用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一派了卷,心情好似天氣一樣,灰爆
樓主: 熱媽
go

呈一派了卷,心情好似天氣一樣,灰爆   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-6-10 16:33
點解呈二會出深啲呢?

往年係咁。可能深一次,令大家有明顯分野。

回覆 IloveJJ 的帖子

以我經驗,卷深係比卷淺好,個個都有9x分,如果自己果個稍不小心,只有90分,名次就已經彈到好後

回覆樓主

成日同d朋友講, 三次呈分, 呈一為最最最重要! 好多直私中學, 11月已開始面試, 有些津中, 一月就開始面試, 當時只有呈一分數可供參考。

呈一衰左, 就算呈二(3-4月)追返, 最多可以幫助津中自行面試....

而呈一, 二衰左.... 呈三根本沒有多大作用... 因為呈三只影響大抽獎banding。

fionaytwong    發表於 18-6-21 13:03

回覆 amychan13 的帖子

津中係3月面試

妹妹頭 發表於 18-6-10 17:36
回覆 amychan13 的帖子

津中係3月面試

喇沙等津中, 一月已面試

IloveJJ 發表於 18-6-10 16:36
我仔剛考完,未派卷。但聽佢同同學講,都話覺得今次淺,我都估係咪學校想張成績表好睇啲?
我都驚份卷淺, ...

卷淺吾好,呈三常識超淺,精英班上91巳是最低分一覺吾小心,就慘了

回覆樓主:

係我都怕卷淺,亞女成日錯d人地吾錯嗰d,深佢反而識
希望保得住band 1先,呈2再追,但成績表實吾靚仔,印象分就差好遠

我女呈一派卷時我都大失所望, 整體成績係五年以來最差的一次, 仲要其中視藝一科萬萬冇諗過個老師竟然比得出個65分, 讀咗咁多年, 視藝都係B的, 我地75分就已經係B.  視藝仲要佔3, 仲要冇得預備冇得操.  其他科低分都只能怪自己預備得唔夠, 溫得唔足,

我之前都只係睇咗一兩間BAND 2 咋, 當時成個心都實埋, 諗緊係咪要連BAND 3學校都要睇埋.  小六十月至十二月真係瘋狂睇中學, 連一啲之前諗都冇諗過的學校都去睇埋.  之後仲要應付十二月的呈二, 點知又傳來惡號, 呈一考得最好的英文, 因為做唔切, 係有廿幾分未做, 結果得個C, 中文亦由呈一緊緊B跌C落頭, 雖然平均成績同BANDING 都比呈一好少少, 我都冇晒心機, 諗緊亞女係咪要讀中中.

幸好, 因為呈一英文科係亞女考得最好的一科, 我地報咗幾間直資, 其中一間BAND 2 的直資, 在只有呈一同四五年級的成績表的情況下收咗亞女.  如果當初出埋呈二成績先報, 我估學校都未必會收.  在有著落的情況下, 亞女呈三的成績好到連老師都大跌眼鏡.

我都好明白樓主的心情, 但既然改變不了, 唯有寄望呈二及呈三.  以我經驗, 只要保到英文成績唔差, 仍然有機會考到BAND 2 直資英中的.  加油!

chanwendy 發表於 18-6-11 12:41
我女呈一派卷時我都大失所望, 整體成績係五年以來最差的一次, 仲要其中視藝一科萬萬冇諗過個老師竟然比得出 ...

我又係無睇過b2,呈三嚇到鼻哥窿都無肉

回覆樓主:

今日第一日考,亞囡返嚟話有DD唔識,我未派卷就已經灰爆,個心好噏好噏,根本控制唔到自己咁緊張

cosyfook 發表於 18-6-11 16:34
今日第一日考,亞囡返嚟話有DD唔識,我未派卷就已經灰爆,個心好噏好噏,根本控制唔到自己咁緊張
...
少少唔識可能係份卷深,唔好咁擔心先,仲有幾日要考,留番個心繼續陪讀~加油!

...
亞囡有DD唔識,你都灰爆? 你諗住佢攞100分?! 況且遊戲規則係同人鬥only. 你亞囡有DD唔識, 其他人或者係多多唔識呢! 咁佢咪考第一囉

...
過去咁既情況, 我係會一股作氣, 繼續鼓勵阿女向前衝.................派卷至同佢秋後算帳!!!

little_yolky 發表於 18-6-11 17:26
過去咁既情況, 我係會一股作氣, 繼續鼓勵阿女向前衝.................派卷至同佢秋後算帳!!! ...
你囡派卷可能係倆2母女舉杯唱住卡拉0K同飲,飲勝

熱媽 發表於 18-6-11 17:39
你囡派卷可能係倆2母女舉杯唱住卡拉0K同飲,飲勝

暫時只係知道過咗音樂一關。考樂器果日, 學校個琴居然壞咗!好彩牧童笛攞滿分。

BTW, 考得幾好都唔會飲勝, 咁快洩露咗我個底牌, 阿女暑假仲聽我舞咩。

little_yolky 發表於 18-6-11 17:47
暫時只係知道過咗音樂一關。考樂器果日, 學校個琴居然壞咗!好彩牧童笛攞滿分。 ...
有個頭彩好重要,仲要滿分,真係喜氣洋洋,恭喜恭喜

熱媽 發表於 18-6-11 17:51
有個頭彩好重要,仲要滿分,真係喜氣洋洋,恭喜恭喜
真係托賴佢哋學校個音樂同視藝老師俾分都好鬆手, 起碼煩少兩科。

回覆 熱媽 的帖子

多謝你的安慰。有時都勸自己仲乜要咁大壓力
‹ 上一主題|下一主題