用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私立學校收費及辦學質素的再思
樓主: greenleaf
go

私立學校收費及辦學質素的再思   [複製鏈接]

Apple1357 發表於 18-6-12 01:16
如果屋企附近有間英普津校,老師校長有愛心,功課少,愉快學習,家長小朋友無壓力,放學不用補習,面試不用 ...

英普津校?全港都冇啦,英小津校都係得mps咋

greenleaf 發表於 18-6-8 01:35
大多數家長都是愛子女的,特別是每一年看到小一派位後家長的狂喜或沮喪,都在反映了家長為子女承受了不少的 ...

你無開名,但大家心中有數。

正如你不開名,係指出呢熱炒年資少既私校既陷阱危機。

其實留位殺訂取利呢招,某老牌幼稚園連鎖都有。佢哋比較精,將本以收超滿額既課程,話幼兒唔駛上咁多天,所以可以一開二。變成超額乘二,殺訂時非常和味。

所以,無論友情,愛情,恩情,商情,時間係最好証明。如愛孩子,教育免差錯,唔係買潤膚品在莎莎,唔可以貪新鮮,嫌老牌子OUTDATED。

幾時都係買藍籌,唔買IPO。

Soundervolt 發表於 18-6-10 15:36

https://www.hk01.com/親子/196952/轉任私校望為下一代 ...

消費者鍾意聽好聽既說話。

做就左一班SALES 上位。

retriever 發表於 18-6-12 08:29
你無開名,但大家心中有數。

正如你不開名,係指出呢熱炒年資少既私校既陷阱危機。
都係個句, 股票可以長楂, 讀書年期有限.

我係保守既爸爸, 唔會搵子女學業做實驗

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

1162694sd 發表於 18-6-12 02:36
英普津校?全港都冇啦,英小津校都係得mps咋

全港英津校有幾間,唔只mps , 如大坑李陞,不過較多南亞小朋友。

回覆 chriskaan 的帖子

呢個可以答下:
小學基本上係本地課程,係教法上有自己設計,同利用正規課堂外嘅活動探索其他領域。唔想上直屬中學的可以轉返出去,所以安排有呈分,中學會係國際學制,但未肯定係咪IB。

回覆樓主:

sen也有選擇學校的自由,其他人也是。希望不要歧視他們!

hkpapa852 發表於 18-6-12 08:41
都係個句, 股票可以長楂, 讀書年期有限.

我係保守既爸爸, 唔會搵子女學業做實驗
唔知過多幾年發覺實驗失敗,佢地的小朋友下場會係點呢?
我係擔心多過食花生

lulumelody 發表於 18-6-12 08:50

全港英津校有幾間,唔只mps , 如大坑李陞,不過較多南亞 ...

大坑李陞,吾係英小喎,佢中文小學咋

lulumelody 發表於 18-6-12 08:50

全港英津校有幾間,唔只mps , 如大坑李陞,不過較多南亞 ...

我去做義工嘅本地學校入面嘅南亞裔學生唔只英文、數學都叻,中文甚至普通話都好好,全級成績前列都係南亞裔學生。接觸南亞裔學生比較基層,佢地好珍惜融入香港社會嘅機會,希望努力改善生活,而且家人更希望下一代脱貧,雖然唔識跟功課或者冇乜額外資源俾子女進補,不過家教一般都比較嚴。若果認為南亞裔學生係比較差,呢個見解實在太主觀!

1162694sd 發表於 18-6-12 09:40
大坑李陞,吾係英小喎,佢中文小學咋

你真係認識大坑李陞?

睇吓人地個校網, 資料都detail同pro過私校啦!

香港官津小學中, 除咗DPS, MCS, St Joseph, MPS呢幾間受追捧既英小, 仲由潮商, 大坑李陞, 官立嘉道理, 油麻地街坊福利會, 雲泉, 伊斯蘭等一堆主收NCS既英文官津小學

其實選擇有不少, 只係大家抱住歧視眼光唔去選

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-6-12 09:53
你真係認識大坑李陞?

睇吓人地個校網, 資料都detail同pro過私校啦!

真係吾知啊,多謝hkpapa852指正!

1162694sd 發表於 18-6-12 10:03
真係吾知啊,多謝hkpapa852指正!
香港區有兩間叫"李陞"既小學

一間係中西區官小, 叫"李陞小學", 同英皇書院以及庇理羅士有聯繫學位, 係中文小學
另一間係灣仔區既津小, 叫"大坑李陞學校", 係主收NCS既英文小學

經常都有人攪錯

hkpapa852 發表於 18-6-12 10:16
香港區有兩間叫"李陞"既小學

一間係中西區官小, 叫"李陞小學", 同英皇書院以及庇理羅士有聯繫學位, 係中文 ...

oh icic , thanks again

lui 發表於 18-6-11 11:07
我朋友的兩位小朋友入讀了。我見他們的功課,不可以用淺來形容,而且頗有質素,尤其中英文。
...

目前的學校教學質素和語境都是大多數家長滿意的,這一點我和弟婦都有同感,就連Jfor Jessie這學校代表在另一群組也是這樣看吧。奇怪的是好端端辦學稍有進步便徹換學校管理層的學校,校董會不是神經錯亂,便是兒戲行事。當下學年所有的主科科頭都辭任了,連科學、美術、音樂的科頭,連課外活動主任、輔導主任……全都要離職了,剩下的"三斤釘"有用嗎?
既然這樣的領導層是這麽神經質,今天的我打倒昨天的我,他們的美麗承諾會兌現嗎?Jfor Jessie不斷約家長私了sales有用嗎?
還有希望的孩子肯定不想做白老鼠,這是弟婦和我哀莫大於心死的轉校原因。

greenleaf 發表於 18-6-12 13:45
目前的學校教學質素和語境都是大多數家長滿意的,這一點我和弟婦都有同感,就連Jfor Jessie這學校代表在另 ...

唔講硬件,講返師資,其實一切存在變數,因為師資陣容又換班,可能比往時更好,但又可能變得更差,咁大轉變...時間可以證明,我又想看看以後用家的評價。

punlik 發表於 18-6-12 14:04
當年佢當校長既起步點是瀕臨殺校既三線小學

你知唔知當日屯門大大件事既興德小學事件,個校長同樣係將間學校由殺校村校變成開足3至5班,依家個校長比人抄魷,仲隨時比人告! 老實講,講真成績,果位校長仲實際得多,唔止班數同收生增加,係連派band 1既學生都真係多左。

彩虹間學校我去過,我當時心諗搞咁多野有無用架,一直以觀望既態度,睇佢咁搞長遠係咪真係運作得好,可惜個校長玩幾年唔玩,連pre s1成績佢都唔睇。

莫講近年殺校小學重新主要係雙非學童增加派位,事實任何新店搞綽頭,開首都一定有人去幫襯睇下,但搞唔搞得耐先係考驗個老板既能力,若然唔係呢個post,我都唔知個果間小學校長係姓朱,仲幾不負責任咁當教育好似做生意咁,搞一輪綽頭,賺夠(個人名氣)就走。

我都唔明點解得水小學要換呢類校長,莫非管理層覺得公關手腕比教育本質重要?
‹ 上一主題|下一主題