用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培正
樓主: tsangv
go

培正  

b3410 發表於 18-6-11 17:00
唔係入唔到,係自己揀培道,
真係有人辭官歸故里, 有人漏夜趕科場.............

小鹿揀學校 發表於 18-6-9 15:06
2017年培小畢業生回母校重聚日.
現場中學校服目測…
DGS 2

即係級頭15 都轉走?又話好多校只會面見頭一二名?但點解咁多人考到神校嘅?

cclemon2009 發表於 18-6-12 01:03

即係級頭15 都轉走?又話好多校只會面見頭一二名?但點 ...

水平高既小学,唔止面见-、二名的……有d小学,SPCC都收四、五个吖~唔出奇呀~

Yanamami 發表於 18-6-12 07:54
水平高既小学,唔止面见-、二名的……有d小学,SPCC都收四、五个吖~唔出奇呀~ ...
係呀, 所以D二線小學真係好蝕底。聽聞今年有個二線仔, 自行兩間都唔得, 佢都係級10名內既叻仔, 但係一來媽咪太搏, 二來唔好彩前面有同學仔報同一間, 所以其中一間in都無得 in。其實果個都好叻仔了, 仲要前面果個後來好似去咗直資神校, 真係氣死無命賠。

但又唔可以話個阿媽太進取, 阿仔有得咁叻, 唔搏唔知時運高, 無理由自動棄權, 無試過以後一定會心有條刺。依家最多去叩門。

little_yolky 發表於 18-6-12 09:07
係呀, 所以D二線小學真係好蝕底。聽聞今年有個二線仔, 自行兩間都唔得, 佢都係級10名內既叻仔, 但係一來媽 ...

"阿仔有得禁叻”……不过係二線小学,無头三真係危。我朋友个女(好多好多年前咯), 梁鉅鏐小學头五,YWGS都無得见~係自己学校叻,自行同所有叻人比就比下去了……

Yanamami 發表於 18-6-12 09:27
"阿仔有得禁叻”……不过係二線小学,無头三真係危。我朋友个女(好多好多年前咯), 梁鉅鏐小學头五,YWGS ...
但個男仔都有响出面參加好多活動同比賽, 其實同前佢一名個男仔不相伯仲, 就係差一個位...........個男仔都唔錯的。可惜。

小鹿揀學校 發表於 18-6-9 15:06
2017年培小畢業生回母校重聚日.
現場中學校服目測…
DGS 2

入LS 係咪sportsman ?

Yanamami 發表於 18-6-12 07:54
水平高既小学,唔止面见-、二名的……有d小学,SPCC都收四、五个吖~唔出奇呀~ ...

通常女仔叻過男仔,我意思計名次,因為女仔比較穩定,如果前幾名都係女仔,而學校只面見頭幾名,那麼,男仔咪冇乜機會面見?

cclemon2009 發表於 18-6-12 11:43

通常女仔叻過男仔,我意思計名次,因為女仔比較穩定, ...
唔会~~我地小学男女都有入SPCC.

Yanamami 發表於 18-6-12 11:45
唔会~~我地小学男女都有入SPCC.
我哋學校頭5名應該只有一個男仔, 所以佢應該去考男校。

little_yolky 發表於 18-6-12 11:56
我哋學校頭5名應該只有一個男仔, 所以佢應該去考男校。

除非CV寫明前5得我一個男仔,否則中學點會知,或者寫,全級第五,男子組第一 ~~~

little_yolky    發表於 18-6-12 12:21

mcl203 發表於 18-6-12 12:15
除非CV寫明前5得我一個男仔,否則中學明會知,或者寫,全級第五,男子組第一 ~~~
...
自行時報男校, 呈分次第佢係該校第一個, 或男女校, 佢係該校男仔第一個, 可能上面幾個女仔都有報, 中學咪知囉。

little_yolky 發表於 18-6-12 12:22
自行時報男校, 呈分次第佢係該校第一個, 或男女校, 佢係該校男仔第一個, 可能上面幾個女仔都有報, 中學咪知 ...

男子組第一或二都可以唔報㗎嗎,斷估可能執到第三當第一 ~~~

little_yolky    發表於 18-6-12 12:27

babieblue 發表於 18-6-12 10:52
LS 有4個!係咪sportsman ?

其實LS 同培中DSE 成績好似吾差太遠

cclemon2009 發表於 18-6-12 13:32
如果運動學生、未必主要注重成績。可能睇有沒有機會發揮那項運動的。

cclemon2009 發表於 18-6-12 13:32
我都好想知培正DSE成績, 不過聽讀緊培正的朋友講培正入U 約6X%, 如果係真咁就同LS有段距離了

NeoMom 發表於 18-6-12 14:11
我都好想知培正DSE成績, 不過聽讀緊培正的朋友講培正入U 約6X%, 如果係真咁就同LS有段距離了
...
的確有距離培中成績算B1A,不差於一些地區名校。不過不可以說top

tsangv 發表於 18-6-11 09:59
就是他們說上年band 3有人才到陳瑞祺

或是男校較易,而且女仔成績大部分真的好一點😅 ...

換言之培正声稱B3那D係假B3實B2

回覆 NICOLE123 的帖子

因為唔夠位收晒所有B2?