用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41定34網女仔
樓主: bape0060
go

41定34網女仔   [複製鏈接]

回覆 bape0060 的帖子

現在間間都谷, 一線谷, 當然二線更谷  
分別係學校比垃圾功課你去谷

還是家長自己想盡辦法谷

不過二線學校的確好難谷得起

bape0060 發表於 18-6-23 16:38
41都要告借位

41個個「唔賭唔知時運高」,只要你唔揀MCS同LS, 幾乎間間都穩入。DPS太少位很難估算,舊年有傳聞反為乙二都入到添。

whitepurin 發表於 18-6-25 13:24
41個個「唔賭唔知時運高」,只要你唔揀MCS同LS, 幾乎間間都穩入。DPS太少位很難估算,舊年有傳聞反為乙二 ...

今年有同學乙1瑪麗諾,乙2拔萃小學入佐,另一個同學乙1LS,乙2基華小學入左,41選二線真系容易中獎

吳小樂樂 發表於 18-6-25 15:52
今年有同學乙1瑪麗諾,乙2拔萃小學入佐,另一個同學乙1LS,乙2基華小學入左,41選二線真系容易中獎

...

不過都有唔少人去咗黃大仙,唔好以為咁著數一線唔中都有二線”back up”

回覆 吳小樂樂 的帖子

咁好彩!?

回覆樓主

拔萃、聖家屬二線?

mybabyloveme 發表於 18-6-25 22:34
拔萃、聖家屬二線?

相對比起MCS同LS啫,所以唔心頭高41就容易揀

bape0060 發表於 18-6-23 14:05
點解34明明學位多過41,但比41更難中?

41 net女仔多選擇 多過34,除非手持私小,否則女仔41 唔選MCS 真係乙一好好好好大機中聖家!
小囡今年都係中聖家首志願!

mybabyloveme 發表於 18-6-25 22:34
拔萃、聖家屬二線?

其實我唔覺,只係因為MCS/LS太神,變左其他好似係2線咁⋯其實lee 2間係我心中都屬1線

吳小樂樂 發表於 18-6-25 15:52

...

咁佢號碼應該好好 係好前已被中! 識唔少41首選 2間神校做乙1,唔中跌哂去43

bape0060 發表於 18-6-9 23:49
如女仔,邊間網好d,邊間值博?無細佬妹,不寄望自行

睇你有冇私小在手,有既又想搏既首選 MCS啦! 小囡今年都有間私小offer, 但比較之下,認為41 MCS之外既學校都較手持既私小優勝,今年人又多,我唔搏MCS, 中41另一間女校!!所以睇下你小朋友手上有咩揸手 又睇下你敢唔敢搏

suki.ywk 發表於 18-6-26 09:31
睇你有冇私小在手,有既又想搏既首選 MCS啦! 小囡今年都有間私小offer, 但比較之下,認為41 MCS之外既學 ...

咁如果大仔細女,會點選?

bape0060 發表於 18-6-26 10:29
咁如果大仔細女,會點選?

我掉返轉, 我係大女細仔! 但因應今年人多,而且我比較以小朋友性格嚟做選校既意向, 所以冇唸有細仔跟尾!而是按大女性格去選校! 我細仔2年後又要再玩過lee個遊戲!
41男仔會大競爭過女!始終女校有3間,男校得一間仲要係神校! 所以乙二好重要,其實41 LS以外既學校普遍都好好! 換我,我會搏乙1 LS,乙二九官/基華/兩間華德! 不過有唔少人唔搏LS就會將lee幾間選乙一,基本乙一唔選LS,lee幾間都唔難中! 識人今年唔中LS,乙2打後填lee4間,最後去左43(emoji)

suki.ywk 發表於 18-6-26 10:36
我掉返轉, 我係大女細仔! 但因應今年人多,而且我比較以小朋友性格嚟做選校既意向, 所以冇唸有細仔跟尾 ...
九官今年未見過乙二中
其實乙二中呢四間二線,仲難過乙一中LS,所以眼見好多乙一唔中LS(運氣唔好),都要被發配邊疆(呢個係運氣欠佳的必然結局)

cloudcloudrobot 發表於 18-6-26 10:44
九官今年未見過乙二中
其實乙二中呢四間二線,仲難過乙一中LS,所以眼見好多乙一唔中LS(運氣唔好),都要 ...

Yes, 所以乙一填LS係好大風險! 但對LS唔搏又唔甘心(emoji)! 今年會唔會人多,所以大部份人比較填得保守以致乙二中唔到lee 4間?往年乙二係真係有人中其中! 不過當然要好睇有冇運 小朋友號碼係咪夠前啦

suki.ywk 發表於 18-6-26 10:47
Yes, 所以乙一填LS係好大風險! 但對LS唔搏又唔甘心(emoji)! 今年會唔會人多,所以大部份人比較填得保守 ...

我都係過2年先玩,都想博LS!

bape0060 發表於 18-6-25 10:06
聖家似乎好谷

兩間聖家都谷,咁難道MCS、HY同SRL唔谷,世界上無免費既午餐。假如小朋友資質高,呢啲谷就係佢既推動力;反之就係阻力。

至於34網或41網,以我個人經驗,41網既可預測性比34網高好多。如果你41網無咁進取揀MCS的話,其實入其中一間聖家既機會可以講係高唱入雲。

我自己係住34網,去年幫小朋友填乙一揀左一間二線既學校(我志願表已經無填HY、SRL、何壽南同陳瑞棋);但係最後都派43網既學校。34網係一個risk off既戰場,34網學生人數比41網多好多,variation比41網大好多。

所以你無謂跳入34網呢個火坑吧。

一個閒人 發表於 18-6-26 10:58
兩間聖家都谷,咁難道MCS、HY同SRL唔谷,世界上無免費既午餐。假如小朋友資質高,呢啲谷就係佢既推動力; ...

聽你地講完係好驚 本身都可以選34,福馬,咁講41好似好d!

一個閒人 發表於 18-6-26 10:58
兩間聖家都谷,咁難道MCS、HY同SRL唔谷,世界上無免費既午餐。假如小朋友資質高,呢啲谷就係佢既推動力; ...

最後選左邊間?叩門易嗎?

bape0060 發表於 18-6-26 11:02
聽你地講完係好驚 本身都可以選34,福馬,咁講41好似好d!

福馬都好多人揀,而且又多世襲;如果你倆夫妻其中一個係舊生,咁樣就一試無妨。

至於叩門,幸好佢讀書暫時都唔駛我操心,都叩到一間理想既學校。
‹ 上一主題|下一主題