用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 【讨论】政府派位的喇沙小學為什麼能培養這麼多優才? ...
樓主: Kevin_ZHANG
go

【讨论】政府派位的喇沙小學為什麼能培養這麼多優才?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

實際過到馬路人數,近年都有15x人,聞說有一年係160人

另一有用資料,學校講明唔收嘅學生,乙一入到band 2 有開英文班嘅中學
恐龍家

Kevin_ZHANG 發表於 18-6-8 09:33
多谢您的回复!评价的很中肯,到位!

一間學校辦得好並非咁簡單,單靠插班+叩門及家長資源就可以做到,如果係咁,現今好多學校都可以有咁嘅成績。我之前有講喇小總共有18個留班位俾叩門插班,佔整體學生10%,而且中途亦無大遷徙式嘅離校潮,何來換咁多叻人去撐住成績?我稍後會回覆對呢間學校嘅觀點同睇法。

小曳人 發表於 18-6-8 09:45
實際過到馬路人數,近年都有15x人,聞說有一年係160人

另一有用資料,學校講明唔收嘅學生,乙一入到band 2 ...

唔使據說,我做PTA咁耐見到實質數據,年尾大曳人開家長會時學校亦會公佈有關數據。

punlik 發表於 18-6-8 09:40
多謝你既資料. 若喇沙小學 6班 約198人如果每班前22屬Band1, 22/33=67% 既Band1率.
喇沙書院 7班 中一學 ...

小學大約應該係60%屬於B1,即是20名內,上屆有同學考22仍然係B1類別,學校亦冇可能將學生百分百平均分布喺每一班,所以我喺樓上#5都有講過係應該睇全級嘅排名,唔係班名次。

Charlotte_mom 發表於 18-6-8 09:33
本身自行已揀精英,抽獎又一定係b1,唔駛講都知了。叩門(同之後插班)都係咁形式,影響點止十幾個?
...

(emoji)

Soundervolt 發表於 18-6-8 09:49
一間學校辦得好並非咁簡單,單靠插班+叩門及家長資源就可以做到,如果係咁,現今好多學校都可以有咁嘅成績 ...

純數字討論,先申明我絶對認同LS係一間好好既學校~~~

標準33.4%係一間學校應該做到既B1率,6年就當離場率5%,有10%插班率已經好有優勢,基本上已達48.4%既B1率~~~

Soundervolt    發表於 18-6-8 10:23

mcl203 發表於 18-6-8 10:21

標準33.4%係一間學校應該做到既B1率,6年就當離 ...

其他同類型嘅B1a學校都有咁嘅情況,不過首先要有能力去吸引到嗰10%叻人加入。

BTW 33.4%都未必一定係每一間學校嘅B1率。

Soundervolt 發表於 18-6-8 10:28

其他同類型嘅B1a學校都有咁嘅情況,不過首先要有能力去 ...

可能,我估,未必一定,似乎我小朋友果間就唔似,當年果少量插班生成績係唔錯,但唔係標青,或許佢地無力吸英啦。 10%係P1或P2收已經好唔同~~~

回覆樓主:

不如諗下點解一條龍嘅 St Mary's 係點樣可以做到咁好成績。LS 直屬,至少都收 15% 外人。St Mary's 收 12 個左右,全部都係自己人直升。

1998Ruby1998 發表於 18-6-8 11:09
不如諗下點解一條龍嘅 St Mary's 係點樣可以做到咁好成績。LS 直屬,至少都收 15% 外人。St Mary's 收 12  ...
St. Mary 中學和小學離場率高嗎?

1998Ruby1998 發表於 18-6-8 11:09
不如諗下點解一條龍嘅 St Mary's 係點樣可以做到咁好成績。LS 直屬,至少都收 15% 外人。St Mary's 收 12  ...
St Mary一條龍既學生, 暫時只出咗一屆中六畢業生

LS收番~80%小學部學生.

要計可怕, 無出DGS其右

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-6-8 11:12

醒目開學勳章 貢獻勳章

mcl203 發表於 18-6-8 10:21

標準33.4%係一間學校應該做到既B1率,6年就當離 ...

標準33.4%係指所有人
但男生嘅band 1 率得2x%,女生係4x%

近年平均每年每班有一位插班生
即是話,P2-5共有每班約4位插班生,仲有叩門生計唔到.... 但近年開學target都係31人,但亦會有個別班得30人開學
而今年小五,有人30/8 先話唔讀,移民去,所以得32人一班
只想講,係有人轉去IS,亦有人移民,所以加入人數絕對高於3/33

恐龍家

hkpapa852 發表於 18-6-8 11:12

堅問,點可以計出真正既可怕率?~~~

回覆 1998Ruby1998 的帖子

SMCC complains SMCS students not up to standard after all of them get promoted to F1 as through train school.

mcl203 發表於 18-6-8 11:15
堅問,點可以計出真正既可怕率?~~~

個個DGS畢業生 ---- 既氣場都有番咁上下可怕嘛!

2jkidsfather    發表於 18-6-10 09:36
IYY    發表於 18-6-8 15:12
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小曳人 發表於 18-6-8 11:14
標準33.4%係指所有人
但男生嘅band 1 率得2x%,女生係4x%

仲要咁分,可能又要計入埋本區地價,家庭收入中位數,同區強校%,好煩喎~~~

akys 發表於 18-6-8 11:12
St. Mary 中學和小學離場率高嗎?

小學離場率低,師妹話佢果屆只得一個去 DG,一個去協恩 (我地都諗唔通點解去 HY)
中學離場高 d,200+ 中一,到中六 150 左右。不過多數都係自己小學 d 人去外國讀書,少街外人離開。

rai_fc 發表於 18-6-8 11:15
回覆 1998Ruby1998 的帖子

SMCC complains SMCS students not up to standard after all of them get prom ...

所以小學已經谷返學術,尤其中文。無奈始終一條龍,皇帝唔急太監急。

1998Ruby1998 發表於 18-6-8 11:17
小學離場率低,師妹話佢果屆只得一個去 DG,一個去協恩 (我地都諗唔通點解去 HY)
中學離場高 d,200+ 中一 ...

小一至小四多不可人離開,有冇插班生?
有朋友女兒選擇唔昇,話唔鍾意咁嚴咁死板咁話。
‹ 上一主題|下一主題