用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私立學校收費及辦學質素的再思
樓主: greenleaf
go

私立學校收費及辦學質素的再思   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-6-8 15:50
話說陳校長上年都俾人捧到上天咁, 仲講無人機計劃幾咁成功, 差D可媲美新中國四大發明........

結果又如何 ...

唔好意思 ,諗唔到邊間!有冇貼士

PCMW 發表於 18-6-8 15:59
這間學校我有朋友子女讀,佢都話搵錢味濃,之前校長也是因為對教育有D執著,而被人希望之前個校長有 ...
濃过YORK嗎?

我大女考小-果年,考到好新既CKY, 我都無信心俾佢讀……其实而家呢间既賣点係乜,点解禁多人like......好似九龍塘果间聖若望我都好怕怕……

honghong02238 發表於 18-6-8 17:27
唔好意思 ,諗唔到邊間!有冇貼士

同香港一間好有名既國際學校同名(同音字)但唔同寫法!呢個提示好明顯了!

99dogdog 發表於 18-6-8 18:12
同香港一間好有名既國際學校同名(同音字)但唔同寫法!呢個提示好明顯了!
...

以我尚淺的EK資歷,我估係德萃。

Yanamami 發表於 18-6-8 18:05
我大女考小-果年,考到好新既CKY, 我都無信心俾佢讀……其实而家呢间既賣点係乜,点解禁多人like......好 ...

好多人其實唔知D學校賣點係乜,話說我朋友早兩年話考CKY,因為佢年年IBDP平均分有40分以上喎!

我聽完眼都突,感覺係處於平行時空。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 18-6-8 18:02
濃过YORK嗎?

可以諗到縮短N班時間,一日開兩班變三班,又可以話係一項教育界既商業創舉。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 18-6-8 18:05
我大女考小-果年,考到好新既CKY, 我都無信心俾佢讀……其实而家呢间既賣点係乜,点解禁多人like......好 ...

標榜愉快、冇壓力、高科技、創新、神校前校長做校監...

要做到愉快學習,教學質素滿意好容易,只要降低要求,又可以冇分數,只有好成績、幾好成績、唔錯嘅成績三個等級咪得囉。不過最後都要睇畢業時整體派位成績。但幾年後畢業嗰批又可以解釋唔係親生仔.....

Soundervolt 發表於 18-6-8 18:55

永遠都係一班無份讀嘅路人甲乙丙最多 comments

JRmnm 發表於 18-6-8 19:03

冇我地呢尐甲乙丙外人嘅comment,又點可以有機會俾丁戊己庚辛壬癸嘅用家去糾正呢? 如果唔係,又會好似之前呢間學校嘅帖咁,只有兩個擁躉開個帖你問我答咁悶

Soundervolt 發表於 18-6-8 19:11

冇我地呢尐甲乙丙外人嘅comment,又點可以有機會俾丁戊 ...

酒香不怕巷子深,係好都唔怕人地講。EK真係好多料。

回覆樓主:

請問今屆德萃幼稚園K3學生有被DBSPD或DGJS取錄嗎?

醒目開學勳章 王國長老

JRmnm 發表於 18-6-8 19:03

我又覺得路人甲有路人甲立場
唔揀都有個原因吧。如果只得用家講,答案咪一面倒
唔係無中生有我唔覺有問題

Charlotte_mom 發表於 18-6-8 21:23
我又覺得路人甲有路人甲立場
唔揀都有個原因吧。如果只得用家講,答案咪一面倒
唔係無中生有我唔覺有問題

邊個知真係事實定無中生有?

JRmnm 發表於 18-6-8 22:58
邊個知真係事實定無中生有?

https://hk.mobi.yahoo.com/news/教育要聞-德萃幼園小學結龍-九龍校新學年開課-221229895.html

https://topick.hket.com/article/2029445/德萃小學拓教育創科%E3%80%80幼小一條龍

http://std.stheadline.com/daily/news-content.php?id=1494846&target=2

討論所提及嘅資料可以喺呢間名校大量(但內容差唔多)嘅Marketing materials入面都可以搵到啦⋯⋯

“標榜愉快、冇壓力、高科技、創新、冇考試名次、神校前校長做校監...”

莫非佢地嘅宣傳內容無中生有乎?

Lovelebron 發表於 18-6-8 21:19
請問今屆德萃幼稚園K3學生有被DBSPD或DGJS取錄嗎?

有的話都一定同間幼稚園無關

cloudcloudrobot 發表於 18-6-8 10:32
有一個奇怪想法

如果家長有米,搵一間樓下二線津小,升Band 1有三成,家長背後用那每月六千幾學費外補/興 ...

就算讀直私小學,唔少人一樣會用大量資源為仔女十全大補,讀津校或私校根本冇分別。

我朋友講到明如果仔女考唔到傳統直私名校就唯有揀國際學校,而一定唔會讀派位津校,因為佢認為所有津校都冇好嘢。

Soundervolt說得好,多虧有更多甲乙丙路人在這裏持平講道理,以免更多像我阿丁的親屬給人揾丁。事實上,他和其他家長一樣,希望透過正式渠道反映意見,可是新校長和管理層在Facebook live十問九唔應,又block異議的聲音,根本沒有改善和辦好教育的誠意。
從姪仔口中得知該校宣傳愉快學習和冇考試名次是真的,但高科技、創新就不敢苟同了。再者,學校也很少談它的學業質素和期望。當然該校可能比較適合一些不喜歡讀書而有特殊學習需要的孩子。希望校方在錄取他們的時候,本着教育工作者的仁心,為他們提供足夠的輔導老師、社工和心理學家,這些比朱校長那空泛的拾紙皮及賣紙皮的創新例子更為有用。

仲未知?咪「乜水」小學囉

回覆樓主

個個話商業品濃,做得私校,唔俾人賺錢咩!
我唔認為教育是‘神聖服務’。總之捉到老鼠就是好貓。辧學唔好,免費又有乜用!
收200人留位費,可能連20人入讀都無,音小第一輪唔只出200個offer,學校賺留位費對入讀家長是好事,好過賺在學家長錢。
如果考到‘德瑞’,又點會選‘得卒’。D家長唔會有聖喇拔的期望掛!
‹ 上一主題|下一主題