用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人派左青衣趙曾學韞小學, 入內傾傾 ...
樓主: michaelytt
go

有無人派左青衣趙曾學韞小學, 入內傾傾  

michaelytt 發表於 18-6-9 19:31
我地運氣好差派左第9志願的趙小.... 心情好差, 雖然已叩了好多間其它小學, 但都知道機會不大...

但我果日 ...

你个女甘快就小一啦……我記得你以前好努力先有佢……加油!

michaelytt 發表於 18-6-10 08:56
我昨天去了4間.

4 間青衣冇撞時間?
我見呂/ 周/ 黃都是9號下午

有去,但小朋友表現麻麻,答問題知D唔知D,又唔敢逼得佢太緊,講嘢又唔主動

其實我睇排名成績, 我地係差. 但同黃士心基本一樣, 點解D人甘唔鍾意趙小? 講到好差.. 我想知多D....

想知重有咩其它唔好令人唔想選佢.

其實我都唔知差係邊?我有參加open day同觀課中文同英文,唔覺得太差,環境亦ok,校長就話自己係happy school

回覆 Babylyly 的帖子

周/黃/呂撞時間,我揀咗周/黃in

其實自己in完大概都知道有冇希望啦

michaelytt 發表於 18-6-10 09:16
其實我睇排名成績, 我地係差. 但同黃士心基本一樣, 點解D人甘唔鍾意趙小? 講到好差.. 我想知多D....

想知 ...
據有關黃士心家長透露,今年黃士心收生競爭激烈,在66網只收甲一或乙一志願,由上年起小一由三班已開辦至五班,校長積極將學校提升,亦向區內幼稚園推介及舉行講座,加上校長曾透露升band 1中學也不俗,約有三份二小六生升讀東華三院band 1及band 2中學,因此口碑也不差,故區內家長都會選擇黃士心,今年派位已反映出來

回覆 Babylyly 的帖子

我都睇緊....

我上網睇D 人COMMENT 趙小有好多雙非, 所以唔LIKE (我都係)

但我想問問雙非本身無地址的, 甘點解可以派到去青衣趙小??

回覆 yaubb2014 的帖子

係呀.. 你重記我我呀..

michaelytt 發表於 18-6-10 10:20
我上網睇D 人COMMENT 趙小有好多雙非, 所以唔LIKE (我都係)

但我想問問雙非本身無地址的, 甘點解可以派到 ...

因為呢間有100位比跨境學童揀!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3640209

kl2010 發表於 18-6-10 00:53
回覆 yudi 的帖子

No,  父母都是一部份  有些學校會睇父母誠意 可以叫小朋友畫定張卡 家長寫內容  叫小朋 ...
讚同kl2010所說,上年有一位我認識的家長帶囝仔到黃士心面試,惟面試失敗,最後這位家長用誠意打動校長,校長額外收了這位小朋友就讀小一

我都有諗, 如果唔收.  

我派到e間23位,簡直落地獄!好彩逃出新天
老公註冊,寶校的寶校,唉
趙小有好多雙非, 仲有誇境專巴
仲有收特殊教育學生
真糸人都癲

michaelytt 發表於 18-6-9 19:31
我地運氣好差派左最後志願的趙小.... 心情好差, 雖然已叩了好多間其它小學, 但都知道機會不大...

但我果日 ...

各位~吾好放棄!
題外話!請問放頭三位是否熱門學校?

回覆 infong2011 的帖子

如果小朋友好叻好陽光我可能都仲有D信心,但我女唔中意表達自己,乙二係青澤揀人in嘅

引用:我派到e間23位,簡直落地獄!好彩逃出新天

原帖由 patpatbb 於 18-06-10 發表
我派到e間23位,簡直落地獄!好彩逃出新天
老公註冊,寶校的寶校,唉
趙小有好多雙非, 仲有誇境專巴
你搞掂喇?恭喜您

66網嘅jm如果收到叩门offer麻煩來講一聲,多謝

冇乜希望