君主教之類既級數既願意同你寫,當然有用啦。問題係你唔係勁到幾乎必入,你同佢地超級 ...

我覺得就算陳主教封信都未必得,如果係經電聯可能作用大D~~~

王家爸爸    發表於 18-6-15 10:16

manmonster 發表於 18-6-15 09:52
回覆 王家爸爸 的帖子

本港的天主教學校大致可分為三類:教區學校、修會學校,及明愛學校。一般家長趨之若 ...

個重點唔係「人事」,係多個人verify同endorse你勁既程度,而呢個verify同endorse你既人唔係二、三流人物。

王家爸爸 發表於 18-6-15 10:21
個重點唔係「人事」,係多個人verify同endorse你勁既程度,而呢個verify同endorse你既人唔係二、三流人物 ...

搵EK D打手作用會否更佳? ~~~

王家爸爸    發表於 18-6-15 10:31

mcl203 發表於 18-6-15 10:28
搵EK D打手作用會否更佳? ~~~
講真,叩門階段得嗰十個八個位,個個位珍貴,除咗小朋友既才能同將來攞星星既潛質,點可能睇其他野?

王家爸爸 發表於 18-6-15 10:34
講真,叩門階段得嗰十個八個位,個個位珍貴,除咗小朋友既才能同將來攞星星既潛質,點可能睇其他野? ...

話說我小朋友升中果年,某位KG時代家長call我家負責人,要求佢介紹佢小朋友入我哋中學部,我家負責人話佢同校長唔熟,幫唔到佢,結果,黑面結終,話個個家長都行後門入。我哋識條鐵咩,6年都傾唔到5次偈,連班主任都唔會電聯~~~

醒目開學勳章

nicolemummy 發表於 18-6-15 09:56
唔洗咁煩。

最高領導,一定係天主。我識兩個case.
我信架,以前試過好運滯,身邊有人叫我去信教,佢話做教徒自然運氣好,做乜都順順利利

bobbob 發表於 18-6-15 11:31
我信架,以前試過好運滯,身邊有人叫我去信教,佢話做教徒自然運氣好,做乜都順順利利 ...

要勸天主,等佢同校長直接講收,肯定無校長敢唔聽。

不過,要同天主關係好到天主肯出手。

nicolemummy 發表於 18-6-15 11:45
要勸天主,等佢同校長直接講收,肯定無校長敢唔聽。

不過,要同天主關係好到天主肯 ...
係唔係早啲求天主,等佢令自己小朋友勤力啲、勁啲會更加實際?

mcl203 發表於 18-6-15 10:45

話說我小朋友升中果年,某位KG時代家長call我家負責人,要求 ...
就算推薦信真係有用,搭上搭都唔靈啦。

王家爸爸 發表於 18-6-15 16:44
係唔係早啲求天主,等佢令自己小朋友勤力啲、勁啲會更加實際?

你話呢

nicolemummy 發表於 18-6-15 16:48
你話呢
首先要教識小朋友信自己,自己既努力先係最重要。

王家爸爸 發表於 18-6-15 16:55
首先要教識小朋友信自己,自己既努力先係最重要。