用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 唔補習可以入到大學嗎?
樓主: samer
go

唔補習可以入到大學嗎?   [複製鏈接]

JustAParent 發表於 18-6-8 13:33
讀書好似進食,學校老師補習老師係廚師。 需唔需多個補習廚師? 抑或學校廚師已經夠, 好睇同學自己口味、 ...

:-D :-?

samer 發表於 18-6-6 20:27
今時今日補習成風,成績差固然要補,成績好都要補,究竟仲有無學生可以完全唔補習而順利入到大學?大家有無 ...

有,我老公姪女,冇補過習入左U, 佢好自動自覺好獨立

YDLFATHER    發表於 18-7-7 22:27

有,-個,從未補過-日習,本身數理資優,A仔,佢係連學都唔想返,時不時逃學,佢本身有學習天賦,對科學極之興趣,自已讀。
我覺得既使-個學生是有過補習,但都唔可以證明係補習幫到佢入大學,因為香港補習實在太 跟風了

回覆 JustAParent 的帖子

我有另一比喻。
讀書同打機一樣,有 d 人可以無師自通,有 d 玩極都唔掂,不過大多都係玩得多就容易上手 d。有 d 睇一睇遊戲本身個 tutorial(學校老師)就可以玩到尾,有 d 人玩同一個關卡都不斷 game over,諗極都唔知可以點樣過關,所以要睇遊戲攻略。再有 d 人係睇完攻略都唔明,要睇 Youtube 其他玩家嘅 playthrough 先可以過關。再有 d 係睇曬都搞唔掂,要人幫一幫。所以需要幾多幫手,真係因人而異。

不過如果個學生係唔肯打機,連開機都懶,咁神仙都幫唔到佢啦

黃巴士    發表於 18-6-22 15:40

我諗去補習同打機/進食唔同嘅地方,係有家長呢個因素。父母唔會理你打機過唔過到關,亦都唔會關心你煮得好唔好食。但大部分父母期望子女入到大學,覺得俾錢子女去補習可能係最直接幫到子女嘅成績嘅方法,達成父母嘅心願。否則,如果考DSE失手,父母可能會自責之前無安排補習 (當然這不是有絕對關係的),代價係要浪費一年或要讀一些唔想讀嘅課程.........
其實,學校嘅拔尖補底,師兄/姊指導及父母親自教不也是補習嗎?可能一般人覺得俾錢補習先夠專業啩,而且乾手淨脚。
我不反對補習,因為我也是一個一般的家長,不過我會同亞女傾實際需要及有多大幫助。

friend's son is admitted into medic, HKU. not extremely good result but recommend by his school. poor. no tutorial

October. 發表於 18-6-8 13:58
我倆個小學補習老師係我呢道家長咁犀利,仔女都去俾人補,睇返轉頭,一額汗
...

Same here

補習是應試制度催生的產物。應試制度一日不廢除,補習風氣只會越來越盛行。在人有我有的心態下,不少家長都選擇比子女補習,不管是否必要,哪怕節衣縮食。若然不想從眾,又不能回避制度,最好就是調整心態,抛開必須考入大學的枷鎖。

調轉想, 係咪全科補習之後, 一定入到大學?

回覆樓主

呢個問題⋯⋯留返7月中答你,因為我女都都冇補習。好緊張

Kittymummy 發表於 18-6-22 00:15
呢個問題⋯⋯留返7月中答你,因為我女都都冇補習。好緊張

好厲害,預祝成功,

妳囡囡報了邊間大學和那個學系?
其實係一家四口子

autumnshoulder 發表於 18-6-19 02:40
調轉想, 係咪全科補習之後, 一定入到大學?

底子唔好、無心向学者,天皇補习唔能夠起死回生。去補习,都係為求答題技巧,知多d点答先攞得到分,点先高分d,唔係会增進学識。所以入到U同学本身有能力都去補,係心理上安全感多过真係要補。當然,知道marking scheme, 多-两分都好重要,有时入唔入到心儀学系可能就靠果少少difference。要入神科更-分都不能少……上到中学,应該比較少係家長要仔女補,多係学生自己要去補,被逼去既多会逃補,有無去上堂都唔知……補習似搽神仙水,本身天生丽質就話佢有用,本身皮膚麻麻,搽左心理上觉得有幫助,会話唔搽可能仲差……真係who knows....

YDLFATHER    發表於 18-7-7 22:53
黃巴士    發表於 18-6-22 15:38

一家三口 發表於 18-6-22 06:01
好厲害,預祝成功,

妳囡囡報了邊間大學和那個學系?

佢報左CU, UST, Poly 主力呢3間,報既科目都同science 有關既野。希望佢成功啦

Kittymummy 發表於 18-6-23 18:22
佢報左CU, UST, Poly 主力呢3間,報既科目都同science 有關既野。希望佢成功啦
...

等妳報喜,祝成功
其實係一家四口子

一家三口 發表於 18-6-23 18:39
等妳報喜,祝成功

多謝你既祝福,亞女依家返緊PT, 教小學興趣班,奧數咁。

回覆樓主:

個人不反對補習,但不是盲目補。個人認為要入大學,工作順利,激發小朋友的自信和能力更重要,不能依賴補習,不能一世有人跟着比佢問,幫助佢學習,要有自學精神及追求知識興趣。過份補習可能令孩子失去學習興趣,討厭操練,害怕考試。這不是一下子能建立的事,故可適當時候比孩子引導,不要怕放手就成績跌,要他們慢慢領略自己個人學習的方法,多嘗試和檢討考不好原因。初中是好時機,不怕成績跌,比他們自主多一些,多鼓勵,要學習自律。如成績沒進步,可跟孩子商量各種方案,如找同學問功課,放學問老師,要求老師補課,Google 下資料,找参考書,去補習班等……

YDLFATHER    發表於 18-7-7 22:55

natnatbaby 發表於 18-7-7 01:05
個人不反對補習,但不是盲目補。個人認為要入大學,工作順利,激發小朋友的自信和能力更重要,不能依賴補習 ...

同意家長要放手同引導,但培養良好學習態度/自學能力/自律性,唔明白要主動問,呢啲小學時期就要做,通常孩子高小後性情已定型,等到升中先培養同放手已太遲,孩子小學倚賴開家長嘅升中後通常都继續倚賴,懶惰開嘅會继續懶惰,初中定型後才去改绝不容易吧!

回覆樓主:

小朋友D時間著重補習/上興趣班,家長只重成績,小朋友慢慢冇動力及失興趣主動學習,多同孩子有商有量,找自己的讀書之路!

hksarhksar 發表於 18-6-11 16:51
friend's son is admitted into medic, HKU. not extremely good result but recommend by his school. poor ...
why use " poor " to describe

‹ 上一主題|下一主題