用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培正
樓主: tsangv
go

培正  

小鹿揀學校 發表於 18-6-9 19:01
有少部份 top students 冇走….

不一定靠成績走,有的是因爲某運動項目而走。

咁但是如果不是top
反而系派吾到培中,又會去那些中學?

ysnmama 發表於 18-6-9 22:37
不一定靠成績走,有的是因爲某運動項目而走。
但亦有 top sportsman 冇走…
例如今年以細C身份已在D1拿牌的男飛魚.....早已被神校招攬,但請了神校食檸檬 .

小鹿揀學校 發表於 18-6-10 09:02
但亦有 top sportsman 冇走…
例如今年以細C身份已在D1拿牌的男飛魚.....早已被神校招攬,但請了神校食檸檬 ...
星展?好似真係少同學去星展銀行?

tsangv 發表於 18-6-9 23:17
咁但是如果不是top
反而系派吾到培中,又會去那些中學?
其實除了上述傳統名校….知道去年還有學生 自行 被 聖言、匯基東九 等收了…
計計數,以上主動離校已有幾十人…
..
去年培小 259人..
Band 1 120人
Band 2 110人
.

培中收番 214人 據說只收了一位外校生(特異功能女飛魚)…
7除8扣,派吾到培中只有B3生 和極少數(或=0)極差隨機號碼的B2生...
..
至於派吾到培中,又會去那些中學?
見有 4/5 個女仔入左 培道
男仔有個被派到 蔡功譜 但叩到門番培中…其餘派到 五旬節/九龍塘學校/余振強/基道…..

.
btw, 奇怪有 4/5 個女仔入左 培道…
培小B2生一定博乙一培中  while 培小B3生 培道自行/乙一亦唔會收…
結論係果4/5 個女仔應是叩門入培道…
培道收咁多培小叩門生???.
.

咁如果選陳瑞祺呢?

小鹿揀學校 發表於 18-6-10 09:46
其實除了上述傳統名校….知道去年還有學生 自行 被 聖言、匯基東九 等收了…
計計數,以上主動離校已有幾十 ...

那些年,培正-培道有聯系關係,現况不詳,有請其他家長報料~

schoolrun 發表於 18-6-10 10:27
那些年,培正-培道有聯系關係,現况不詳,有請其他家長報料~
唔好話培正, 轉咗新校長連培道叩門都要跟大隊。

小鹿揀學校 發表於 18-6-10 09:46
計計數,以上主動離校已有幾十 ...
你呢個數字好重要喎, 呢4-5個入培道既, 到底係大抽奬入, 抑或係叩門入呢? 因為如果係大抽奬入, 即係B3生都有機會入培道? 否則, 叩門只得8個位, 收一半培正? 唔通培正真係B3生都要叻過人既? 去年係培道第一年收叩門生, 要考筆試, 可能你哋學生筆試能力比一般B2生強都未定。

就是他們說上年band 3有人才到陳瑞祺

或是男校較易,而且女仔成績大部分真的好一點😅

little_yolky 發表於 18-6-11 09:51
唔好話培正, 轉咗新校長連培道叩門都要跟大隊。

little_yolky 發表於 18-6-11 09:55
你呢個數字好重要喎, 呢4-5個入培道既, 到底係大抽奬入, 抑或係叩門入呢? 因為如果係大抽奬入, 即係B3生都 ...
我知舊年入培道其中一個,應該成績不錯至少B2

b3410 發表於 18-6-11 12:31
我知舊年入培道其中一個,應該成績不錯至少B2
即係超級黑仔, 入唔返培正。

下,點解吾叩門,會不會佢想讀女校,反正培道也不錯,個副校话上年收番培小有208人喎.即是band2必入

真係差到無朋友先升唔番培中……

Yanamami 發表於 18-6-11 15:10
成績定運氣?

Yanamami 發表於 18-6-11 15:10

唔係啩?我姪仔話每班都有同學都升唔到上培中,特別係嗰尐肥仔

Soundervolt 發表於 18-6-11 15:33
唔係啩?我姪仔話每班都有同學都升唔到上培中,特別係嗰尐肥仔
之咪係每班最差果三幾个……

little_yolky 發表於 18-6-11 13:06
即係超級黑仔, 入唔返培正。
唔係入唔到,係自己揀培道,

特別係嗰尐肥仔
☝🏼上面系乜?同肥有关?