用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園結業禮請假
go

幼稚園結業禮請假 [複製鏈接]

我小朋友K2 結業禮撞正去旅行, 因為係家族旅行, 好早就訂晒機票個D, 前兩年都仲係最尾番學2日前結業禮, 今年疊左去旅行, 原先諗住小朋友結業又唔係畢業好閒, 但而家估計我小朋友可能有機會上台拎獎.
雖然可能唔同幼稚園唔同情況, 但都想問一問

想問有冇試過幼稚園結業禮缺席, 明明有獎狀都因為你缺席而更改得獎名單? 我地問過老師, 佢地話唔講得有冇獎住的, 變左我而家進退兩難, 最壞打算係我同我小朋友買過張機票遲一日飛.

最快都要7月頭見家長見老師時先會被知會是否得獎, EG 好學生獎, 成績優異獎.

不喜勿插
唔知有冇JM明白, 呢個年頭係好需要D獎狀去報小學, 我認衰女, 冇預計呢方面的準備.

0    0    0    0

ap9394 發表於 18-6-8 12:01
我小朋友K2 結業禮撞正去旅行, 因為係家族旅行, 好早就訂晒機票個D, 前兩年都仲係最尾番學2日前結業禮, 今 ...

下...唔會咁衰卦? 因為唔出席而取消原本有的獎項
我嗰間幼稚園唔會,照舊補返獎比我
不如開心見誠問下老師,出席與否會否影響得獎結果啦

回覆樓主

如果我係你,我情願蝕d改遲一日出發,即使唔會因請假而唔比獎你,而因為有獎攞已經好難得,小朋友又可上台領獎,唔係個個都有機會,又可令小朋友加強自信,確實又好威威,點解一生人咁難得嘅機會都要錯過呢?同家族旅行都係遲一兩日,況且去旅行機會尚有,但攞獎又未必(當然希望你小朋友長攞長有啦)所以不如問清楚遲出發改機票要額外補返幾多,計過條數ok就梗係留底領完獎先開開心心去旅行好好慶祝啦!

回覆樓主:

有d幼稚園真係會
但你又唔預知小朋友有獎

回覆樓主:

你邊間? 我估間間做法不同, 有系統嘅學校我覺得唔會, 咁都會有機會病嘛!

回覆樓主:

其實好多豬肉狀係無咩用,因為而家多左好多俾錢參與就有狀嘅比賽,好多小學都唔睇啦!
‹ 上一主題|下一主題