用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 搬屋11、12、14 網,邊到好?
go

搬屋11、12、14 網,邊到好?

兩兄妹差一年,心儀灣仔,想入傳統學校,但驚攪到寶校得不償失,好頭痛,可唔可以俾D意見?

亞花 發表於 18-6-9 02:31
兩兄妹差一年,心儀灣仔,想入傳統學校,但驚攪到寶校得不償失,好頭痛,可唔可以俾D意見?
...

最少寶校在net 14

回覆樓主:

14>12>11
11 利女不利男,14 印象中只得一間寶,升中男仔算係港島區裡最理想,女仔更好。12 要入3 女、軒小、St Joe 先有著數。

仲有聖雅各

亞花 發表於 18-6-9 02:31
...

14 係穩陣之選,識既全中乙一。 今年12的朋友唔中乙一就碌到乙三、四,北雲做保險線。11的朋友大多寧去直私唔搏抽獎,少量自行後已收, 抽獎無個中乙一。

回覆樓主:

呢3個網講最穩陣緊係14啦,只得1間寶!

回覆樓主

14 網得 1 間寶,但亦都只有第一志願,因為每間學校都好好,各有fans,但大吉利是乙一唔中就好危,仲有一點,14 網長期唔夠學位,要借 16 網

12 網有一半係一線/神校,兩間可放乙二(但都只係博一博)其餘都係寶,寶校數目較多

11 網4 寶,比起其他網的寶校都唔算太差,配合埋冇得輸的中學校網,個人認為較安全

講到男女問題,反而我想問,邊個網男仔會著數?

回覆樓主:

11同12網的寳部分收好多南亞小朋友,看家長是否喜歡

meowymeowy 發表於 18-6-9 08:59
14 係穩陣之選,識既全中乙一。 今年12的朋友唔中乙一就碌到乙三、四,北雲做保險線。11的朋友大多寧去直 ...

11網見到有人中乙一聖提英一聖心。個人認為倒見不少人選官津,因為11網中學唔差。不過男孩若想入皇仁是否選灣仔區較好?

Rain_bo_ma 發表於 18-6-9 11:40
14 網得 1 間寶,但亦都只有第一志願,因為每間學校都好好,各有fans,但大吉利是乙一唔中就好危,仲有一點 ...

呢個係一條頗有趣既反思題:

14網學校平均,少弱校,係咪代表大家都係1/3 Band1生平均線上下?

12網學校強弱懸殊,為何有咁強弱既分野?區內咁多傳統歴史小學,佢哋多年經驗係絶對站於有利地位。是否真係非直聯小學如此不濟呢?

客觀D睇,兩軒,聖雅各,寳血,都有非常靚既升中率,甚或李賜豪和雲官,升中率亦唔係咁弱,12網內小學並非存在太多弱校,各有因素要兼顧國際學生或受照顧兒童~

當然,求穩陣平均就係14網~~~

meowymeowy 發表於 18-6-9 08:59
14 係穩陣之選,識既全中乙一。 今年12的朋友唔中乙一就碌到乙三、四,北雲做保險線。11的朋友大多寧去直 ...

有兩個朋友專登搬去12一個中st joe一個中寶

Rain_bo_ma 發表於 18-6-9 11:40
14 網得 1 間寶,但亦都只有第一志願,因為每間學校都好好,各有fans,但大吉利是乙一唔中就好危,仲有一點 ...

11 校網對男仔好不利,對 Band 2 女仔就好殘忍。所以一定不是冇得輸,係一個不小心就跌到頭破血流。

男仔有利嘅網,港島黎講,東區算係不錯,灣仔更好但係如果多咗人轉去灣仔網就好容易唔夠位。

九龍區就油尖旺同九龍城,新界就沙田。但係呢 d 網都屬於強網,其他網嘅邊緣人轉過去好容易跌 Band。

1998Ruby1998 發表於 18-6-9 16:46
11 校網對男仔好不利,對 Band 2 女仔就好殘忍。所以一定不是冇得輸,係一個不小心就跌到頭破血流。:think ...
11 校網對男仔好不利,對 Band 2 女仔就好殘忍。所以一定不是冇得輸,係一個不小心就跌到頭破血流。

呢句有D唔多啱......
11網B1男仔本身已經唔夠位, B2男生隨時連聖類斯都無得執, 跟住就要直插B3中學
11網B2女仔有機偷雞入B1中學(不過相信未來1/2年開始已經唔得). 就算唔得, 仲有間南區B2B女校提供一堆學位, 起碼唔駛直插B3學校

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。