用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 40網長天VS銘賢VS聖瑪加利
go

40網長天VS銘賢VS聖瑪加利  

幫朋友問問,朋友阿仔讀區內二三線小學,全級頭三,撇除學費因素,長天,銘賢和聖瑪加利哪間中學考DSE升大學率較好?

cherrieshum 發表於 18-6-9 15:31
幫朋友問問,朋友阿仔讀區內二三線小學,全級頭三,撇除學費因素,長天,銘賢和聖瑪加利哪間中學考DSE升大 ...

銘賢>長天>聖瑪加利
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-6-9 15:32
銘賢>長天>聖瑪加利

我感覺上好像長天較好

cherrieshum 發表於 18-6-9 15:37
我感覺上好像長天較好

喜愛運動男仔就長天
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-6-9 15:42
喜愛運動男仔就長天

朋友想問DSE大學率,她會讓阿仔根據DSE大學率才選

幫朋友問問,朋友阿仔讀區內二三線小學,全級頭三,撇除學費因素,長天,銘賢和聖瑪加利哪間中學考DSE升大 ...

長天啱啱出咗個美國博士 後生仔
真係值得開心
佢媽咪感恩長天教育得好好
之前仲攞港大几個獎學金 去美國讀碩士
跟住五年博士生涯都係攞全額獎學金

TwinWong 發表於 18-6-9 17:30
真係值得開心

我覺得長天好好,英文程度也不錯

cherrieshum 發表於 18-6-9 15:57
如果睇DSE, 估是銘長聖, 但最好都係等hkpapa比些意见/数句

真係值得開心
長天仔俾人感覺係又讀得(數理强), 好健康(好少肥仔... Haha)! 不過DSE 數據我又吾清楚

銘賢>長天>聖瑪加利

銘賢b1b, 長天b1c.

銘賢>長天>聖瑪加利

銘賢
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

銘賢>長天>聖瑪加利

銘賢
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

真係值得開心

嘥氣啦,我識都好多個長天畢業的博士及教授!

我一直覺得長天的男生讀得玩得,咁先係現在陰盛陽衰的另類好學校。

如果斎讀書睇考DSE,去求其一間啦!無謂嘥咗個位。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-6-10 17:09

我一直覺得長天的男生讀得玩得,咁先係現在陰盛陽衰的另類 ...

最紧揀適切能力嘅中學

cherrieshum 發表於 18-6-9 15:57

若果hkpapa852肯提供銘賢及長天的 DSE大學率數據就好了!

我响深水埗屋邨長大, 那个年代, 銘长当时已經係区內最好学校, 不过銘賢名气好似一直都head住長天小小, 但我就喜欢长天多dd, 记得有年暑假, 長天开左d暑期班, 好似係免费(可能係天主教嘅关係), 比付近的屋邨小学生參加, 后来知道d老師全是長天d中六中七生泥, 个个都好好人, 当我地好似佢d细佬妹咁照顧, 而家回想, 長天的碓教了班, 讀到書, 而且人格高尚的人出来

如果純萃想專注讀書, 三間中其實只有銘賢一間可選

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cherrieshum 發表於 18-6-10 22:36

若果hkpapa852肯提供銘賢及長天的 DSE大學率數據就好了!

其實呢三間無乜直接可比較既資料......

長天近年只有2012-2013年曾公佈過DSE成績, 之後再沒有公開了

長天 4+

(2012-2013)

銘賢 4+
  (2016-2017)

聖瑪加利 5+
(2016-2017)

37.00%60.74%
55.00%55.56%39.20%
55.00%79.26%
通識47.00%42.96%12.30%
M1
100.00%
M2
78.26%
Phy74.00%90.00%50.00%
Chem76.00%86.36%43.80%
Bio60.00%74.00%34.80%
Econ85.00%92.86%50.00%
Geo74.00%84.00%
History59.00%64.29%33.30%
C.History28.00%54.17%
C.Lit
29.41%
VA45.00%25.00%
BAFS
86.11%
ICT40.00%34.62%11.10%
ERS40.00%

BAFS (BM)

11.10%
Tourism

32.40%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

我識好多好朋友讀長天,但唔識人讀銘賢。

不過,我依稀記得我讀大學時,去過銘賢講一個講座(我是主講者 )

我覺得銘賢讀書叻D,但長天學生全面D。但係N年前既感受。

聖瑪加大利,我覺得英文好好、非一般津中可及。

ANChan59 發表於 18-6-10 17:09

我一直覺得長天的男生讀得玩得,咁先係現在陰盛陽衰的另類 ...

校友,我都明既。我都好鐘意長天。不過,個家長想以DSE率去㨂,又無不可。

如果係我,我都㨂長天。