用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖士提反女子中學同聖士提反書院有咩分別 ? ...
樓主: sukifamily
go

聖士提反女子中學同聖士提反書院有咩分別 ? [複製鏈接]

tpmon 發表於 18-6-11 22:52

幾十年前聖士提反堂中學聽聞曾是Band 1,後來被迫做中中(1998 ...

我母校
我記得我係98年前,果時已經唔太band 1

mmpo 發表於 18-6-13 23:15
我母校
我記得我係98年前,果時已經唔太band 1

但周慧敏話晒是你師姐

tpmon 發表於 18-6-13 23:16
但周慧敏話晒是你師姐

回覆樓主

小女成績一直級前五上下,但跟次呈一數學考衰着,估計會跌穿級十五,這樣的成績考聖士提反書院是不是希望都不大。小女平時鐘意睇書,思維活躍,有奧數銀獎,校外作文比賽獎,演講獎,書法五級,素描六級。依架的成績不上不下,都不知是選直資好定是等呈二考完再決定,個女又一心想出國讀大學,直是煩,煩!

cool_wall 發表於 18-6-22 14:57
小女成績一直級前五上下,但跟次呈一數學考衰着,估計會跌穿級十五,這樣的成績考聖士提反書院是不是希望都 ...

有機會既,因為好多人收左會放棄,一來遠二來學費都唔平

小女成績一直級前五上下,但跟次呈一數學考衰着,估計會跌穿級十五,這樣的成績考聖士提反書院是不是希望都 ...

成績仲有機會喎,成績太前列既學生目標未必係赤提,唔使太擔心~~~

今年識有人band 1尾有offer, so dont worry too much. Good luck

回覆樓主

多謝晒,我依架糾結跟讀直資好,定係傳統Band1津校,小女的數學不是考得不好,而是她拿錯別人的試卷,嚇得我一晚沒訓好。我琴日打電話給老師,她話中作成績沒出,我女應該會入級三。因為我們住深圳,小朋友每日跨境返學好辛苦,所以一直想選聖提書院,有得寄宿,但是朋友又見議等呈二分數,選一間元朗區的Band1津校。對香港升學制度不是太了解,所以好希望大家給點建議。

cool_wall 發表於 18-6-23 10:02
多謝晒,我依架糾結跟讀直資好,定係傳統Band1津校,小女的數學不是考得不好,而是她拿錯別人的試卷,嚇得 ...
其實你住深圳,可以中學轉校網嗎?要跟住址,而且聖提是直資,你就算轉左地址,都唔影響考直資㗎,你考到先諗囉,而且寄宿唔同外國,每星期都要回家,而且如果抽唔到宿舍,咁佢果年點番學?

大件仔 發表於 18-6-23 13:00
其實你住深圳,可以中學轉校網嗎?要跟住址,而且聖提是直資,你就算轉左地址,都唔影響考直資㗎,你考到先 ...

我覺得佢唔會冇宿位,住到咁遠實可以優先處理申請啦
8-)

但聖提反有公開畢業生去向?在港定出國升學多?

anthony010103 發表於 18-6-23 22:37
但聖提反有公開畢業生去向?在港定出國升學多?

赤提一定係屬於高放洋率中學,可以睇吓佢地S6 Vs S1人數就知~~~

mcl203 發表於 18-6-23 22:49
赤提一定係屬於高放洋率中學,可以睇吓佢地S6 Vs S1人數就知~~~
DSE成績有參考?中學階段似是踏腳石?

回覆樓主

因為家住深圳,一直想選間有住宿的學校,女女返學唔會跟辛苦,而且女都一心一意要出國讀大學,跟就帶她去睇下赤提,睇她自己的意願,多謝晒!

cool_wall 發表於 18-6-24 12:14
因為家住深圳,一直想選間有住宿的學校,女女返學唔會跟辛苦,而且女都一心一意要出國讀大學,跟就帶她去睇 ...

一心出國就赤提啦,論歷史名氣都係赤提,赤提放洋率高加英語水平係高既,亦係多元化既學校,總好過留係元朗讀英津~~~

回覆樓主

赤提比一般地區津校會較國際化同多元化,最近就有一個S6 同學攞到美國Stanford University unconditional offer.

cool_wall 發表於 18-6-23 10:02
多謝晒,我依架糾結跟讀直資好,定係傳統Band1津校,小女的數學不是考得不好,而是她拿錯別人的試卷,嚇得 ...

1.如果考到,一定有得住校,因為學校會優先照顧新界區,你住深圳,唔會趕客。
2.如果中意,最好去參加下半年各種參觀以及表演等對公眾開放活動,加深了解。
3.今年目前一共196名中一學生,其中99名(也許是100名)為直升上來的赤提小學生,其他為外部收生,基本都是B1,特別是英文同體育音樂比較優秀。中一開始就系English Literature以及critical thinking 等方法論,應該算和英國部分中學比較接近,如果你想留學美國,可能又要思考多一層。
4.據我們家長八卦所知,9年級會走掉相當一部分學生留學外國,11年級12年級也陸續出國不少。DSE非重點關注,當然這兩年成績也不差。但大部分家長是希望在SSC做好各種培訓與準備,令子女適應后,再出國獨立生活,所以IBDP是主攻。

個人意見,僅供參考

補充:今年學費漲價厲害,住宿費一樣跟通貨膨脹。你預大概一年總共15 萬起,比較合適。

回覆樓主

九龍也有一間直資有提供寄宿,有非華籍學生就讀,有 IB 課程。不妨參加升中講座了解多些和比較,多一個選擇給自己孩子。

兩所學校也多人報名。
預祝成功!

karenkittycat 發表於 18-6-25 20:03
九龍也有一間直資有提供寄宿,有非華籍學生就讀,有 IB 課程。不妨參加升中講座了解多些和比較,多一個選擇 ...
九龍有兩間, 一間顏保鈴, 一間匯基東九龍

大件仔 發表於 18-6-25 21:46
九龍有兩間, 一間顏保鈴, 一間匯基東九龍
顏保鈴有寄宿的嗎?
‹ 上一主題|下一主題