用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門的取錄結果所有學校是否要統一公佈? ...
樓主: superbabykids
go

叩門的取錄結果所有學校是否要統一公佈?

醒目開學勳章 王國長老

我上面講嘅註冊後星期一已有OFFER, 係派位註冊之前, 個媽咪直頭直接去新校註冊, 都無去過舊校

幾年前識人叩到某官校, 學校做法, 係DEADLINE前約一星期CALL家長(其實都6月尾), 叫家長去學校拎封信(當係白紙黑字俾家長放心), 叫家長去舊校拎返註冊証, 一過DEADLINE即刻去官校註冊.....官校都係咁啦...算灰色地帶囉

回覆樓主

咁今年幾月幾日至係教育局指引的日子?

Charlotte_mom 發表於 18-6-11 10:53
我上面講嘅註冊後星期一已有OFFER, 係派位註冊之前, 個媽咪直頭直接去新校註冊, 都無去過舊校

幾年前識人 ...

有時問教局,D答案係好行貨,可能無心機聽,又或佢都唔清唔楚,睇白紙黑字好D。係某日前唔可以做野,即係連份申請表/通告都唔可以出~~~

https://www.hk01.com/社會新聞/96905/官小知法犯法偷步收叩門生-校方否認-教育局承認-須取回註冊證

其中一篇新聞。。。。
理論上唔可以注冊,但無話唔可以面試。

上年係啲fb group有人分享(出post者話係小學教師),學校有過左頭一轉注冊程序後,收到edb有幾多位可用後先可以收叩門生注冊。因為要等edb分配及處理啲延遲注冊/特別case/轉讀直資位,所以學校唔會知實際有幾多位淨。

但事實係學校有十個八個(10%)叩門位係自行決定收生,咁學校係面試後個別通知考生結果就只係一種“貼心”安排。

superbabykids 發表於 18-6-10 19:52
在教育署找不到有關資料,以前聽過話有「平安電話」,又話學校「偷步取錄」,今年見到有些家長話27/6留意電 ...

其實我覺得統一7月頭叩門註冊係幾好! 唔駛左右撲, 公佈就最好email作實! 電話都驚口講無憑!

我放榜後星期二IN,IN完未走已口頭話收,但佢仍然叫我去原本間學校註冊咗先, 27/6後先可註冊叩門位.

neck 發表於 18-6-11 16:18
我放榜後星期二IN,IN完未走已口頭話收,但佢仍然叫我去原本間學校註冊咗先, 27/6後先可註冊叩門位. ...

你小朋友咁利害,應該好多間都會有offer.

我放榜後星期二IN,IN完未走已口頭話收,但佢仍然叫我去原本間學校註冊咗先, 27/6後先可註冊叩門位. ...

學校只係口頭講,唔會有白紙黑字?
咁你會幾多號去取回註冊證?

meowymeowy 發表於 18-6-11 11:19
咁今年幾月幾日至係教育局指引的日子?

你可以直接打去教局問,佢地講得好清楚。

Charlotte_mom 發表於 18-6-11 10:53

幾年前識人 ...

其實幾有趣。

你果個網間熱門官校,放榜日已擺擂台收表,程序成熟,擺明每年如是目標明確收叩門生。

實際上有D 學校成個過程好鬼鼠。

譬如,同網有間收表在A4 紙箱果間,無表無信無電郵,全過程口語,連俾細路張通告紙仔都係兩句加個公仔無校名。

superbabykids 發表於 18-6-11 23:06
學校只係口頭講,唔會有白紙黑字?
咁你會幾多號去取回註冊證?

註冊新校時,先需要註冊証。

醒目開學勳章 王國長老

retriever 發表於 18-6-12 08:09

其實幾有趣。

「擺擂台收表,程序成熟」笑左
舊校址果間真係禮堂擺擂台,新校址果間就簡單d,校務處排隊收

你是講今年 (27/6/2018) 嗎?

回覆樓主:

我今日有電話話叫我6月27日註冊既?

flipper2000 發表於 18-6-12 19:17
我今日有電話話叫我6月27日註冊既?

津校?

SCboy 發表於 18-6-10 22:19
理論上教育署指引要七月頭才可註冊叩門生。但有好多學校都會在之前出結果,到七月頭才註冊。
...

咁6尾 in,  7 月頭先註冊果d學校好乖!

回覆樓主:

原來今年又改玩法! 叩門6月尾註冊

superbabykids 發表於 18-6-12 19:40

津校?

係呀

superbabykids 發表於 18-6-10 21:40
咁如果可以早d點通知,完成註冊,家長小朋友都可以安心d。
統一派位註冊,學校已經叫買校服交書簿費,如果 ...

極同意

cattz288 發表於 18-6-12 22:45
原來今年又改玩法! 叩門6月尾註冊

是那一間學校?