用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 唔補習可以入到大學嗎?
樓主: samer
go

唔補習可以入到大學嗎?   [複製鏈接]

LingChiBaBa 發表於 18-6-8 11:44
小學生/初中生補習係家長要求多過學生需要。
都認同小學時父母要求補習/增潤佔多,高中就多數孩子自發,但亦有部份學生係對自己有要求,所以自己想去學。像小兒小學時數感強,數學測/考從不用溫習成績也在前列,喜歡做挑戰題,所以高小時我幫佢揾了數學解難分析班,佢好喜歡之後自己要求想學,學了年半對佢數學思維都有幫助。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-6-8 12:37
都認同小學時父母要求補習/增潤佔多,高中就多數孩子自發,但亦有部份學生係對自己有要求,所以自己想去學 ...

不過你仔嘅case似係興趣班多過補習。

LingChiBaBa 發表於 18-6-8 12:45
不過你仔嘅case似係興趣班多過補習。
咁佢都分年級圍繞課程去教數學架,小學其實有部份英文班都有呢啲情況,好難介定為補習或增潤  

洋蔥頭媽咪 發表於 18-6-8 12:53
咁佢都分年級圍繞課程去教數學架,小學其實有部份英文班都有呢啲情況,好難介定為補習或增潤   ...

因為我2個女都係讀直屬,小學時祇有參加興趣班去玩玩玩,補習祇有普通話。

回覆樓主:

讀書好似進食,學校老師補習老師係廚師。 需唔需多個補習廚師? 抑或學校廚師已經夠, 好睇同學自己口味、忍耐程度同自身廚藝。

有人頂唔順學校廚師, 索性自己煮; 有人寧願比貴貴食補習餐,最後可能發覺都係大X樂貨色。 所以呢,需唔需要進補, 邊有絕對答案。

不過一點可以肯定, 老師係廚師,唔係醫師。如果個學生厭食症,死都唔肯揸起筷子擘大個口,幾好餸佢都係要餓死,廚師係唔識幫人吊葡萄糖水既。

黃巴士    發表於 18-6-22 15:41
October.    發表於 18-6-8 21:48
洋蔥頭媽咪    發表於 18-6-8 18:28

LingChiBaBa 發表於 18-6-8 13:02
因為我2個女都係讀直屬,小學時祇有參加興趣班去玩玩玩,補習祇有普通話。
...
我倆個小學補習老師係我呢道家長咁犀利,仔女都去俾人補,睇返轉頭,一額汗

醒目開學勳章

samer 發表於 18-6-8 10:39
我唔係話補習嘅無實力,唔補習嘅高人一等,只係覺得好多人無認真考慮過自己是否真的需要,人補我又補,特別 ...
阿女的maths、phys、chem、bio、geog都是daddy補習,冇出去補。返而P. 4就開始出去上文言文興趣班。

October. 發表於 18-6-8 13:58
我倆個小學補習老師係我呢道家長咁犀利,仔女都去俾人補,睇返轉頭,一額汗
...
天外有天,出去見識下先更容易知道自己嘅不足,所以我係支持高中生可以去見識下天王補習。

October.    發表於 18-6-8 20:34
芝麻街    發表於 18-6-8 19:21

peggy 發表於 18-6-7 20:39
阿女今年S3冇補習。但佢d朋友及同學好多都有補習,通常補中、英、數、phys、chem、bio,見佢地補左同之前的 ...

即係天資問題?

醒目開學勳章

sarali 發表於 18-6-8 21:34
即係天資問題?

唔知。有d補左習,但d成績仲差過我女。而Daddy唔會被阿女出去補習(理科),因佢以前同人幫補習。阿女有野唔識,佢會自己教

唔補可以入到大學,阿囡只補了數,高了1分,想入棵科只是median  25, 不用擔心直入,高過upper score,其實唔補都會入到, 不過dse張成績對未來見工都有用。

回覆樓主:

現有9大,將來估加多有東華三院大學,莊x程大學,VTC大學,Thei 大學等等,會容易入,可不用補習

samer 發表於 18-6-6 20:27
今時今日補習成風,成績差固然要補,成績好都要補,究竟仲有無學生可以完全唔補習而順利入到大學?大家有無 ...

大部分朋友的仔女都冇補習,都入到八大,讀建築、law、物理治療、工程……
識得一位朋友的仔讀b1a學校,校內考頭10名內,出去補習每月$15000,預計DSE有3x分,但最終只得24分,入唔到心儀科目。反而平時成績差過佢的同學考到3x分。所以我覺得補習都未必一定考到高分

tonyip 發表於 18-6-9 14:29
大部分朋友的仔女都冇補習,都入到八大,讀建築、law、物理治療、工程……
識得一位朋友的仔讀b1a學校,校 ...

band1a考十名內DSE得2X, 係咪失準咋?

Charissema 發表於 18-6-9 15:47
band1a考十名內DSE得2X, 係咪失準咋?
應該係一時失手。但考試既野好難講, 都要睇臨塲表現等等。補左習唔等如一定考到高分

JustAParent 發表於 18-6-8 13:33
讀書好似進食,學校老師補習老師係廚師。 需唔需多個補習廚師? 抑或學校廚師已經夠, 好睇同學自己口味、 ...

形容得好到位

samer 發表於 18-6-7 17:54
主要係見好多成績好都有補,唔知係因為補咗先成績好,定係補習已成為讀書嘅一部份
...

睇吓你講緊小學定高中先?

有D學校已經請左補習老師去學校教學生考試技巧, 只不過響放學後, 當補課, 學校比錢

回覆樓主:

補唔補習好睇個人需要,我嘅經驗如下:

女兒小學到初中都只有興趣班冇補習,全部都係自己鍾意至上,功課學業有需要時父母搞掂。小五時英文興趣班搬遠咗,轉咗另一間功課多操得勁嘅,幾次想話停但到最後都繼續!

升中後佢更加自己揸晒主意,因運動時間佔最多,其他興趣班都冇再上,到中四,有抽時間報咗幾個DSE補習班,但係打波至上,學校補課又多,連埋補堂都係上到約7成,佢總結話係中文最有用,只可惜中六至開始,遲咗!經濟個導師教得好,有幫助,其他就覺得可有可無!現在中大畢業了!

artroboy    發表於 18-10-25 13:03

Band5 發表於 18-6-10 12:33
補唔補習好睇個人需要,我嘅經驗如下:

女兒小學到初中都只有興趣班冇補習,全部都係自己鍾意至上,功課學 ...

兒子也差不多,自己揀興趣班,初中讀咗兩個中文同英語課程(當興趣班,補習班都得),初初覺得OK,之後又話冇用(阻住佢打機時間),話寧願自修!B1A學校成績中上,中四之後今年去了英國讀中六,叫佢上補習班追返啲GCSE課程,佢都話寧遠自修!
‹ 上一主題|下一主題