用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私立學校收費及辦學質素的再思
樓主: greenleaf
go

私立學校收費及辦學質素的再思   [複製鏈接]

JforJessie 發表於 18-6-10 23:29
回覆 Felix223 的帖子

因為想簡單一點,避免爭論。

又未必係爭論嘅,EK個個帖都會有正反兩面,分享多d,咪更加多人認識,會不會冇咁多誤解⋯⋯

Felix223 發表於 18-6-10 23:24
我本身係中立,我反而好好奇想知點解唔可以喺呢度分享更多?要逐一pm?? 比更多人了解貴校的資訊?
...

我都好好奇,一家學校,外人與佢冇咩利益衝突,我相信唔會無端端話佢唔好咯。

曾有些為學校說話的家長被誤以為打手⋯

回覆 hundred100 的帖子

我都唔明。我呢個acc係為幫阿仔搵學校轉校,私下問人意見而開,本來都無諗過出post, 係路過見到有人想問嘢,先想幫返下人。

JforJessie 發表於 18-6-10 23:09
回覆 puipuiyan 的帖子

各位真心有興趣讓孩子入讀德萃小學的家長可以pm我,我的孩子是插班入德萃的,轉校 ...
你的孩子插班入德萃後有愉快的學習體會,這一點我並不感覺驚訝,因為我們感受到陳校長和他的團隊很專業地帶領這所學校,在資源不足下仍帶領學校發展成為既愉快而又有成果的學習園地。只可惜學校為一己私利換校長、換教學方針……有老師最近透露許多主任及資深老師已被逼辭職,超過一半的教師會離職,作為家長的能不擔心嗎?這樣的改變是家長期望的嗎?校董會要辭退高薪雇員嗎?

Olympian 發表於 18-6-10 13:27
咦…你地講果間係咪天虹小學校長朱子乂會轉過去果間?

https://www.hk01.com/親子/196952/轉任私校望為下 ...
朱校當然不會有一百分,恐怕他的三線津校經驗和辦學理念令學子合格的成績也沒有。他還是把眼光方在自己的彩虹吧。

我明白你唔喜歡呢個轉變,同時恭喜你親人搵到合適嘅學校。

對於另一啲德萃家長嚟講,呢個轉變係一個驚喜。
我知有老師會離職,但唔係呢個理由。

我知有資深嘅老師會加入,我知因為佢係我朋友。

其他嘢,我作為家長,不作過多推測。

無人會想自己創造出嚟嘅嘢有唔好嘅結果,每一個決定背後嘅考量,如何交涉,外人不能憑空想像。

我未同陳校長講過嘢,但我亦欣賞佢嘅低調平和,我知你好愛陳校長,希望佢會有美好嘅生活。

老實講,我就唔明點解要比錢去送自己小朋友做實驗。好多創新教育方法都無得過驗証,唔敢講唔好,但亦從無証據係work。

不過只係過去觀察,越理想化或天馬行空既教育理念,效果大都唔係好,但卻有宣傳效果。當然....若然從不介意子女學術能力既就唔會介意,反正出黎工作大都唔係講學術能力,就算教育實驗失敗大都換到一個開心既過程,而總有野會學得到。但呢批家長應甚少諗子女日後要做專業工作,因專業工作如醫生、工程師,大都要學術能力有返咁上下,呢類創新教育未必能夠配合。

Vanadium 發表於 18-6-11 00:56
老實講,我就唔明點解要比錢去送自己小朋友做實驗。好多創新教育方法都無得過驗証,唔敢講唔好,但亦從無証 ...

同意,小學階段何其重要,小朋友更不是試驗品,我唔會比自己小朋友讀新校或者經常換校長,教職員工極其不穩定的學校。

回覆 Vanadium 的帖子

學術能力係最容易獲得,只要有自學動力,絕對可以學得快過既定課程。
如果返學只係操學術,在我角度就真係唔值得俾錢。

我同意要俾錢換快樂同自主係社會嘅悲哀,我哋每一個人都可以想想自己能夠做啲乜,付諸行動。

創意及反傳統唔係話一定唔好,但就係講創意與科技先講,每見到1個成功,背後可能係有99個失敗。若然將呢樣野放係教育,咁要成功,背後要有幾多人犧牲?

