用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私立學校收費及辦學質素的再思
樓主: greenleaf
go

私立學校收費及辦學質素的再思   [複製鏈接]

caramelpudding 發表於 18-6-11 09:28
路過,識人讀緊呢間,佢地話開心,至於阿陳校長,佢地的評價真係好一般,陳校長喺王錦輝又咁快走,好難冇特 ...

我最有興趣想知今年小四來年小五既家長點諗

因為佢地無時間去"觀望"

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

首先感謝Jfor Jessie祝福我的姪仔姪女轉校成功。我覺得你有點怪,既然孩子轉來德萃後享受到愉快的學習生活,怎麽會希望學校採用連根拔起的改革方式?當然你叫讀者pn你私了及知道老師離職的原因,我相信你也是學校高級職員吧?不妨告訴我們有幾多%的老師辭職了吧。無論如何,祝福你的孩子曾經接受過陳校長團隊的教育。

hkpapa852 發表於 18-6-11 09:12
俾人質疑得多, 可能會連自己信心都動搖

梗係啦!而家唔係D校長有咩問題,一間學校最濕滯就是經常換校長,咁辦學高層嗰班係咪好有問題!?

至於JRmnm, 我當然相信你是學校的打手,但我仍歡迎你參與討論,不會像學校臉書那般阻止或刪除你的貼文。當然,我要感謝EK提供這交流的平台。
我並不是你口中的三姑六婆,我是把實情說出來,若有不正確的,歡迎你糾正。不然,請你督促校方改善,以免害了下一代的學習。
1.你們是否收了二百多人$6200的留位費?你收取的時候實際有多少剩餘學位?
2.九龍校舍取得了教育局的註冊了嗎?
3.你的班房和美術室不是比官津校明顯細小嗎?你的高年班不是三十多人一班嗎?
4.你的圖書館註冊了嗎?弟婦當圖書館義工時,發覺一半的圖書是某國際學校的舊書,大堂的圖書也是公眾圖書館的書,這樣算得上合適的圖書館資源嗎?
5.家長星期六眼見的陳舊課室設備,操場破爛不堪都不是憑空作出來吧?
6.就連辦公室的舊衣櫃作儲物櫃,我這兩年接放學見證它沒有改變,缺錢吧?

罄竹難書,還是把精力用在改善工作吧。

Charlotte_mom 發表於 18-6-8 21:23
我又覺得路人甲有路人甲立場
唔揀都有個原因吧。如果只得用家講,答案咪一面倒
唔係無中生有我唔覺有問題
即係邊間呀? PM pls

greenleaf 發表於 18-6-11 09:52
至於JRmnm, 我當然相信你是學校的打手,但我仍歡迎你參與討論,不會像學校臉書那般阻止或刪除你的貼文。當 ...

閣下對學校嘅抱怨只在硬件及行政等問題,但學校標榜優點在於軟件之上。

醒目開學勳章 王國長老

JforJessie 發表於 18-6-10 23:09
回覆 puipuiyan 的帖子

各位真心有興趣讓孩子入讀德萃小學的家長可以pm我,我的孩子是插班入德萃的,轉校 ...
點解唔可以版面講呢?
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

puipuiyan 發表於 18-6-10 22:08
剛剛的星期六,仔仔還去考了這所小學,但睇完大家的言論,有點擔心,本身在41網已有一校在手,咁我是否應該 ...
41網都唔覺有寶校,何解要做白老鼠呢?

greenleaf 發表於 18-6-11 09:52
至於JRmnm, 我當然相信你是學校的打手,但我仍歡迎你參與討論,不會像學校臉書那般阻止或刪除你的貼文。當 ...
根據EDB既註冊紀錄:

http://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolsearch.aspx?langno=2

暫時只有非九龍那一間小學係有牌

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cloudcloudrobot 發表於 18-6-11 10:12
41網都唔覺有寶校,何解要做白老鼠呢?

41網可能抽中喇沙好擔心會讀得辛苦,所以希望搵一間標榜愉快學習嘅學校

Felix223    發表於 18-6-11 10:30
cloudcloudrobot    發表於 18-6-11 10:24

JforJessie 發表於 18-6-10 23:09
回覆 puipuiyan 的帖子

各位真心有興趣讓孩子入讀德萃小學的家長可以pm我,我的孩子是插班入德萃的,轉校 ...
轉校其中一個主要原因是原校課程太淺

有趣, 呢間學校一向賣點唔係sell學術強......

