用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會德田李兆強小學 非以役人,乃役於人
go

非以役人,乃役於人

有感而發,不喜勿插!當日叩門面試聽到副校一席話不禁汗顏副校長首先講些客氣說話多謝我地一班家長。其後副校吩咐在坐各家長到左叩門呢個地步必須面對現實等等相信大家家長亦明白自己今時今日處境,不會只叩德兆一間或大部份都有後著。當時她的一句話未免給感覺說話刻薄何謂到左呢個地步要面對現實呢?作為一個教育者是否應考慮說話的語氣及造詞?記得以前在校就讀的校長老師都很包容愛護我地一班小朋友。但今時今日的一番話令到我呢位舊生不禁搖頭嘆息。
如副校都係呢種心態來教小朋友會點呢?呢位副校可從記得學校校訓去同各人共勉之呢?
在此謹祝各位龍b好運

phoebe819 發表於 18-6-10 13:09
有感而發,不喜勿插!當日叩門面試聽到副校一席話不禁汗顏副校長首先講些客氣說話多謝我地一班家長 ...

變質了。如果学校只教学術,不教做人,香港就可能有更多大学学生辱罵老師的事情發生等等。睇睇平田校長在学校綱站的一篇文章,我唸他明白怎樣的教育對学生才最要。

回覆樓主

樓主,其實當時我同我先生(佢都係舊生)亦在場,同你聽同一番説話。我哋理解到嘅同你剛剛相反。當時以及事後討論,我哋都認為副校長好好心地,苦口婆心,善意提醒各家長唔好只叩德兆,佢係話大家「應該」要去試埋其他學校,又列出幾間佢應為唔錯嘅學校叫大家去試。我完全感受唔到佢有刻薄,或落井下石之意。明白大家當時心情都唔好,但似乎你心情影響咗你解讀副校長嘅説話。

redbi115 發表於 18-6-12 23:20
樓主,其實當時我同我先生(佢都係舊生)亦在場,同你聽同一番説話。我哋理解到嘅同你剛剛相反。當時以及事 ...

咁應該貴子囡好岩讀德兆。祝好運

回覆樓主

咁德兆都唔係想讀就叩到。祝樓主搵到包容關愛嘅學校!

redbi115 發表於 18-6-14 11:15
咁德兆都唔係想讀就叩到。祝樓主搵到包容關愛嘅學校!

又唔需要當佢神校,其實係無luck姐,妳我舊生都應有20分在手同抽唔到入去姐。不過叩門階段每間學校都想收genius,比佢收晒最多只佔10%學位,咁期餘90%係學校無得揀既學生,咁佢地又點train up呢。
其實都想講學術雖然重要,但品德都唔可以忽視。 希望各位龍媽及龍b好運

回覆 phoebe819 的帖子

嘩... 咩身份講咩說話啦... 其實副校亦都可以包容一下各家長.  睇諒下家長心情姐....講句努力加油, 唔好放棄咪算囉...
唔使講咩一切已成定局呀, 落井下石咁囉.
人哋街外人都唔會講呢啲啦. 更何況係一人之下, 一萬人之上既副校長...
邊個唔想大抽奬抽倒好嘢吖... 咁抽唔倒咪要四出去揾好啲自己覺得好既學校囉...  
個個都想為自己仔女好姐.

利申: 我個女已中六畢業, 唔係今年既小一生.  (我都係德兆畢業生 &  路人甲)

phoebe819 發表於 18-6-10 13:09
有感而發,不喜勿插!當日叩門面試聽到副校一席話不禁汗顏副校長首先講些客氣說話多謝我地一班家長 ...

仲有個氣詭異咁緊張,好驚自己小朋友早早出來,利申,當日都叫坐到最後,小朋友有三個哈哈笑

十分鐘 發表於 18-6-27 19:03

仲有個氣詭異咁緊張,好驚自己小朋友早早出來,利申,當日都 ...

係咪收左妳小朋友

RonWeasley 發表於 18-6-22 11:01
回覆 phoebe819 的帖子

嘩... 咩身份講咩說話啦... 其實副校亦都可以包容一下各家長.  睇諒下家長心 ...

係。今年考小一過程,真係身心俱疲好彩我終於守得雲開見月明
祝願各位龍媽早日替仔女搵到心儀學生

phoebe819 發表於 18-6-28 12:05
係咪收左妳小朋友

無,空歡喜一場。仲緊張到S。

十分鐘 發表於 18-6-28 12:14
無,空歡喜一場。仲緊張到S。

可能見到校長果班小朋友係waiting list,有人放就call你地加油

phoebe819 發表於 18-6-28 12:09
係。今年考小一過程,真係身心俱疲好彩我終於守得雲開見月明
祝願各位龍媽早日替仔女搵到 ...

今日收call?