個人認為任何涉及人既工作真係唔應該太多個人理念或"我覺得",教育想走向專業更唔應該咁多無實証既方法去做宣傳。如果醫生又搞反傳統既創意醫療就應死得人多,只不過教學既野.....結果無醫學咁明顯,我咁教,你衰左,都可大條道理唔關教既問題,因為一來教育咩係做得差根本無定義,二來你真係差,都可以話係其他原因導致。

JforJessie 發表於 18-6-11 01:09
回覆 Vanadium 的帖子

學術能力係最容易獲得,只要有自學動力,絕對可以學得快過既定課程。

我諗無學校只操學術,德智體群美大都存在 ,香港人大都黎自普通學校,香港人素質其實唔算差。
學術能力唔係純係學術成績,好多時係反映一種態度同習慣,如比件事你你會唔會認真做好佢,遇到難處會唔會搵方法解決,個人有幾刻苦耐勞等。

其實要快樂根本不用比錢,菲律賓人快樂指數遠高於香港,不過若有人相信可以有成績又可以好快樂,我就真有興趣睇創新學校既實驗結果 。

Felix223 發表於 18-6-10 23:32
又未必係爭論嘅,EK個個帖都會有正反兩面,分享多d,咪更加多人認識,會不會冇咁多誤解⋯⋯
...

只有PM,先可發表單向信息而不被質疑
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果學校認為EK發佈不實消息而影響校譽,可致函EK超版。類似情況以前亦有發生過,最後不實言論亦被封艇。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

puipuiyan 發表於 18-6-10 22:08
剛剛的星期六,仔仔還去考了這所小學,但睇完大家的言論,有點擔心,本身在41網已有一校在手,咁我是否應該 ...

個人認為呢度D comment 過份偏激,好明顯有心”唱衰”及未能接受新思維。
明白人人都有言論自由,但內容是否屬實?
希望有心了解任何學校的家長,不要單靠EK嘅片面 comment 作決定,試下直接問下用家意見,總好過聽一D三姑六婆D個人分享吧!

JRmnm 發表於 18-6-11 08:49
個人認為呢度D comment 過份偏激,好明顯有心”唱衰”及未能接受新思維。
明白人人都有言論自由,但內容是 ...

直接有用家長在版面答豈不更好?
家長想知的都是其他家長想知的,豈不更省時間?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

hkpapa852 發表於 18-6-11 07:39
只有PM,先可發表單向信息而不避質疑

我又冇諗過樓上係打手喎?!我覺得好想看看用家有什麼具體分享。

Felix223 發表於 18-6-11 09:10
我又冇諗過樓上係打手喎?!我覺得好想看看用家有什麼具體分享。
俾人質疑得多, 可能會連自己信心都動搖

JRmnm 發表於 18-6-11 08:49
明白人人都有言論自由,但內容是 ...

又唔覺得過激,開帖嗰個已經是用家親人,又不是什麼利益得益者?!
難道就是你所說的「三姑六婆」?EK討論區一直是一個平台比家長了解高舆壞,言論自由,又唔怪得路人甲乙丙的質疑⋯⋯人家講嘅係有point wor ! 唔係吹出來?
咁你能解釋到嗎?
我仲擔心過你,我有朋友是學校用家。

回覆樓主

路過,識人讀緊呢間,佢地話開心,至於阿陳校長,佢地的評價真係好一般,陳校長喺王錦輝又咁快走,好難冇特別聯想;當然呢間學校換校長速度都不遑多讓,陳校長前面仲有個候任校長都未上任就唔知去左邊:新校長,佢地係歡迎嘅,其他,我諗佢地都係觀望啦
‹ 上一主題|下一主題