用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 唔補習可以入到大學嗎?
樓主: samer
go

唔補習可以入到大學嗎?   [複製鏈接]

回覆樓主:

未必呀,主動性强,多思考,有追求知識的心住住勝於過份靠補習。吾懂的可問老師和同學,自我思考,找答案,印象更深刻。日後工作也會習慣自己去揾方法解決疑難。

natnatbaby 發表於 18-10-2 00:35
未必呀,主動性强,多思考,有追求知識的心住住勝於過份靠補習。吾懂的可問老師和同學,自我思考,找答案, ...

.......

samsam123321 發表於 18-10-2 11:44
做到的一早就讀到大學
做唔到,尤其是距離很遠的,根本補都冇用。入到大學靛謮唔上!
這種冇心機、唔主動的學生,是低年级時太多補習而又太吹谷,令其失去動力興趣所致!

我女今年完成DSE以前我一直都有同一個問題。
中五時叫個女去補習,佢話唔駛,唔想使錢。
到中六Mock後,補了只8堂通識(我個心好驚)
最後.....
我鬆一口氣,但又多口話“如果有補,可能可以多兩個5....”
佢好唔開心,兼話“如果我再補,你今日見唔到我喇!”
我即刻收聲。
其實我想講,補習都要考慮原因,是在學校吸收唔到,定係欠缺考試技巧,還是想增強信心更上一層樓
我個女間學校好幫學生,所以只要佢肯聽話跟老師操卷補堂,就已夠令佢虛脫,再沒有精神時間去出外補習。

god bless you

回覆樓主:

同意樓上2位。雖然不能一概而論。我也覺得小時侯,要誘導孩子享受學習的過程,多鼓勵,需要時陪伴。其實講就容易,做一定有耐心,定力夠,不要受其他家長,考試分數影響,最緊要糸終點,不可着急。我見很多由小補習的孩子,到高中漸失方向,心理上吾補就怕成績吾得。補左起碼同亞媽有交代。反而到左高中,孩子是精益求精,或有些未太通的,及尋求另一個角度去看而要去補習,這是追求卓越,能對孩子本身有大幫助。抱着補習有notes, 有tip題,當温習的態度,能過到關的,也是捱住上大學。
‹ 上一主題|下一主題