用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一派了卷,心情好似天氣一樣,灰爆
樓主: 熱媽
go

呈一派了卷,心情好似天氣一樣,灰爆  

妹妹頭 發表於 18-6-12 10:23
回覆 ka_ka 的帖子

我地級一果個平均分都冇93分
低處未算低,我地級一平均分只有90~91之間

IloveJJ 發表於 18-6-12 09:38
我就唔想淺啦!上學期佢哋數學深,我仔9字頭,即刻升咗12名!
Btw,尋日好開心,我細仔兩科都全班第一,常識 ...
阿仔終於吐氣揚眉喇!

IloveJJ 發表於 18-6-12 09:35

除咗常識,我哋真係無試過淺到咁,所以9字頭,點都係算好。 ...
我哋聖經一向都好淺的。數學就深淺都唔關阿女事, 有次份卷淺, 隔離班2X個9X分, 阿女都係穩定既..............89分...............。

回覆 IloveJJ 的帖子

勁呀!安落晒

熱媽 發表於 18-6-12 10:30
呢個亦都係我擔心的問題。諗到選科好似好遠咁但原來係切身問題,有D學校數理強,能開多2班,同學可隨心/成 ...

最幣有D出套餐形式,大熱1~2套餐爭崩頭,咁就更加(幾乎)無 僥倖 升Band同學分。

所以中三時我都督促住同banding嘅大仔, 佢唔鐘意嘅中西史我就幫佢一把,保持top25%去選科。都有D同學入唔到心儀科目被退學。

IloveJJ 發表於 18-6-12 11:01
係上學期喳,今個學期未派,佢今日同我講話佢好緊張,連續發咗兩晚惡夢,自己7x分。英文老師有暗示佢考得 ...

你講緊大 OR细?

朋友仔二線精英班全部9字頭, 我本一心想公起佢, 佢說好多人都9字, 連佢朋友非精英班的都是, 唉, 肯定唔知佢全級排名如何了, 學校出份淺的根本是害左中部份學生, 只有好運的會跑出.   

HaYi 發表於 18-6-12 11:19
朋友仔二線精英班全部9字頭, 我本一心想公起佢, 佢說好多人都9字, 連佢朋友非精英班的都是, 唉, 肯定唔知佢 ...

係!好同意。
卷深少少好過卷淺。

大仔時,<中上嗰批>平均分咬住0.01去計級名次, 好話唔好聽 牧童笛吹錯一個音 窒一窒 就已經跌幾名。

既然呈分試 係全港性考試 ,都唔明點解 唔係教育局「 全港性」 統一出卷?

IloveJJ 發表於 18-6-12 11:23
聖誕又唔呈分,理鬼得佢咩

你同我好似 琴日考 常識 音樂 普通話 筆試, 我叫阿仔 考完 常識, 要溫一溫樂理 唔好放鬆住。 考完音樂 小息就去玩啦!
因為普通話唔係呈分, 理鬼得佢咩!

PS 我意思係問 大仔or細仔 發惡夢?

IloveJJ 發表於 18-6-12 11:01
係上學期喳,今個學期未派,佢今日同我講話佢好緊張,連續發咗兩晚惡夢,自己7x分。英文老師有暗示佢考得 ...
你上面話, 派咗兩科全班第一喎..................

中英數常得四科, 數常全班第一, 英文老師話考得好, 咁...................仲要發惡夢?

little_yolky 發表於 18-6-12 11:46
你上面話, 派咗兩科全班第一喎..................

中英數常得四科, 數常全班第一, 英文老師話考得好, 咁.. ...

兩科第一嗰個係細仔

IloveJJ 發表於 18-6-12 11:23

聖經又唔呈分,理鬼得佢咩
聖。經。係。呈 X 2!

IloveJJ 發表於 18-6-12 11:21
大既上學期升咗十幾名,因為卷深,佢數學9字頭已係班第二。今個學期未派。

細既就兩科班最高,99同100。
原來..........講緊細仔.................

yovin 發表於 18-6-12 11:27
係!好同意。
卷深少少好過卷淺。
咁緊係啦, 點可以窒一窒!阿女班得三個滿分, 真係全支歌仔都無錯架。不過老師真係好好人, 見係第一次呈分, 每人有兩次機會, 同學仔可以選擇吹多次。不過, 全班最叻果個一take過, 佢真係熟到搖晒身架。阿女就無咁投入, 不過, 都勝在無甩漏。全班滿分3個, 窒一窒, 無咗1分, 已經跌咗3名了, 仲要計全級呢..............。

yovin    發表於 18-6-12 12:08