要求學術深既人點解會搵呢間? 斷估都應該諗SFA, APS, KTS.....

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-6-11 10:32

不要問, 只要信, 一定係, 除非唔係.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

hkpapa852 發表於 18-6-11 10:32

我朋友的兩位小朋友入讀了。我見他們的功課,不可以用淺來形容,而且頗有質素,尤其中英文。

hkpapa852 發表於 18-6-11 10:21
根據EDB既註冊紀錄:

http://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolsearch.aspx?langno=2

上次大埔校創校時候都係搞到最後一刻先至搞掂註冊,今次都應該唔會例外。

至於課程深淺就人言人殊,每位家長對要求根本冇一個準則,有人話深有人話淺,究竟水平有幾高真係要睇埋有呈分試之後,學生嘅升中派位結果就知龍與鳳。不過一般家長轉咗學校都會有讃冇彈(包括我)。

Soundervolt 發表於 18-6-11 13:49
要等埋有Pre-S1出結果..... 起碼要多三年

hkpapa852 發表於 18-6-11 13:58
要等埋有Pre-S1出結果..... 起碼要多三年

以EK家長曆法應該係由創校時所收嘅小一學生開始計起,因為只有從小一入讀嘅學生先至算係親生仔,所以要再等多幾年。

另一方面,喺學期中由學校單方面宣布陳校長離職,而又高調宣布朱校長加入,而且仲未履新之前已直接代表新學校辦事,呢個做法其實對陳校長及天虹小學都極不尊重!

Soundervolt 發表於 18-6-11 14:09
以EK家長曆法應該係由創校時所收嘅小一學生開始計起,因為只有從小一入讀嘅學生先至算係親生仔,所以要再 ...
未正式離職已積極代表新"公司", 本身道德操守已有問題.

不過我又有興趣想睇吓, 今次會係皇馬換教練快D, 定係呢間學校換校長快D.

原本 , 聽見有新私校係九龍區開辦 , 對我DD只有15分的家長黎講係件好事 , 因為 , 入新私校總好過中寶校 , 至於錢方便 , 其實讀得私校就間間都係商業化....!! 幼稚園係 , 小學, 中學都唔例外 ,
好老實 , 初時聽見一位可以搞到學校喊魚都返生的校長加入 , 已經出現, 不過 , 當爬完本文之後 , 的確暫時對D間新校有點失望 , 學校細唔重要 , 我覺得起碼設備要新同完善 , 收生多但師生比率又係幾多呢...?!

樓上講得岩 , 如果6,7千蚊學費的私校不論師資同環境都咁差 , 我不如再俾貴少少 , 讀啟思附小 , 起馬好明確話俾家長知係行 IB 的路 , 為將來升中做好準備 , 但係暫時覺得新私小 , 行傳統唔係 , 行 IB 又唔係 , 行國際又好似唔夠班 , 咁課程即係教D咩呢...?! 俾唔到家長一個信心同前面的出路..!!

不過 , 好彩我小朋友離升小仲有3年時間 , 只希望有心辦學的人真係要好好用心經營....!!

hkpapa852 發表於 18-6-11 14:13
未正式離職已積極代表新"公司", 本身道德操守已有問題.

不過我又有興趣想睇吓, 今次會係皇馬換教練快D, 定 ...

做校長都要講誠信同真誠。睇左離開舊校封公開信,講到5年好似已完成左咩偉大任務,仲話舊校果度係安舒區。有無咁誇呀? 連第一批自己一手湊大既學生pre s1考成點都未出,更具挑戰既令呢班低下層學生不單學得happy有創意,而更出到學術成績既目標又未達到未驗証,玩到半路就走仲話離開安舒區,明明前路充滿挑戰,點安舒?
人望高處係正常,但都唔好將自己變到神聖,又或當觀眾係傻。

希望天虹新校長實事求事,真長遠委身基層教育,為基層帶黎真實而長遠既優質教育,令小朋友超越限制,成為出色既人。

Vanadium 發表於 18-6-11 15:42
做校長都要講誠信同真誠。睇左離開舊校封公開信,講到5年好似已完成左咩偉大任務,仲話舊校果度係安舒區。 ...
舊校升中結果一出,發現在改革前後的成績冇乜分別,甚至更差,你估個校長仲咁易轉工咩
‹ 上一主題|下一主題