用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 已有私小,叩門是否很無謂?
樓主: EKB
go

已有私小,叩門是否很無謂?

EKB 發表於 18-6-10 03:05
已有九真,另外也等緊培僑、聖瑪加利及禮賢的waiting(今年競爭激烈機會應該好低),係咪索性專心一意讀九真 ...
Del

已有九真,另外也等緊培僑、聖瑪加利及禮賢的waiting(今年競爭激烈機會應該好低),係咪索性專心一意讀九真 ...
比我就會叩band 1嘅循道啦!私小我就會睇係邊間先,唔會一見直私就乜都覺得正。要比錢讀間band 2我就
唔多願意囉!

回覆 EKB 的帖子

當然去咗先算,叩到的話細佬起碼可以跟住上,叩門最多都係辛苦埋六月。一個月換幾年喔⋯⋯到時無叩又會後悔點解唔去了

回覆樓主

個個家庭唔同,我地都是有細嘅跟尾,有平兆都唔要一心要入直資或私校,比我再揀多次都一樣。

teambuilder 發表於 18-6-10 18:12
個個家庭唔同,我地都是有細嘅跟尾,有平兆都唔要一心要入直資或私校,比我再揀多次都一樣。
...

平兆係咩學校?

近幾年的津小好雜,學習氣氛和差異又大,我是你就比家姐去私小,弟弟再考小一了。

monodad 發表於 18-6-10 18:16
平兆係咩學校?
應該係平田李兆強小學!觀塘區一線津校,升中成績好好!前兩年細女乙一中咗,但最後也放棄了

樓主報咗津校叩門未㗎?
如果未報,大部分都截晒喇。
報咗就考咗再諗

其實諗諗邊樣最重要,上年我女有好私小和抽中乙一我自己鍾意私小,因為有直屬中學
但老公鍾意津小,因為妹妹必收...
最尾我一樣帶大女去叩門,只叩一間有直屬中學的津小
結果收左,咁就解決哂兩個問題!

所以如果叩,諗清楚因為乜原因... 就易解決了

adrio    發表於 18-6-10 22:50

assado 發表於 18-6-10 10:12
机會點解要留畀人, 吾留比自己小朋友?
如合適, 就去叩。

絶對正確!

Lingfung813 發表於 18-6-10 18:37
近幾年的津小好雜,學習氣氛和差異又大,我是你就比家姐去私小,弟弟再考小一了。 ...

你指所有津小如是? ~~~

選校係要選擇合適學校畀小朋友,之後放番D位有需要的小朋友

Raccch 發表於 18-6-10 07:44
回覆 EKB 的帖子

唔會呀,為咗弟弟叩門當然係值得的。今年我大女抽,已有私小,因有妹妹,所以派位前都準 ...

如果只手握二缐私校,我一定盡叩一缐津校

部分二缐私校,其實資源不足又細,仲要收咁貴學費

mcl203 發表於 18-6-10 22:16
你指所有津小如是? ~~~

以上三間都不乏來自四方八面背景的家長和學生,如有能力供到私校必選直私,無謂讓小朋友吸取些壞行為和學習態度吧。
還有,津小功課多又比直私資源小。

Lingfung813 發表於 18-6-11 07:31
以上三間都不乏來自四方八面背景的家長和學生,如有能力供到私校必選直私,無謂讓小朋友吸取些壞行為和學 ...

津小功課多又比直私資源小?唔係掛?睇睇邊間津小同邊間直私比較下話?唔覺SFA功課少喎!又唔覺APS或SFA校舍大個MCS同LS,ECA及校外奬項又唔覺直私好強喎,除咗男女拔同GH,SPCC。學生雜?咁起碼唔見有津小學生喺學校洗手間裝cam偷拍女同學噃!

HauMiranda 發表於 18-6-10 08:59
機會是自己爭取的,自己最想要甚麼,無論得花上多少人力、物力,都去做罷,不能說是「無謂或不無謂」
...
好認同, 機會是自己爭取的

回覆 monodad 的帖子

你試下問津小朋友近年真實情況(當然不是LS,MCS)

Lingfung813 發表於 18-6-11 09:20
回覆 monodad 的帖子

你試下問津小朋友近年真實情況(當然不是LS,MCS)

不需要問,我小朋友正正就讀津小,成績好,有良師益友,校外比賽強,家長們質素普遍相當高,什多專業人士,校風好。(非LS,MCS)

Lingfung813 發表於 18-6-11 07:31
以上三間都不乏來自四方八面背景的家長和學生,如有能力供到私校必選直私,無謂讓小朋友吸取些壞行為和學 ...

似乎你係未完全瞭解官津小,太片面了~~~

monodad 發表於 18-6-11 08:29
津小功課多又比直私資源小?唔係掛?睇睇邊間津小同邊間直私比較下話?唔覺SFA功課少喎!又唔覺APS或SFA校 ...

乜讀津小一定雜㗎?直私會一定乖D?