用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培正
樓主: tsangv
go

培正   [複製鏈接]

b3410 發表於 18-6-12 16:03
的確有距離培中成績算B1A,不差於一些地區名校。不過不可以說top
"不差於一些地區名校" <-- 都唔係, 曾記, 林護, 張記, 荃官, 保記, 鄧顯.....等都比佢優勝

little_yolky 發表於 18-6-12 09:07
係呀, 所以D二線小學真係好蝕底。聽聞今年有個二線仔, 自行兩間都唔得, 佢都係級10名內既叻仔, 但係一來媽 ...

二線小學,級一二三都或者有機會藏龍伏虎,但去到級五以外,信教署排名應該都唔會錯得幾多!

Band5 發表於 18-6-13 13:33
二線小學,級一二三都或者有機會藏龍伏虎,但去到級五以外,信教署排名應該都唔會錯得幾多!
...
學校俾佢既排名係B1啊。只係, 佢自行考既學校太熱門了。

little_yolky 發表於 18-6-13 13:35
學校俾佢既排名係B1啊。只係, 佢自行考既學校太熱門了。

B1又如何?有冇得in多數睇教署排名,二線小學考級十算唔算1A都成問題,睇番學校往績最實際。

Band5 發表於 18-6-13 13:45
B1又如何?有冇得in多數睇教署排名,二線小學考級十算唔算1A都成問題,睇番學校往績最實際。
...

因為你上面話要睇教署排名, 我估計你意思即係講緊中學選人in信教署排名啦。二線小學, 無辦法, 咁出名既中學唔會俾咁多名額的佢哋in, 唔一定個小朋友教署排名後, 只係太多人報了, 佢學校得一個額, 就俾咗前面果個, 但真係比一線學校的級十的差? 不一定, 只係中學唔想take the risk, 可惜。

little_yolky 發表於 18-6-13 14:56
因為你上面話要睇教署排名, 我估計你意思即係講緊中學選人in信教署排名啦。二線小學, 無辦法, 咁出名既中 ...
我估中學都會先睇教局的排名。行政角度簡單講,所有交自行表的同學,整一份名單去教局,攞一份排名。跟次序排前200個,通知面試,簡單好多。最後錄取階段,再慢慢斟酌,睇下簡歷,研究一下邊個同邊個原來同一間,可能收一個就okay喇   等等。

咩教育局排名,即會有所有小六排名??例如:有六千人,就會有1-6000的名次?

咁根據咩
間間學校的卷也不同

tsangv 發表於 18-6-13 17:07
咩教育局排名,即會有所有小六排名??例如:有六千人,就會有1-6000的名次?

咁根據咩
你小朋友幾多年班啊? 唔好同我講係P5或以上。

fionaytwong    發表於 18-7-11 15:51
b3410    發表於 18-6-13 20:17

咁根據咩
請參考。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3432155&extra=

little_yolky 發表於 18-6-13 17:11
有直屬學校的小學,學校在升中方面不會教太多。真係唔出奇。爬多D文,就清楚了。

咁根據咩
天啊~~~快d做功課啦!置頂hkpapa有好多帖㗎……

little_yolky 發表於 18-6-13 17:11

我可以講培正有不少家長係吾知点玩的。而且如小朋友B1又吾外闖更加使知咁多。

b3410 發表於 18-6-13 20:28
有直屬學校的小學,學校在升中方面不會教太多。真係唔出奇。爬多D文,就清楚了。 ...
拿, 除非係一條龍唔駛憂, 否則, 我都認為身為家長, 無論如何都要了解清楚個遊戲規則既。唔可以單方面叫小朋友努力讀書, 但做家長就唔努力既, 係咪?

fionaytwong    發表於 18-7-11 15:53

NICOLE123 發表於 18-6-13 23:12

我可以講培正有不少家長係吾知点玩的。而且如小朋友B1又 ...
我舊年見過一位培正家長, 小朋友一直大概係B2成績, 點知好衰唔衰, 到呈分先嚟跌, 仲要係最後一次先跌到落B3, 個媽媽當時真係好傍徨。做人, 就幾時都要令自己立於不敗之地會比較好, 否則就好被動了。

little_yolky 發表於 18-6-14 09:03
我舊年見過一位培正家長, 小朋友一直大概係B2成績, 點知好衰唔衰, 到呈分先嚟跌, 仲要係最後一次先跌到落B3 ...

最後结果係点?
我同意你的说法。但培正家長其實好多都不太緊張的。人緣不太差的他們到時總有其他家長幫佢地。培正大家庭好互相幫忙。呈分试都好互相支持的。

因為平日自己也很大壓力,指工作,成日都心情不好,以致咁&#128557;所以,無好努力囉!
唉!都過去了只有努力面前&#128557;&#128557;

tsangv 發表於 18-6-14 12:00
因為平日自己也很大壓力,指工作,成日都心情不好,以致咁&#128557;所以,無好努力囉!
唉!都過去了只有努 ...
自己保重!升中過程都幾折磨人,大人小朋友都要注意健康!依家開始睇都未算遲,好快可以理出個頭緒。
建議先搵hkpapa 的帖子睇。
我一陣搵幾篇俾你

如何分banding
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3591473

級名次同呈分試名次的分別。不過培小會直接俾呈分試名次,唔會有級名次
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3308565

比較靠譜的band1 中學名單
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3582732

比較全面的中學DSE成績,可以幫助screen心目中的學校。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3483178

經驗分享貼

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2850701

關於個人簡歷

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3345300

NICOLE123 發表於 18-6-14 09:10
最後结果係点?
我同意你的说法。但培正家長其實好多都不太緊張的。人緣不太差的他們到時總有其他家長幫佢 ...
我只知佢當時係咁開帖問人仲有邊間直資可以報, 但當時都好遲了。佢小朋友鐘意運動, 當時話想報林大輝, 仲有JM介紹咗幾間學校俾佢, 唔知到最後入邊間。總之, 呈3先嚟跌band, 真係無仇報。其實培正出嚟, 果年學童仲未多, 要入KLN3既B2校, 應該都唔難, 但佢一直無預備自己小朋友係B3, 入唔返中學部, 所以完全無準備過, 好傍徨。見到佢都心up。

little_yolky 發表於 18-6-14 17:22
我只知佢當時係咁開帖問人仲有邊間直資可以報, 但當時都好遲了。佢小朋友鐘意運動, 當時話想報林大輝, 仲有 ...

咁其實B2都不是必入的。如B2尾都應準備定。
其實佢出去其他區一定不会是B3。去叩2線應不太難。
‹ 上一主題|下一主題