用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心幼同ST.CLARE 邊間好?
樓主: sukifamily
go

聖心幼同ST.CLARE 邊間好?  

mooncatcat 發表於 19-1-8 09:59
坑真同st clare,大家會點揀?

視乎想讀(及有能力讀)中文小學定英文小學

英文小學連常識及數學都用英文教,很難的!尤其是常識,中文教都難讀。

dreamdream081 發表於 19-1-8 10:17
視乎想讀(及有能力讀)中文小學定英文小學

英文小學連常識及數學都用英文教,很難的!尤其是常識,中文教都 ...

英數, 大部分都廣東話教, 常識就半中半英. 其實高小會否全英教呢?

kaatt 發表於 19-1-8 10:36
英數, 大部分都廣東話教, 常識就半中半英. 其實高小會否全英教呢?

Del

mykate 發表於 19-1-8 11:16
St Clare, p1 to p6 maths 係全英教的

GS 除了p5 有一本講chi history 係中文外,P1 to P6 都全英教的。

不是, 我囡這兩年的老師都係廣東話教數。PE同音樂都是廣東話。我囡話除了英文科一定用英文。其他都是廣東話溝通。

kaatt 發表於 19-1-8 13:19
不是, 我囡這兩年的老師都係廣東話教數。PE同音樂都是廣東話。我囡話除了英文科一定用英文。其他都是廣東 ...

Del

mykate 發表於 19-1-8 11:16
St Clare, p1 to p6 maths 係全英教的

GS 除了p5 有一本講chi history 係中文外,P1 to P6 都全英教的。

GS同BK就半中半英。其實日前新校長同舊校長政策上會否有不同?

我問高年班家長, 佢地話以前初小老師講明全英教, 只係深部分就中文解釋。

又問過高年班學生, 都係講書本用英文解釋用中文。

但我知道有一位老師就用全英敎教。

kaatt 發表於 19-1-8 13:28
GS同BK就半中半英。其實日前新校長同舊校長政策上會否有不同?

我問高年班家長, 佢地話以前初小老師講明 ...

Del

mykate 發表於 19-1-8 13:22

下。。。

另外美術科也是用中文, 有一位老師就普通話。

我都覺得奇怪, 聽高年班家長講舊校長同同學家長都用英文溝通, 新校長是否政策有改變?

kaatt 發表於 19-1-8 13:36
另外美術科也是用中文, 有一位老師就普通話。

我都覺得奇怪, 聽高年班家長講舊校長同同學家長都用英文溝 ...

Del

mykate 發表於 19-1-8 13:49

其實我打算囡囡中學會去外國讀, 先揾英小, 但目前有點失望.

kaatt 發表於 19-1-8 14:04
其實我打算囡囡中學會去外國讀, 先揾英小, 但目前有點失望.

明白啊。。。
我 pm 你

你係初小家長嗎?因為我聽另一位剛升小一的家長講,同學間都需要以英語溝通。如果St Clare連最大賣點都冇埋,真係好失望…

maccy523 發表於 19-1-8 20:36
你係初小家長嗎?因為我聽另一位剛升小一的家長講,同學間都需要以英語溝通。如果St Clare連最大賣點都冇 ...

是初小家長, 小息時同學間都用中文, 學校也没有限制小朋友用什麼語言。我接校車放學, 一邊行一玩全班小朋友都係廣東話。

當然讀得私小家長多數中產, 我相信小朋友要用英語對答應該沒問題。

你係初小家長嗎?因為我聽另一位剛升小一的家長講,同學間都需要以英語溝通。如果St Clare連最大賣點都冇 ...

我不清楚Ms Poon年代是怎樣, 但上年家長簡介會同6月時天才表演都是中文。

不過我知道有兩三位mix小朋友讀。

Del

mykate 發表於 19-1-8 23:20

接放學都聽到佢地講廣東話的。

本地既英小全校講英文,相信都係坊間既一廂情願,大部分學生都會傾向用中文交談,非佢地無能力用英語交談,視乎實際情況是否要轉台。從小至現在,小朋友既同學就算以英語為日常用語,見到我地D家長輩一樣轉台,用唔純正口音傾幾句~~~

mcl203 發表於 19-1-9 00:04
本地既英小全校講英文,相信都係坊間既一廂情願,大部分學生都會傾向用中文交談,非佢地無能力用英語交談 ...

同意。
所以我都冇期望佢地會自動用英文溝通。

反而教學語言係值得重視的。

mykate 發表於 19-1-9 00:08
同意。
所以我都冇期望佢地會自動用英文溝通。
用英文拼音 whatsapp, ig, snapchat就會~~~

mcl203 發表於 19-1-9 00:10
用英文拼音 whatsapp, ig, snapchat就會~~~

又真喎。
我女 and 同學 fb 都常常用英文出posts