用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門的取錄結果所有學校是否要統一公佈? ...
go

叩門的取錄結果所有學校是否要統一公佈?

在教育署找不到有關資料,以前聽過話有「平安電話」,又話學校「偷步取錄」,今年見到有些家長話27/6留意電話。

其實流程是怎樣?

superbabykids 發表於 18-6-10 19:52
在教育署就不到有關資料,以前聽過話有「平安電話」,又話學校「偷步取錄」,今年見到有些家長話27/6留意電 ...

隔離已經有個post話收到學校取錄!

BIWOOBI 發表於 18-6-10 21:24

邊度?

szelau123 發表於 18-6-10 21:25
邊度?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3638869

BIWOOBI 發表於 18-6-10 21:24

係電話定正式信件通知?
咁就可以去註冊學校取回註冊證,到新叩門學校註冊?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

大部分學校都唔跟呢個指引。今年我聽過最早嘅,放榜果日面試,星期一已電話通知取錄了

superbabykids 發表於 18-6-10 21:31
係電話定正式信件通知?
咁就可以去註冊學校取回註冊證,到新叩門學校註冊?
...

個post話電話!拎番註冊証一定要七月頭嘛!

superbabykids 發表於 18-6-10 19:52
在教育署就不到有關資料,以前聽過話有「平安電話」,又話學校「偷步取錄」,今年見到有些家長話27/6留意電 ...

當然唔係。

理論上,係過左某日後,學校先有權處理果D 位及收生。

Charlotte_mom 發表於 18-6-10 21:32
大部分學校都唔跟呢個指引。今年我聽過最早嘅,放榜果日面試,星期一已電話通知取錄了
...

咁如果可以早d點通知,完成註冊,家長小朋友都可以安心d。
統一派位註冊,學校已經叫買校服交書簿費,如果改讀另一間,會浪費咗。

理論上教育署指引要七月頭才可註冊叩門生。但有好多學校都會在之前出結果,到七月頭才註冊。

SCboy 發表於 18-6-10 22:19
理論上教育署指引要七月頭才可註冊叩門生。但有好多學校都會在之前出結果,到七月頭才註冊。
...

所以七月開始音樂椅先會轉得快。

retriever 發表於 18-6-10 21:36
當然唔係。

理論上,係過左某日後,學校先有權處理果D 位及收生。

我理解唔係喎~~~

係過左註冊日,先可以正式幫叩門生辦理註冊手續,指引並不包含限制註冊日前通知已取錄~~~

Charlotte_mom 發表於 18-6-10 21:32
...

應該係指引並無限制面試及通知取錄,只係要係註冊日結束後,先可以辦理註冊~~~

以往EK唔少分享係,面試及收派位證及註冊,果D先係偷步hold住D學生~~~

superbabykids 發表於 18-6-10 21:40
咁如果可以早d點通知,完成註冊,家長小朋友都可以安心d。
統一派位註冊,學校已經叫買校服交書簿費,如果 ...

就係咯,下星期要交校服費和書薄費咯

mcl203 發表於 18-6-10 22:30
我理解唔係喎~~~

係過左註冊日,先可以正式幫叩門生辦理註冊手續,指引並不包含限制註冊日前通知已取 ...

唔係!

我直接問過教局.

基本上, 某天之前D 位係教局安排既, 學校甚至唔可以開展收生程序, 譬如面見等等.

係要過左某日, 教局分派哂, 學校才有權安置D 剩餘位, 包括留班位.

現實係果日之前, 學校已經開始面見, 果日之後無幾耐, 學校開始通知人收生, 並幾天後註冊, 可能趕放暑假!

retriever 發表於 18-6-10 23:35
唔係!

我直接問過教局.

你第二段咪講左指引囉~~~

叩門位主要來自留班位,學校通知學生已被取錄,但於註冊日過左,先去為佢地註冊,我理解係已符合指引~~~

mcl203 發表於 18-6-10 23:39

叩門位主要來自留班位,學校通知學生已被取錄,但於註冊日先去為佢地註冊, ...

重點係邊日辦註冊手續,現實係好多小學係偷步註冊,怕叩門生流失而收左佢派位證~~~

mcl203 發表於 18-6-10 23:39

係唔止註冊, 面試都唔可以.

不過隻眼開隻眼閉!

retriever 發表於 18-6-10 23:58
係唔止註冊, 面試都唔可以.

不過隻眼開隻眼閉!

我對呢個說法有保留,教局是否指引會申延至限制學校任何做法,你第二段都講左。若真係如此,應該包括連叩門收生都不可以公佈,任何事情都不可以開始,咁,成個8月都唔會得閒,教局亦唔會唔知大部分學校係註冊日前已收表,及部分安排面試了~~~

回覆樓主

七月才可以註冊,因為那些是留班位
但學校會好早口頭明示暗示通知收你,因為要hold住D優質股,其實叩門呢著,你急時,學校也急,因為津校只有叩門階段才可自行選生