用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一派了卷,心情好似天氣一樣,灰爆
樓主: 熱媽
go

呈一派了卷,心情好似天氣一樣,灰爆  

回覆 熱媽 的帖子

我明白, 但我忍唔住在廁所喊!呈一都咁, 我唔知呈二和三會點
好擔心佢會失手, 都唔知追唔追得番!

Yvonnehoney 發表於 18-6-8 13:13
回覆 熱媽 的帖子

我明白, 但我忍唔住在廁所喊!呈一都咁, 我唔知呈二和三會點
坦白我覺得作文唔似閱讀卷咁易追,但都要用唔同方法去追。你喊完就算,我down 完都要up 番,我都唸緊方法,一齊加油啦!

大家一齊加油

熱媽 發表於 18-6-8 07:15
完全明白你心情,佢地D今好似呀!又唔太敢話呀女,我知佢都唔想,但我自己心情真係好down。 ...

你都好忍住唔鬧。我聽到佢錯既係一d所有人都唔會範即錯,係擺明送分既,千叮萬囑叫佢記住,佢就全失分,我好嬲,大家準備咁充足,點解最後一步會咁! 鬧爆佢!

Yvonnehoney 發表於 18-6-8 13:13
回覆 熱媽 的帖子

我冇喊出黎,但一諗起就心都實埋。第一直都冇留意b2學校,而家不能不面對現實有心儀直資收就決定入讀,唔想呢d心情維持年幾

回覆 熱媽 的帖子

家長可參考 萧X DSE 教中作, 好像是第二冊, 教審題那部份, 您理解了後, 教小朋友, 一定有幫助, 我小朋友同班考第一的同學小五時自己看此書.  

我之前都沒留意band 2既位,現在都無奈要睇下,但個心真係好實

ggfather222 發表於 18-6-8 14:05
回覆 熱媽 的帖子

家長可參考 萧X DSE 教中作, 好像是第二冊, 教審題那部份, 您理解了後, 教小朋友, 一定 ...
其實我知有呢本書,諗住呀女初中先買,估唔到原來小學已用得到~失敗(我),但多謝你的提醒!

nc2000 發表於 18-6-8 14:01
你都好忍住唔鬧。我聽到佢錯既係一d所有人都唔會範即錯,係擺明送分既,千叮萬囑叫佢記住,佢就全失分,我 ...
我都好想鬧女架,但我知鬧完個女,我老公一定會話教女唔係用鬧呢個方法,下删十萬字。為免傷全家感情,我咪死忍。到忍唔住,先一次過鬧佢地2父女,鬧完我就無事。

熱媽 發表於 18-6-8 14:17
我都好想鬧女架,但我知鬧完個女,我老公一定會話教女唔係用鬧呢個方法,下删十萬字。為免傷全家感情,我咪 ...

我都盡量忍住唔喺我老公面前鬧架。佢只會話嘈又話咁鬧都冇用......但佢從來冇教過,冇理過細路d學業、補習、前途等。跟本唔知果種折磨法

nc2000 發表於 18-6-8 14:20
我都盡量忍住唔喺我老公面前鬧架。佢只會話嘈又話咁鬧都冇用......但佢從來冇教過,冇理過細路d學業、補習 ...
我老公都類似,成日話(係讀得書,就讀咩中學都無問題,讀書係靠佢自己架!)~理論上我好認同,但實際上唔係囉!

醒目開學勳章

ggfather222 發表於 18-6-8 14:05
回覆 熱媽 的帖子

家長可參考 萧X DSE 教中作, 好像是第二冊, 教審題那部份, 您理解了後, 教小朋友, 一定 ...

請問書局有得買嗎?

回覆 seavl 的帖子

書局有, 但不一定要買, 只是1-2章節教審題, 在書局打書釘已經可以.家長看了, 消化完可教小朋友.

kawaii1128 發表於 18-6-7 22:23
形容為「定海神針」, 是因為呈一最重要.

坊間話三次呈分一樣重要, 個人經歷唔係既! 以犬兒為例, 呈一全級 ...
不是的. 呈一至呈三比重是一樣呈一重要是因為第一階段考直私時, 中學只能睇到呈一的分. 呈一考得好有直私收左, 咁個心都定D. 起碼知道仔女的市場價值. 跟著再諗下放唔放棄直私博自行同大抽獎.

醒目開學勳章

ggfather222 發表於 18-6-8 14:51
回覆 seavl 的帖子

書局有, 但不一定要買, 只是1-2章節教審題, 在書局打書釘已經可以.家長看了, 消化完可 ...

Thx

回覆樓主:

請問直資睇唔睇埋呈二?  因為大約十二月交申請表, 校內成績表二月才出爐

直資學校睇呈一及二。好多直資學校六年級嘅一。二月已有取錄名單。
自行都係睇呈一,二

jaycee_mami 發表於 18-6-8 15:35
請問直資睇唔睇埋呈二?  因為大約十二月交申請表, 校內成績表二月才出爐
...
有D直資憑5年級成績同面試表現已决定收唔收,有D好遲先in , 到時已收了全港名次,都唔洗家長交。

熱媽 發表於 18-6-8 14:31
我老公都類似,成日話(係讀得書,就讀咩中學都無問題,讀書係靠佢自己架!)~理論上我好認同,但實際上唔係 ...

咁似我地個,佢話我乜你當日唔係諗住讀佢間中學先考既咩! 我心諗考左好多間tim,咁收阿女先得架。

書院都好,只係有能力咪試下有冇機會更上一層樓者。