用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 校園暴力人肉沙包初中- 美孚某書院 封殺打架欺凌事件流 ...
樓主: autumnshoulder
go

校園暴力人肉沙包初中- 美孚某書院 封殺打架欺凌事件流出 [複製鏈接]

又係保良局!

licpd 發表於 18-6-11 11:07
又係保良局!

保良局都好多b1, 例如張永慶、何蔭棠、百周年、董玉娣.......etc.,
不過唐初一定唔係b1

autumnshoulder 發表於 18-6-12 08:25
保良局都好多b1, 例如張永慶、何蔭棠、百周年、董玉娣.......etc.,
不過唐初一定唔係b1
...

band 1中學都有欺凌事件, 前2個多月也有父母在此post過。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

學校出咗通告"交代"事件, 真係唔推上報都唔會"交代",

但通告就係話 (原文字眼):
1. 東方日報不實報導,
2. 有學生在校內玩耍期間發生意外   (今次唔再話"跌倒"了!)  
3. 校方已提供適切的協助及支援  

又講大話啦!
全部都係大話!  
唔通無打架打到報警, 警察叔叔亂UP話深水埗警區刑事調查隊跟進咩?  

回覆樓主:

樓主,我戥你好心痛好肉赤。。。保良局慣性就係蓋住件事,冇人迫冇人問就當冇事發生過。除左美孚呢間外,土瓜灣果間直資都出過咸濕老師,縱然屬教師個人操守,但處理手法如出一轍。祝願你仔仔早日搵到學校,離開呢個鬼地方。

silvia_ng 發表於 18-6-13 07:30
樓主,我戥你好心痛好肉赤。。。保良局慣性就係蓋住件事,冇人迫冇人問就當冇事發生過。除左美孚呢間外,土 ...
多謝關心,你一講我就想起, 保良局啲學校好似之前都好多醜聞, 土瓜灣直資, 仲有慈雲山......
仲順道想起保良局北潭涌訓練營有幾變態...

幫仔仔搵學校, 一定一定一定唔可以再搵依個集團嘅學校.....

autumnshoulder 發表於 18-6-14 00:06
多謝關心,你一講我就想起, 保良局啲學校好似之前都好多醜聞, 土瓜灣直資, 仲有慈雲山......
仲順道想起保良 ...

學校為保聲譽,老師為保飯碗,往往都互相包庇,縦容d壞學生,正常既學生被欺凌,身心靈受創!難為你仔仲要返學對住果d老師和同學,真鄧你心痛!我自己仔小學時都有類似經歷,老師包庇惡同學,幸好學期尾,捱過就馬上轉了一間愛心小學,現在總算雨過天x。樓主即使現在考試時期,但都要快快揾學校,我相信一間正常既band 2尾band 3都唔會咁。

海綿潛艇 發表於 18-6-14 14:08
都集中在東九龍

各位MAMA, 西九龍有無啲校風淳樸嘅B1尾-B2中嘅中學介紹?

autumnshoulder 發表於 18-6-12 08:25
不過唐初一定唔係b1
...
b1 又點?一樣有問題

保良局張永慶涉多次姑息學生侵犯女教員

https://lihkg.com/thread/659821/page/1

不過唐初一定唔係b1
...
吾Google由是可,原來

何蔭棠都出過事

一名應屆DSE考生疑因學習壓力跳樓自殺,其就讀中學為慈雲山名校保良局何蔭棠中學

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20180211/57817265

autumnshoulder 發表於 18-6-14 20:06
各位MAMA, 西九龍有無啲校風淳樸嘅B1尾-B2中嘅中學介紹?

我看完你文章內容,我作為媽媽,也替你心酸,你可以考慮下基督教崇真中學,校長和老師都好好,校規嚴,校風好,阿仔今年都是中一,讀得好開心。

回覆樓主

今年升中,呢間是表格上三十間之一,希望吾中呢間,如果係我仔,我兩個一定嘈到拆天兼立即轉校,作為父母一定心痛,蝦我個仔,我同佢死過!

BLUEYELLOW 發表於 18-6-14 23:38
我看完你文章內容,我作為媽媽,也替你心酸,你可以考慮下基督教崇真中學,校長和老師都好好,校規嚴,校 ...

認識有學生有不一樣及不是那麼好的經歷.

cfs 發表於 18-6-16 21:50
今年升中,呢間是表格上三十間之一,希望吾中呢間,如果係我仔,我兩個一定嘈到拆天兼立即轉校,作為父母一 ...

佢係初中書院, 只有開中一至中三, 所以一級收一百九十幾人, 如果放得前, 派入去嘅命中率真係好高~

牛拔雞肉腸 發表於 18-6-20 15:24
同欺凌事件性質唔同.....欺凌係破壞緊全校風氣....

認同性質唔同, 欺凌如果學校肯用心做嘢, 係可以阻止到再發生

autumnshoulder 發表於 18-6-14 00:06
仲順道想起保良 ...
真係要bookmark提提自己

autumnshoulder 發表於 18-6-22 00:17
認同性質唔同, 欺凌如果學生肯用心做嘢, 係可以阻止到再發生

https://www2.gov.bc.ca/assets/gov/education/kindergarten-to-grade-12/teach/teaching-tools/student-saftey/chinesetrad_elem_callitsafe.pdf
‹ 上一主題|下一主題