用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私立學校收費及辦學質素的再思
樓主: greenleaf
go

私立學校收費及辦學質素的再思   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-6-17 18:00
非牟利既學校,幼稚園,小學同中學既牌照係分開既。
至於牟利學校係咪一個牌就可開辦晒幼稚園,小學同中學 ...

星期六日既稀客丫
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-6-17 18:00
非牟利既學校,幼稚園,小學同中學既牌照係分開既。
至於牟利學校係咪一個牌就可開辦晒幼稚園,小學同中學 ...

我查個間一定係牟利幼稚園
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

sasameoileat 發表於 18-6-17 18:06
震驚!

我去參加簡介會,以為是小學,咁緊都是小學的一切,為什麼要與幼稚園一起?

德萃小學首年開幾多班?
好似聽過漢師今年可能係最後一年招生,即是校舍起碼共用三年。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

LinusYip 發表於 18-6-17 15:25
我估似P圖喎
老實,漢師既校舍,就算攞到牌,都唔會靚仔
要執到靚仔我諗都要(近)八位數

用營商角度嚟睇,喺第一校未完全收滿各級學生及成熟運行之下再開新校,兩校需要兩隊admin兩隊老師,若果兩校學生集中埋一間學校,除咗可以減少admin人數,而且可以提高師生比例同老師種類嘅多樣性。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

教育局批左臨時註冊既會係咁

Soundervolt 發表於 18-6-17 18:36
用營商角度嚟睇,喺第一校未完全收滿各級學生及成熟運行之下再開新校,兩校需要兩隊admin兩隊老師,若果兩 ...

一講到係咁開分校就真係爭唔落。連大埔都未收盡又走去開間旺角,呢方面真係好誇張。幼稚園又係咁,小學又係咁,開完一間未收生充足又開另一間,真係怕好似翠華咁愈開愈多而質素愈來愈下降(emoji)

sasameoileat 發表於 18-6-18 13:07
商人是由商人的角度出發,唔係由學生的教育質素出發。簡介會上絕口不提「共用」校舍一事,唔知有沒違法商品 ...

要說違反商品說明條例,不肯定這能否引申到學校教育,但該校的發展及改變肯定與過去兩年招生講座的有出入,包括小班教學、正規西班牙文班、專業輔導人員、優質圖書館服務等。它仍能堅持的是英普教學環境、學習課堂時數、課程質素及恰當的功課量。不過,恐怕這些最後的堅持也會在下學年消失吧。聽過朱校長介紹自己的鴻圖大計,每天上午上四節課,下午dream starter,那麼核心課程的學習時間肯定要讓路吧?況且朱先生介紹的dream starter例子太離地了,要學生學甚麼拾紙皮、賣紙皮、搭建違規僭建屋……天啊,這不正是拾荒者的工作嗎?我無意低扁拾荒者,但這總不是大多數這學校家長的期望吧?這只能反映新的領導班子停留在屋村小學的營運思維,絕不是我們大多數家長的期望。

請問,有乜家長打電話去EDB查詢?

返工中,唔可以打電話,是否有人查詢過學校註冊一事?大家交流吓。

醒目開學勳章 王國長老

版主按 :

如發現用戶開分身以達至個人目的,一經查核,所有戶口也會被封戶,敬請注意!

miriam 發表於 18-6-19 14:50
版主按 :

如發現用戶開分身以達至個人目的,一經查核,所有戶口也會被封戶,敬請注意!

唔係嘛,與“濕碎”有關的兩個POST 都惹人分身?耐人尋味。

回覆樓主

九龍分校入左紙申請牌照,不過未批。教育局指引唔建議學校喺完成註冊之前收費,至於有無得退款等等既問題就貴客自理喇,要自己同學校溝通

hundred100 發表於 18-6-19 15:25
唔係嘛,以“濕碎”有個的兩個POST 都惹人分身?耐人尋味。

BK、EK係查到是否分身㗎,唔會單憑估估下。

Felix223 發表於 18-6-19 16:45
BK、EK係查到是否分身㗎,唔會單憑估估下。

人類總是重複同樣的錯誤

hundred100 發表於 18-6-19 15:25

唔係嘛,與“濕碎”有關的兩個POST 都惹人分身?耐人尋味 ...

以正視聽,被刪除的post都是anti-SH的。
居心叵測

aayy 發表於 18-6-20 02:37
以正視聽,被刪除的post都是anti-SH的。
居心叵測

人正不怕影子斜,榮譽與口碑是吹不出來的。
‹ 上一主題|下一主題