用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心幼同ST.CLARE 邊間好?
go

聖心幼同ST.CLARE 邊間好?  

邊間直升小學 機會率大d?

sukifamily 發表於 18-6-8 17:38

i am st clare fan

回覆 Varanasi 的帖子

你女讀緊sc kg ?

Varanasi 發表於 18-6-8 19:14
i am st clare fan

我也較喜歡St Clare~

sukifamily 發表於 18-6-8 17:38

Clare  

回覆樓主

聖心可自行同抽獎、SC收左無得自行同抽獎
聖心家長社經地位高d、比較谷 (可能咁啱識得果班係)
兩間都係好學校,如果有20/25分、靚校網,揀聖心,除非好唔鍾意小學半日(我就係尼個原因無揀)

pekovian 發表於 18-6-8 20:21
聖心可自行同抽獎、SC收左無得自行同抽獎
聖心家長社經地位高d、比較谷 (可能咁啱識得果班係)
兩間都係好 ...

從那裡看到sh 家長的社經地位比較高?thx

Ps# 兩間各有支持者,難有結論。。。

mykate 發表於 18-6-8 20:43

我都想知呀

mykate 發表於 18-6-8 20:43

我可能咁啱識果d聖心家長都係比較有錢啫,平日司機接送,開豪華生日會,馬會vip..........
修女成日話想收d住得近既學生方便返學,附近豪宅林立,所以有部分家長都比較有錢

你地有無in晒兩間?唔覺得老師&家長義工既style有分別?
我絕對無貶低任何一間之意,兩間都係好學校,文化不同各有喜好

回覆樓主

St Clare 是英小,差不多可直升小學,據知可自行及叩門,只是不能大抽奬,反而更有保障,進可攻,退可守,聖幼不是全部可直升,大抽奨又未必夠運,至於家長方面,識得分别來自2校的家長,相信應该差不多,都係有中產、專業人士、司机接送豪宅區都有

聖心如不能第一階段升私小通常8月都會call wait 番哂聖幼生. St clares 第一round吾收就吾知有冇call wait 番.我見屋園小朋友聖心會比較活潑但都係有禮. St clares比較文靜. 升中result就聖心私小好d.家長背 景相似有中產有專業人士.  聖心可自行及抽獎但st Clare 吾可以自行抽獎. 聖心校長係修女比較有人情味. 其實兩間各有fans. 不如得閒到兩間學校感受下. 兩間都係好學校.

EDMOND888 發表於 18-6-8 22:37
St Clare 是英小,差不多可直升小學,據知可自行及叩門,只是不能大抽奬,反而更有保障,進可攻,退可守, ...

接受了 St clare 升小 offer, 就唔可以自行 and 抽獎。

回覆 EDMOND888 的帖子

可惜唔可以大抽獎, 唔可以自行.

回覆 Bunnygirl 的帖子

聽人講話, SC 升小唔收, 就真係直接rejected, 之後就真係唔會收的, 寫幾多封信都無用.

回覆 EDMOND888 的帖子

以我去2間面見的記憶, 2間都有串咀芭比, 2間都係實而不華的家長,
我指覺得, sc 小學全英, 小孩如果跟唔上, 咁做家長米教功課溫書做死做到半夜, 捉虫!

回覆樓主

聖心最好係可以抽獎

K1功課比SC多和深

聖心津小好谷,聖心私小勁谷

SC小三開始多啲功課,但應該同聖心有距離

兩間聖小到升中時爭入聖中(叻個啲自己走)

SC直屬中學可收八成半自己小學B1-B2程度既學生(叻個啲都係自己走),SC安全系數較高

睇家長取態,要全攻型好打得定斯文温婉型

SC升小比率很高

回覆 babycatrina 的帖子

無得抽, 又得15-20分, 到時升小唔收,  咁去叩d 大熱校門人地見你係SC 出來的有無優勢 ?

Bunnygirl 發表於 18-6-8 23:00
聖心如不能第一階段升私小通常8月都會call wait 番哂聖幼生. St clares 第一round吾收就吾知有冇call wait  ...

8月先call?都好遲啊!多唔多人round 1 無offer?

sukifamily 發表於 18-6-9 01:04
回覆 Bunnygirl 的帖子

聽人講話, SC 升小唔收, 就真係直接rejected, 之後就真係唔會收的, 寫幾多封信都無 ...

聽過K3家長講,如果冇得直升,可以跟外校生排隊入form再in一次

sukifamily 發表於 18-6-9 01:58
回覆 babycatrina 的帖子

無得抽, 又得15-20分, 到時升小唔收,  咁去叩d 大熱校門人地見你係SC 出來的有 ...

冇st clare 升小offer, 就可以自行 and 抽獎,或者抽中心儀呢。

往年有人冇 offer 但叩到聖心津。