用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 唔補習可以入到大學嗎?
樓主: samer
go

唔補習可以入到大學嗎?   [複製鏈接]

freespeech 發表於 18-7-17 18:10
咁奇怪,學校唔方便教考試技巧?!!
唔方便教?有專利問題?!其實點可能唔方便教。

我仔在北美出生長大, 14歲隨家人回流.  在他的字典裏, 自動刪除了補習两字.  北美長大的, 你同佢講, 溫多個鐘書, 90分變95分, 佢回答對90分這個數字已很滿意, 為咗多5分而要讀多個鐘, 佢寧願去打機, 打籃球, 閱讀......等等.  阿仔係美籍+加籍, 我起初唸住佢返加拿大讀大學, local fee只係每年幾千元加幣, 不過, 真係讀得, 资優兼績優, 唔駛補習, 拿全額奬學金返美入讀私立名校, 四年大學, 學費宿費全免, 去年畢業了.  

王家爸爸 發表於 18-7-18 11:16
唔方便教?有專利問題?!其實點可能唔方便教。

我覺得老師和大家對卷就係想大家知道那裏失分,怎答會高分,吸唔吸收就看受衆

我又出個題目:『人地個個同學話去補習,我唔補上唔上到大學?』

重有一個題目:「人地 PG 40分都去補,我唔補上到大學嗎?」

如果從小學去補習係要重新教學校的課程同做功課,咁就係一條不歸路;如果到左中二、三,補習嘅老師可以提升到同學嘅學習興趣,理順到同學嘅學習模式同疑難,又有這樣的需要,大概不壞。高中最後一兩年,參加雞精班去適應這場人生大挑戰,同學應該有足夠能力去分析有無需要同必要。

回覆樓主

唔洗補,有興趣自然會自動去溫,冇興趣只會拉牛上樹

STee 發表於 18-7-18 18:10
我覺得老師和大家對卷就係想大家知道那裏失分,怎答會高分,吸唔吸收就看受衆
...
講得啱,如果係做 DSE past papers,老師其實係用 marking scheme 同學生對卷,就係想啲學生知道自己邊度失分。至於吸唔吸收到,因為對既係自己份試卷,所以正常既小朋友吸收到既機會都大。

ABC-DAD 發表於 18-7-18 19:33
如果從小學去補習係要重新教學校的課程同做功課,咁就係一條不歸路;如果到左中二、三,補習嘅老師可以提升 ...
我反而覺得補習係心理作用,補咗習心理暗示你識,所以會答得有信心啲。呢個就係點解我之前話求神、祈禱、擺文昌位效果可能更好既原因,因為心理暗示既效果可能會更好,而且花費既時間更少,可能多啲時間溫習,成績自然好啲。尤其係深信既教徒,祈禱絕對有幫助。

王家爸爸 發表於 18-7-19 08:48
我反而覺得補習係心理作用,補咗習心理暗示你識,所以會答得有信心啲。呢個就係點解我之前話求神、祈禱、擺 ...
遇上好的老師都係祈禱內容。

王家爸爸    發表於 18-7-19 09:18

Aibb@ 發表於 18-7-18 19:49
唔洗補,有興趣自然會自動去溫,冇興趣只會拉牛上樹
講得啱,興趣先係重點。

好睇『去補習』實質係做左啲咩。

ABC-DAD 發表於 18-7-18 19:33
如果從小學去補習係要重新教學校的課程同做功課,咁就係一條不歸路;如果到左中二、三,補習嘅老師可以提升 ...
本身唔需要補習都入神科,一心只想去見識考察一下,亦有空閒時間,自己諗諗囉。

回覆 freespeech 的帖子

學校系教授知識,吾系教人考試,學考試,當然要去補習社

anna59 發表於 18-7-19 18:33
回覆 freespeech 的帖子

學校系教授知識,吾系教人考試,學考試,當然要去補習社 ...
你 認為什麼才是報考試?學校不停測驗考試 ,還不是在和學生練習考試嗎?!?!

唔明點解咁多人還在迷信補習 的功效

回覆樓主:

等我個仔6/8真係入到佢最想入既大學再話你知。咁大個佢都未補過習,佢學校成續只係中上,每日90%時間都係打機,考dse 個日改為50%打機P. S.  佢學校做份report 就係“補習真的有用嗎?“,佢自已就係一個唔補習既例子,好彩個個同學都補習,好易就搵到人幫佢做晒訪問

杰杰媽媽 發表於 18-7-21 00:43
等我個仔6/8真係入到佢最想入既大學再話你知。咁大個佢都未補過習,佢學校成續只係中上,每日90%時間都係 ...

恭喜晒。讀咩?

洋蔥頭媽咪 發表於 18-6-8 08:07
凡事唔好只睇表面,能取得好成績嘅學生都要經過努力,自律,補習只是學習中其中一樣輔助,始終當事人都需要 ...

終於搵到共鳴, 人地問我仔暑假還有補習嗎?我答有, 中英兩老師仍是一個星期見一次, 巳經比人圍插到飛天。  又話比補習揍到大又話依賴。  
那兩老師主要跟寫作, 我知道看書重要但同時也要寫因為唔知吸收幾多而透過寫可知程度,但如果沒人叫你寫會自己去寫嗎?就算自覺的人自動去寫, 寫完有誰看? 那裡錯又有誰可改?
兩老師也補了一段時間了,亦師亦友, 而老師的學識好廣泛, 除補課題外有時也會講下其他興趣如美術和電腦, 我仔可以全堂都不離開張櫈。  就如jm 所說, 不是補習, 應該視為增潤更貼切。

manman333 發表於 18-7-25 08:30
終於搵到共鳴, 人地問我仔暑假還有補習嗎?我答有, 中英兩老師仍是一個星期見一次, 巳經比人圍插到飛天。  ...

你仔肯听老師话肯去作文咁係䃼啦!
我仔直头唔肯做, 無計。

‹ 上一主題|下一主題