用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私立學校收費及辦學質素的再思
樓主: greenleaf
go

私立學校收費及辦學質素的再思  

cloudcloudrobot 發表於 18-6-11 15:58
舊校升中結果一出,發現在改革前後的成績冇乜分別,甚至更差,你估個校長仲咁易轉工咩 ...

如果果位校長咁樣去到新校,啲家長照比錢去玩真感覺香港教育可憐,大家為逃避一個亂來之小學派位,寧比大量金錢坐唔知終點係邊既車去博一博。
時間已總結堅毅與智慧係成功不二法門,真實快樂係源於個人得到實踐和肯定,個人認為happy school唔係玩樂,而應該係努力後得到成果既滿足感 。十年樹木百年樹人,原期待後生校長係天虹可透過佢方法創造傳奇,但估唔到佢接受唔到挑戰玩一半就走 。

回覆樓主

老師離職是不爭事實,但坦白講,我知佢地拗走左某直資的勁人老師加盟。

我之前留言被屏蔽了。我小朋友成績好好,為尋求突破轉咗入德萃,而家有發揮、學深咗又開心咗。

我可以與真心對此校有興趣嘅家長分享更多。

管理員話唔俾留pm所以關咗我之前留言,所以我唔會再留言叫你哋pm我。

EK有私訊功能,歡迎分享點樣適當使用。

hkpapa852 發表於 18-6-8 12:00
佢直接交待呈分安排, 咁我咪連講都無得講囉!

反而佢阻住我都唔會阻到我搵食, 我OK嫁.

學校係講了有呈分試的,我亦講我是用家,不知你講那個網站改。

回覆樓主

我朋友的小孩在裏面讀,也是講課程唔淺。

雖然我覺得佢商業味濃,但我上面講的也是句句真實,以我知道的朋友用家講出來。實事求是地討論,俾資料其他家長討論,是非常重要的。希望大家客觀持平。

請問有冇真正嘅用家,可以喺度有咩途徑,同我地呢啲對德萃有興趣嘅家長分享多啲呢?

sweetccnl 發表於 18-6-11 20:14
請問有冇真正嘅用家,可以喺度有咩途徑,同我地呢啲對德萃有興趣嘅家長分享多啲呢? ...

回覆樓主

呢度ericaivan 在之前個帖曾經分享過:
https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3612267

#213 , #221 & # 228

aayy 發表於 18-6-11 20:17
我都想聽多d用家意見,但好明顯一出聲會俾成班人圍攻,攪到怕怕。

呢度無人圍攻人,只是討論,唔好擔心。

回覆樓主:

睇呢問學校的班底,我吾會覺得佢課程會淺。
至於係咪理想到又開心,又多活動,又少功課,又成績好,又中英文好,則有待觀察之。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

greenleaf 發表於 18-6-11 09:52
至於JRmnm, 我當然相信你是學校的打手,但我仍歡迎你參與討論,不會像學校臉書那般阻止或刪除你的貼文。當 ...

哈哈,只係路過都俾人話係打手,睇黎只要講幾句中立嘅說話,就變左學校代表。

aayy 發表於 18-6-11 20:17
我都想聽多d用家意見,但好明顯一出聲會俾成班人圍攻,攪到怕怕。

Agree !

幾偏激😅

回覆樓主

過去幾日我已詳細解答咗多個查詢。

硬件,我初初介意,但我小朋友無介意。佢愛學校愛到,今日問我:點解德萃無大學?佢想讀⋯

當你睇到天虹五年間嘅轉變,應該唔會太擔心硬件嘅發展。

香港嘅學校,環境同設施可以差天共地,好多先天因素,大部分私校都好細㗎,仲係35-40人嘅大班。我仔舊校設施都不錯,但佢絕對唔想返去,靈魂嘅自由唔係用硬件嚟度。

如果你肯用心欣賞,你會發現啲樹木好靚,覺得呢個成長環境係好嘅。

學費對我嚟講貴,但我從來冇覺得學校商業,我計計條數,第一年200人,第二年300人,全校只得一班多過30人,點投放資源?Marketing只係搵目標對象嘅有效方法,現代做法啫。

多謝各位肯出來説話嘅用家。

JforJessie 發表於 18-6-11 23:09
過去幾日我已詳細解答咗多個查詢。

硬件,我初初介意,但我小朋友無介意。佢愛學校愛到,今日問我:點解德 ...

請鼓勵你認識的用家講多D,我只有一個朋友小孩讀德萃,問唔得多。不過我知佢今年好多野變左,interview 內容都不同左。不過interview 未完,我就不便講太多。

回樓上提問:

1. 鍾意課程深同揀德萃無衝突,課程深嘅學校都有不同教法同風格,大部分傳統名校我哋真係興趣不大,人人重視嘅嘢不同。但我承認當初只係轉住先,然後好快就決定唔再轉出去,雖然今年都有成績同獎喺手。嚟咗呢度,係一連串不能解釋嘅緣份。

2. 覺得陳校長ok,都可以更buy朱校長。轉校長已係不會改變嘅事,我都希望陳校長同離職嘅老師有好嘅前景,適合佢哋嘅生活。

3. 我都想我係職員,有人工,好明顯我係一個全職媽媽,所以想無償幫其他媽媽。

回覆樓主:

綜合以上評論,如果小朋友無分,無左雙飛都又考吾到其他直私,抽獎又派寶校,又住得近,咁6千蚊都不況試下,慳左校車,同埋估計佢英普都會比津校派寶校好好多,出去補習都吾平仲要放學咇d時間出嚟,如果我情況係以上條件,我會揀“得碎”囉

回覆樓主